Fra fjord til et stort og lekkert «Havets festbord»

Mye fisk gir mye arbeid, her er det sild og makrell som klargjøres til tirsdagens Festbord, sammen med fisker Bjørn Flore (Foto: Statland skole)

STATLAND

I vår var Statland skole heldig og ble med på et større sjømatprosjekt og nå var tiden inne for å videreføre dette og vise mangfoldet i fjorden ved Statland. Søndag ble det satt garn av forskjellige typer, krabbeteiner og kveitevad. Mandag var den store fiskedagen og flere lokale fiskere var hyret inn, og alle elevene var med på sjøen og et spennende fiske ventet. Blir det noe fangst til neste dags festbord?

Mektig imponert

Det er et stort mangfold i Namsenfjorden og det manglet ikke på havets delikatesser da fiskedagen var til ende. Her var det krabber, sei, makrell, torsk, lysing og masse med sild. Festbordet var reddet! (Laks var fisket i sommer og var med på menyen). Elevene frydet seg, og de fikk også prøve å fiske med juksa. De aller fleste fikk fisk, men……

– Vi fikk ingen ting, ikke et napp engang, men vi har lært mye om fisk også det å renske krabber, smiler elever fra U-trinnet. Slik kan det være å fiske.

Det ble satt ut flere sildegarn og et par av de var nesten «svart», men på to garn var det enorme mengder stor fin sild. Her var det noen som virkelig fikk jobb med å plukke av garna og renske sild, men med god hjelp og stort pågangsmot ble det sild både til fest og mere til.

Dette er et opplegg med biolog Kari Helene Bachke Andresen og med støtte av Den kulturelle skolesekken.

– Jeg må si jeg er mektig imponert over hjelp fra lokale fiskere, her er det snakk om stor dugnadsånd også fra elever og lærere, sier Kari.

Fest med havets delikatesser

Et lekkert Festbord med havets delikatesser.

Tirsdag var elever, foreldre/foresatte og gode hjelpere invitert til fest på Statland skole der menyen var selvlaget mat fra havet. Rektor Solgunn Ramslie Ekker ønsket velkommen til en fullsatt gymsal og fortalte om travle og spennende dager ved skolen. Kokk Grete Oddrun Ekker presenterte tirsdagens forberedelser til et lekkert Sjømatfestbord!

– Velkommen til havet! Dette er et fantastisk opplegg med fisk, sjøliv og gamle tradisjoner. Artig å se at tradisjoner er liv laga og at vi kan formidle ressursene opp mot matlaging. Spenning og fellesskap på sjøen og mye god arbeidshjelp gruppevis på kjøkkenet. All maten er laga fra botnen som fiskesuppe, fiskegrateng av bleike, ellers har vi krabbe også i salat, stekt fisk og potet, stekt laks med saus, mye stekt/grillet sild. Vi har smakstilsetninger med diverse krydder og det er mye farger på bordet. Artig dette prosjektet her på Statland skole og kjekt å få være med elevene og å gi de kunnskap og jeg får mye tilbake. Dette er god formidling fra havet og spennende å lage mat av havets delikatesser, sier Grete kokk.

Elsker fisk

Alle gjestene likte det som ble servert og det ble i alle fall to runder for å forsyne seg av godene på bordet. Ved ene bordet satt ei bestemor fra Russland, St. Petersburg.

Likte du fiskemåltidet?

– Jeg elsker å spise fisk. Glad i fisk og i Russland ble det importert mye laks og spekesild fra Norge. Hjemme bruker vi mest ferskvannsfisk. Dette var et herlig måltid, veldig bra alt sammen, men spesielt laksesuppa, smilte Natalia Kargaltseva.

Når skolen holder fest, er det alltid litt underholdning. Elevene i 1.-5. trinn framførte en sang og U-trinnet viste bilder fra fiskedagen og fortalte om opplevelsene fram fil ferdig mat.

Berømmer skolen og bygda

Biolog Kari Helene Bachke Andresen takket for begivenhetene ved Statland skole.

– Slike dager er for oss årets begivenhet, det fineste vi, Jørn Thomassen og jeg, er med på. Helt utrolig å være med dere og å møte så mye folk her på Statland. Det er stor stemning både på skolen og med alle som stiller opp. Vi har vært med dere på fiske og delt både kunnskap og gode opplevelser. Superkjempegod mat dere laga, sier Kari.

Statland er ei lita bygd, men skolen står sterk i samfunnet og det gikk heller ikke ubemerket av biologen.

– Det er helt utrulig hvor stor energi dere får fram på en liten skole. Her er det veldig mye kompetanse i nærmiljøet og mye interessant kunnskap. Kunnskapen her er viktig langt utover og dere har mye, veldig mye, å lære bort. Vi berømmer hele skolen og alle hjelperne for stor entusiasmen med mye dugnad som dere får til. Det har vært mange gode møter mellom folk som har vært skikkelige «gåsehudopplevelser». Mye mat- og fiskeprat, sier en imponert biolog Kari Helene Bachke Andresen.

– Dere er jo også travle opptatte fagfolk og dere stille opp og gjør en god dugnadsinnsats for å få til dette. Takk til Kari og Jørn, sier rektor Solgunn Ramslie Ekker.

Som takk til hjelpsomme fiskere fikk de boka «Velkommen av havet – mer enn en kokebok» skrevet av biolog Kari.

Litt om prosjektet – dette sa Kari i juni:

– Jeg skrev ei bok «Velkommen av havet – mer enn en kokebok» i 2013 og ut fra denne ble det et undervisningsopplegg sammen med grunnskoler langs Trøndelagskysten. Vi har vært innom 22 kystnære skoler med dette og på alle opplegg er det unike tradisjoner. Viktig at skolen og ivrige ildsjeler kan bidra, og det er viktig for kystkulturen å ta vare på og ta tak i forskjellige tradisjoner. Her er det mye kunnskap som må deles og videreføres og her på Statland jobbes det skikkelig bra. Viktig med levende kystkultur og å få oppleve denne, sa biolog Kari Helene.

Rektor Solgunn Ramslie Ekker ønsker velkommen til en fullsatt gymsal til Festbord.

 

Takk til gode hjelpere; fra venstre Jørn Thomassen (NINA), rektor Solgunn Ramslie Ekker, Morten Hågensen, Svenn Hallgeir Kaldahl, Tom Arve Hågensen, Svein Hågensen, Bjørn Flore, Leif Skorstad, Ingeborg Skorstad, Jonas Finanger og biolog Kari Helene Bachke Andresen.

 

Rektor Solgunn og kokk Grete Oddrun Ekker ønsket velkommen til bords.

 

Drømmedag på sjøen, – tenk å få styre båten til Svein! (Foto: Tone W. Bendiksen).

 

Laksen steikes i panner på grillen, Vår, Jonas og Arn.

Sang ved elever i 1.-5. trinn, Jonas på gitar.
U-trinnet fortalte og viste bilder fra dagene på havet og på kjøkkenet!

– Dette smakte!

 

– Dette var et herlig måltid, smilte bestemor Natalia Kargaltseva, sammen med datter Irina Kargaltseva og Grete Oddrun Ekker.

Bilder tilsendt fra Statland skole:

 

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

Annonse



Annonse