Få en enkel helsesjekk og bidra til viktig forskning!

Bussen til SAMINOR står utenfor Samfunns-/kommunehuset på Namdalseid, Johan Aslak Pulk viser fram

NAMDALSEID

Det er sikkert mange som har sett og lurt på hvorfor det står en stor buss utenfor samfunns-/kommunehuset på Namdalseid. Her er svaret: Her foregår verdens største helse- og levekårsundersøkelse om urfolk SAMINOR 3.

SAMINOR ble etablert i 2003 på grunn av manglende kunnskap om helsesituasjonen til den samiske befolkningen i Norge. Det overordnede formålet er å gi datagrunnlag for forskning om helse og levekår, med spesielt fokus på den samiske befolkningen.

– Det er viktig å få frem at det er i oppdrag fra Stortinget og Sametinget at SAMINOR gjennomføres. Med stor støtte fra alle fylkeskommuner og at Trøndelag har veldig interesse at SAMINOR 3 skal gjøres, fordi de også har en stor andel sør-samisk befolkning. Vi er ikke konkurrenter til HUNT, men samarbeidspartner, og har nært samarbeid med våre kolleger på HUNT, forteller Johan Aslak Pulk.

Den største undersøkelsen til nå

Den tredje SAMINOR undersøkelsen blir den største undersøkelsen til nå. Det skal også omfatte flere deltakere og kommuner slik at de får fram detaljene i det store bildet som er folkehelsa.

Nesten 50 kommuner fra Engerdal i sør til Sør-Varanger i nordøst skal besøkes. Cirka 80 000 innbyggere mellom 40-79 år inviteres til å delta, uavhengig av språk og etnisk bakgrunn. SAMINOR 3 startet datainnsamlingen i Røros i oktober 2023 og vil pågå fram til høsten 2025. 80.000 inviterte deltakere fra 50 kommuner gjør SAMINOR 3 til verdens største helse og levekårsundersøkelse for urfolk.

– Nå før jul inviteres alle mellom 40-79 år i Røros, Tydal, Namdalseid, Rennebu, Høylandet og Meråker til å delta i helse- og levekårsundersøkelsen SAMINOR 3. Senere kommer turen til Verran og Lierne, sier Johan Aslak.

Ditt bidrag er viktig

Alle som bor i tidligere Namdalseid kommune og er mellom 40-79 år er inviterte til å være med i helse- og levekårsundersøkelsen SAMINOR 3. I Namdalseid startet SAMINOR 3 opp 8. november og siste besøksdag er fredag 24. november.

Hilde Mølnå får målt blodtrykket av Hege Renate Nilsen.

– Hva skjer i undersøkelsen?

– Vi måler høyde, vekt, liv- og hoftevidde, blodtrykk, lungefunksjon, hvilepuls, hjerterytme (EKG) og gripestyrke. Deltakere over 70 år inviteres også til test av balanse og hukommelse, konsentrasjon og oppmerksomhet. Vi måler lungekapasitet (spirometri) og du gir en blodprøve, urinprøve og hårprøve. Alt er frivillig og gratis, frivillig å delta også, sier Johan Aslak.

Ved å delta bidrar du med viktig informasjon til bruk i helseforskning. Det kan fortelle noe om helsesituasjonen til befolkningen i områder du bor i, som for eksempel kommunen din.

Hvordan har oppmøtet vært i Namdalseid?

– I gamle Namdalseid kommune er det invitert 788 innbyggere til å delta. Vi startet opp her onsdag 8. november og fram til 16. har det vært 80 personer innom. Det er jo frivillig å delta, men vi oppfordrer jo flere til å møte opp til en ekstra helseundersøkelse. Vi er her i en uke til, 24. november er siste dagen, sier Johan Aslak Pulk.

Det må nevnes at medlemmer i LHL-Namdalseid har vært verter, behjelpelig med assistanse.

Mer informasjon om SAMINOR finnes på:

Senter for samisk helseforskning (SSHF)

På registreringsrommet i bussen var det Brit Staven som ordnet, her med Hilde Mølnå.

 

Vert fra LHL-Namdalseid på torsdag var Ann Jorid Resell, her sammen med leder i LHL Berit Buvarp Aardal og Johan Aslak Pulk.

 

 

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

Annonse



Annonse