Reisebrev fra Nordisk 4H-leir i Lom!

Fra venstre: Anders Tørum, Hege Berg, Emil Bondø, Hanna Haugom Breiset (Foto: 4H)

LOM

Leserinnlegg ved voksenleder og fylkesmediakontakt i 4H Trøndelag Julie Kynø.

Forrige uke deltok rundt 60 4H-ere fra hele Trøndelag på Nordisk 4H-leir i Lom, sammen med over 600 ungdommer fra de nordiske landene!

Med aktivitetsdager i Lom sentrum, volleyballturneringer, topptur til Galdhøpiggen, Klimapark 2469, tautrekking, dansing og nye vennskap foran seg var engasjementet stort når innmarsjen lørdag 8. juli brakte i overkant av 600 ungdommer til Lom i Gudbrandsdalen. Store smil og høylytte heiarop sparket i gang ei innholdsrik uke for ungdommene!

De påfølgende dagene har vært fylt med ulike aktiviteter. Noen har besteget Nord-Europas høyeste fjell, Galdhøpiggen, mens andre har vært i den rundt 400 kvadratmeter store istunellen ved Klimapark 2469. Også i Lom sentrum har ungdommene fått oppleve tradisjonelle aktiviteter med utspring i Gudbrandsdalen, og leirens siste dager ble tilbragt på volleyballbanen, hvor de ulike landene og norske fylkene stilte opptil flere lag i 4H-mesterskapet!

 Årets høydepunkt

– Jeg har vært medlem i 4H siden jeg gikk i 4. klasse, og etter Landsleir på Breim i fjor var det ikke spørsmål om jeg skulle melde meg på årets Nordisk Leir! Aktivitetene vi får være med på er veldig lærerike og artige, men det beste er å være sosial i miljøtorget på kveldene! Jeg har blitt kjent med utrolig mange ulike folk, forteller Elvira G. Sverkmo (17) fra Namdalseid. Også Emil Bondø (17) fra Namdalseid og Trine Lian (14) fra Levanger understreker hvor sosialt og åpent miljøet i 4H er, og forteller om flere kvelder hvor det har blitt arrangert karaoke, og deltakerne har skrevet brev til hverandre som de har lagt i egne fylkes-postkasser og som deretter leses høyt på tun-samlinger for hele fylket.

– Den ene kvelden ble det arrangert liksom-bryllup for to deltakere fra ulike fylker! Da møtte nesten alle deltakerne opp i miljøtorget, det var kirkemusikk og taler fra «mor» og «far» av bruden. Det var utrolig gøy og kreativt, utdyper Linnea-Margrete Granum Trana (14), fra Ekne. I tillegg var det gøy å gå rundt i Lom sentrum, og besøke aktivitetsparken og de ulike museene!

Alumn-laget som tok seieren i Nordisk 4H-mesterskap i volleyball! Bak fra venstre: Lars Kristian Ervik, Anders Tørum, Nicolai Disselhorst, Espen Skjesol, Halvor Killi Grønhaug. Foran fra venstre: Guro Vesterhus, Julie Kynø, Sara Eline Malmo Farbo, Hanna Haugom Breiset (Foto: 4H)

Underveis i leiren ble det også arrangert Nordisk 4H-mesterskap i volleyball, hvor Trøndelag stakk av med seieren i alumn-turneringen! Med sju trøndere og to spillere på lån fra Oppland og Hordaland vant laget knepent over Vestfold i semifinalen, før de vant med margin over Agder i finalen.

– Å være en del av alumn-laget som tok seieren var utrolig gøy! Spesielt når de andre trønder-lagene ikke kom så langt i turneringene sine, var det utrolig engasjerende når hele fylket stilte opp som heiagjeng i finalen, og de trønderske heiaropene runget over hele leirområdet, gliser Hanna Haugom Breiset (23) fra Frosta. Med ekte, trøndersk engasjement kunne laget til slutt innta scenen under avslutningsseremonien for overrekkelse av både medaljer og leir-suvenirer.

Nordisk leir i en internasjonal organisasjon

Under leiren kom det tilreisende medlemmer fra både Danmark og Finland som en del av det nordiske samarbeidet. I tillegg deltok ungdommer fra Sveits, Tyskland, USA og Taiwan via utvekslingsprogrammet International 4H Youth Exchange Programme (IFYE). I forkant og etterkant av leiren bor de hos vertsfamilier i hele landet, hvor de får oppleve lokal 4H-aktivitet og lære mer om livet i Norge.

– Ettersom 4H Norge er vertskap for denne utvekslingen er vi heldige som får med oss ungdommer fra hele verden på leir, samtidig som norske 4H-medlemmer også får reise til utlandet på ulike typer utvekslingsopphold! Også samholdet på tvers av de nordiske landegrensene bygger sterke vennskap, og flere av oss har vært med på Nordisk 4H-leir i både Finland og Danmark, sier voksenleder Julie Kynø (22 år).

– Vi har fått meg nye venner fra hele verden i løpet av leiren, og synes det har vært veldig gøy å oppleve samhold på tross av språkforskjeller, forteller Hege Berg (16) og Trine Lian (14) fra Levanger. Selv om det var deltakerne fra resten av Norden og utvekslingslandene som lærte mest om Norge i regi av leiren, har også de trønderske deltakerne lært mye om sine 4H-venner fra andre steder i verden, og hvordan 4H-aktiviteten drives der.

Make your own fairytale!

Med imponerende fjell og natur som tar pusten fra deg, byr Lom også på gamle tradisjoner som deltakerne har fått en smakebit på i løpet av uka. Leirens slagord var «Make your own fairytale»! og med dette ønsket arrangørene å både gi påfyll av historie og kultur til ungdommene, samtidig som det sosiale, lek og moro står i sentrum. Mye av hensikten med leiren er å lære om inkludering og mangfold, og via gruppeoppgaver og utfordringer har ungdommene måttet se forbi ulikhetene sine og finne felles løsninger.

– Selv noe så «enkelt» som å bo ei uke i telt har utfordret deltakerne til å samarbeide tett. De første dagene hadde vi knallsol og varmt vær, før regn og kraftig vind traff leiren. Da måtte enkelte finne både kreative og holdbare løsninger for å unngå gjennombløte telt som attpåtil måtte holde seg på bakken, forklarer Julie humrende. Mer enn ett telt måtte reddes fra en forblåst skjebne, og da er det greit med hjelpsomme trøndere som tar i et tak, også når det ikke er deres eget telt som er i faresonen. Gleden var likevel stor da en liten dose finvær på slutten av uka gjorde at tørre telt kunne pakkes sammen før nesa ble vendt nordover, tilbake til Trøndelag!

Alt i alt kan både voksenledere, deltakere og arrangører melde om en vel blåst Nordisk 4H-leir, og vi ser med stor iver fram til Landsleir på Voss neste år!

Fra venstre.: Sandra Eldnes, Berit Hjelsvold, Linnea Konstanse Vandvik, Elvira G. Sverkmo, Hanne Larsen. (Foto: 4H)

 

Teltleir! (Foto: 4H)

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse