For å redde laks og sjøørret strammer Statsforvalteren i Trøndelag inn fiskereglene

Kartutsnitt av flere munningsfredningssoner i Namsos kommune. Den røde sonen er 100-meterssonen og den oransje sonen er munningsfredningssonen. Foto: Statsforvalteren i Trøndelag/Kartverket

NAMSOS/NAMDALSEID

Pressemelding fra Statsforvalteren i Trøndelag:

Kart over munningsfredningssoner nederst i artikkelen!

Aldri før har det vært så lite laks og sjøørret; ikke bare i Trøndelag, men landet over. For å beskytte fisken i de områdene der de er ekstra sårbare, er det utarbeidet nye fiskeregler for fiske i sjøen og ved utløpet av elver.

– Tilstanden for laks og sjøørret er kritisk, og antall laks som kom inn til elvene i 2024 er historisk lavt, sier Hedda Auestad Nilsen som er rådgiver i klima- og miljøavdelingen hos Statsforvalteren i Trøndelag.

Sonen ved utløpet av ei elv, kalt munningsfredningssonen, er et viktig område for laks og sjøørret. De kan bruke denne sonen til å søke etter mat, avlusning eller avventing på å svømme inn til elva. For å beskytte laks og sjøørret er det viktig at det praktiseres strenge fiskeregler i områder der disse artene er ekstra sårbare. Reglene er også laget for å hindre at laks og sjøørret havner som bifangst ved fiske etter saltvannsfisk.

Her er de nye reglene

I hele sjøen

I perioden 1. mars til 30. september skal garn senkes minimum 3 meter ned i sjøen til enhver tid ved fiske. Dette gjelder alle garn i hele fjorden.

I 100-meterssonen

100-meterssonen går fra grensa mellom elv og sjø, og 100 meter ut i sjøen. Dette området har egne fiskeregler. Det er ikke lov å fiske i 100-meterssonen dersom elva eller sjøen er stengt for fiske etter laks eller sjøørret. Dersom elva er åpent for fiske, men laks og sjøørret er fredet i fjorden (1. mars – 31. mai), er det ikke lov å fiske i 100-meterssonen.

I utløpet av elva

Den nye forskriften vedtar 62 munningsfredningssoner i fjorden i Trøndelag, 20 av disse er helt nye. Reglene omfatter bruk av stang, garn, ruser, teiner og line. Reglene nevnt under gjelder for alle utløps-soner omfattet i forskriften.

Fiske med stang
Det er lov å fiske etter saltvannsfisk med stang og håndsnøre fra land, is eller båt som ikke er i bevegelse

Fiske med garn
Det er lov å fiske etter saltvannsfisk med garn uansett maskevidde fra 1. oktober til 28. februar. Fra og med 1. september er det lov å fiske etter saltvannsfisk med garn med maskevidde på inntil 26 mm (24 omfar) og med nylontråd nr. 1,5 eller tykkere. Garn skal være senket ned minst 5 meter under havoverflaten. Det er ikke lov å fiske med garn i munningsfredningssonen i perioden 1. mars – 1. september.

Ruse, line og teiner
Det er lov å fiske etter saltvannsfisk med line, teiner og ruser som er senket slik at hele fangstdelen til enhver tid står minst fem meter under havoverflaten.

Reglene nevnt ovenfor gjelder for alle munningsfredningssoner i fylket. Av de 62 vedtatte munningsfredningssonene er det 21 som har noe mindre strenge regler for fiske. Dette gjelder utløpet av elvene i tabell 2 i forskriften (https://lovdata.no/dokument/LF/forskrift/2024-06-18-1098)

Hvor gjelder disse reglene?

Du finner kart over munningsfredningssoner her: https://kart.gislink.no/portal/apps/dashboards/6695efa3f36444fea4f820f2b969acea
Du finner også lista over elver med tilhørende munningsfredningssoner i forskriften.

 

Rådgiver i klima- og miljøavdelingen hos Statsforvalteren i Trøndelag Hedda Auestad Nilsen (foto: Statsforvalteren i Trøndelag)

 

 

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

Annonse



Annonse