Serverte gull fra 30 år med revy

Åpningsnummeret, bak fra venstre Inge Finnanger, Morten Hågensen, Tone Bendiksen, Camilla Hågensen og Ingveig Gevik. Foran fra venstre Håkon Haga Kaldahl, Ida Christine Myren, Nina Bendiksen, Mona Renate Hågensen og Jonas Finanger

LAUVSNES

Staut teaterlag fylte Flatangerhallen lørdag kveld og serverte høydepunkt fra 30 år med revy. Det gnistret av skuespillerne, som leverte det ene gullnummeret etter det andre – til publikums store fornøyelse.

Tekst og bilder fra Ove Magne Rigsskog, Flatangernytt

Ildsjelene som startet Staut – Statland og Utvorda – teaterlag i 1992, hadde neppe sett for seg at teaterlaget skulle feire 30-årsjubileum, riktignok ett år på etterskudd.

Noen av de som var med og stiftet Staut teaterlag, ble hedret under jubileumsforestillinga. Fra venstre: Tone Bendiksen, Trond Strøm, Judith Skorstad, Svein Hågensen og Roger Bendiksen.

Konferansier Roger Bendiksen gjorde stas på dem som var med på oppstarten, før bandet og skuespillerne kjørte i gang åpningsnummeret til tonene av «The Final Countdown».

Skjemt og alvor

Dermed var tonen satt – bokstavelig talt. Staut hadde publikum i sin hule hånd. Det var bare å slå opp latterdøra og la den stå vidåpen. For det ble mye å le av, men også noe alvor – slik det skal være i en god revyforestilling.

Ikke uvanlig med slåsskamper mellom statlendinga og vordinga i gamle dager. Fra venstre: Ingveig Gevik, Jonas Finanger, Øivind Strøm og Ida Christine Myren.

I «To bygdi» fikk vi innblikk i de historiske forskjellene på jordbruks- og fiskebygda Utvorda og industribygda Statland.

– Det er to veldig ulike bygder. Staut har bidratt til samhold, og er det første interkommunale teaterlaget – i alle fall i Namdalseid og Flatanger, sa Roger Bendiksen, som konkluderte som i visa, det er best å stå i lag.

Kårkaillan ble gjort ære på, fra venstre Ingveig Gevik, Kolbjørn Ottesen, Håkon Haga Kaldahl, Trond Strøm og Christine Myren.

Et annet nummer i den mer ettertenksomme klassen, er «Kårkaillann». Der hyller Staut kårkaillan på Ledang, Innvorda og Utvorda, som er oppe før fuglene har stått opp.

To av kårkaillan, Kolbjørn Ottesen og Trond Strøm, ble tatt opp på scenen mot slutten av sangen, og fikk sin hyllest også av publikum.

Ny varaordfører

Noen av innslagene var omskrevet for å tilpasses de siste hendelser. Sketsjen «På ordførerkontoret» med Flatangers ordfører og varaordfører fra Frp, fikk en annen avslutning enn originalen.

Aps kandidat overtok varaordførerstolen med ordene: – Morna Lars!

Forviklinger ble det da dyrlegen skulle få hjelp av den latviske avløseren. «Nærpoliti» bød også på forviklinger, da IS-bilen viste seg å være noe annet enn det innringeren trodde.

Taxieier Nina Bendiksen med sjåfører Håkon Haga Kaldahl og Jonas Finanger.

Fornøyelige ble gjensynet med «Lauvsnesgutta», «Taxitur» og «Inge fra holminj», en parodi på «Inga fra øya» – og ikke minst «Inn på tunet».

To store hendelser skjedde omtrent samtidig i 2014 – storbrannen på Sørnesset og raset på Statland. De ble selvsagt tema i revyen, og lørdag fikk vi gjenhør med sangen om brannen og raset, og vi fikk en repetisjon av pressekonferansen om brannen.

Kongen og dronninga på Småværet, ett år etter brannen. Fra venstre: Øivind Strøm, Nina Bendiksen, Jonas Finanger og Ingveig Gevik.

I en fornøyelig sketsj kom kong Harald og dronning Sonja på gjenvisitt til Småværet ett år etter brannen, og publikum fikk oppleve et hjertelig gjensyn.

Morten Hågensens underfundige «X-Naver», en monolog om fugler som ikke nødvendigvis står i fugleboka – for eksempel turtelduer og burugler – fikk også fram latteren hos publikum.

Tollingprisen

Staut deltok på Norsk Revyfestival for første gang i 1999, og stakk da like godt av med Toillingprisen for «Julekveldskrisa».

Den står seg fremdeles som ett av Stauts glansnummer. Med en fantastisk Nina Bendiksen i rollen som utslitt husmor etter julestria, ble sketsjen og sangen et høydepunkt også i lørdagens forestilling.

Julekveldsvisa ble fort til julekveldskrisa, vettskremte barn Christine, Morten med far Jonas og mor Nina.

Julestemning ble det på et vis også i det siste nummeret, før avslutningssangen, nemlig «Det skjedde i de dager». Nummeret kan beskrives som en ganske fri tolkning av juleevangeliet. I stallen fikk Maria, en allergisk Josef og Jesus besøk av både den ene og den andre, inkludert den svenske og norske kongen.

Stauts store fortrinn er de musikalske ferdighetene. Med et solid bandet i ryggen, leverer skuespillerne det ene glansnummeret etter det andre. Sangferdighetene er i særklasse, enten det er i store fellesnumre eller i solonumre, og løfter forestillingen.

Konfettien gikk i været under avslutningssangen. Publikum reiste seg og klappet, og hyllet 30-årsjubilanten som leverte en knall forestilling.

– Jækla fornøyd

Leder Nina Bendiksen i Staut var også svært lykkelig og fornøyd etter forestillinga.

– Herregud! Jeg må passe på ordforrådet, men vi er jækla fornøyde. Det gikk strålende bra. Folk hadde kontroll, og publikum ser ut til å ha kosa seg. Da er jobben vår gjort, sier Nina Bendiksen.

– Er det noe spesielt du vil trekke fram?

– Det er veldig vanskelig. Jeg syns det flyter. Gjengen får det til å flyte, både skuespillere, band, lyd og lys og scenearbeidere – hele crewet. Det er mange i arbeid.

– Nå er dere klar for nye 30 år?

– Ja, peis på!

 

ALLE BILDER OVE MAGNE RIBSSKOG, FLATANGERNYTT

Fra åpningsnummeret, Nina Bendiksen og Ingveig Gevik.

 

Språkproblemer for «dyrlege» Øyvind Strøm, Christine Myren er litauisk avløser og Camilla Hågensen for anledningen ku.
Det skjedde mye i de dager, Mona Renate Hågensen som jomfru Maria og Morten Hågensen som Josef.

 

Bandet, fra venstre Jens Martin Olsen, Yngve Henriksen, Eskil Bendiksen og Mads Fallet.

 

Alle aktører, sufflør og crew mottar applaus fra en fullsatt Flatangerhall.

 

 

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

Annonse



Annonse