Kjedegraver med GPS-styring av grøftedybden

BRA TEAM: F.v. Landbruksentreprenør Herbjørn Kolstad, maskinkjører Ingvild Borge og maskinkjører/hjelpesmann Magnus Raade.

For å gi gode avlinger på gården kreves også at jorda blir behandlet med omhu. Grøfting er en viktig del av å lykkes med gode og store avlinger uansett type fôr; god drenering er lik god økonomi og store avlinger.

Økonomi

Det er alltid spørsmål om økonomi når en bonde skal investere, og grøfting er et stort økonomisk tiltak. Landbruksentreprenør Herbjørn Kolstad har nå gått til anskaffelse av en DK Trencher kjedegraver med GPS-styring av dybden. Denne gjør jobben raskt og effektivt med drensrør lagt ut i samme operasjon.

– Vi har her drenert et jordstykke på 50 da som har vært noe forsumpet de siste årene. Her er det ganske så flatt land, men med GPS-styring av dybden får vi en helling på 1% ut til utløpet. Sugerne er cirka 200 meter og vi kjører med en framdrift på 500-900 meter i timen, sier Herbjørn Kolstad.
Det er en del stor stein i jorda på dette stykket og for å gjøre gravingen mest mulig effektivt kjører de med en Rippertann ned til cirka 80 centimeter for å løsne på stein i grøftetraseen. Grøftene er en meter dype og utløp 1,20 meter.

– Poenget med kjedegraveren er å få ned kostnaden på slikt arbeid. Her går det fort og med minimalt mannskap. Maskinkjørerne Ingvild Borge og Magnus Raade er flinke med dette arbeidet. Drensrøra som brukes er lik «icodrenrør», men denne har hull også på undersiden. Røra er belagt med et filter som er laget av resirkulert kunstgressmatter. Da slipper man både sagflis og eventuelt pukk på rørsystemet, besparende det også både med ekstra mannskap og kjøringer, sier landbruksentreprenør Herbjørn Kolstad.

RASKT: De kjører 500-900 meter i timen, rask grøfting og drensrør dekt med resirkulert kunstgress.
EFFEKTIVT: Litt jord fylles over røra så den ikke skal flyte opp i tilfelle mye regn.
KONTROLL: Maskinkjører Ingvild Borge har kontroll med både hastighet og fallet i grøfta.

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse