«Nostalgisk aften for damer»; denne kvelden var også for mannfolk

De hadde prøvd dette før, både karding, spinning og å bruke hespetreet, fra venstre Asbjørg Kaldahl, Oddrun Trebostad, Randi Skogheim, holder et nøste med selvspunnet garn, Else Ressem, Kari Derås og Sigrid Høglo

NAMDALSEID

Siste mandag ettermiddag hver måned har de fortalt historier fra hverdagslivet før i tida. Dette er historier som er viktig å ta vare på, om arbeid på gårder, husarbeid, matlaging, gjeting, onna-arbeid, tømmerhogst og hva det måtte være for arbeid. Dette er hva damene har pratet om på Bodil Staven sine «Nostalgisk aften for damer». Forrige mandag var det også åpnet for mannfolk og Bodil hadde laget en utstilling med gjenstander som var i daglig bruk på mange gårder i bygda.
– Her har vi ull, kaler, en rokk og hespetre. Forskjellige småredskaper fra kjøkkenet som spuddu, sukkersaks, noen melkeflasker, kjevler til forskjellig baking, en fattigmannutstikker og mye mer. Her er det bare å se på og mimre om tidligere tider, sier Bodil.

Det var de litt større tingene som var mest spennende å prøve. Bodil hadde med litt ull og Oddrun Trebostad måtte prøve kaling.
– Dette har vi prøvd før ja, før vi starta på skolen. Det var ikke noe tvang å delta med slikt arbeid, vi syntes det var artig å være med på det, sier Oddrun og hun hadde skikkelig taket på kalinga enda.

Så var det spinning til strikkegarn. Her forteller de at det ble brukt både to og tre tråder i garnet, ja opptil fire også.
– Garnet laga vi så tykt som vi ønsket. Det var alt etter hva som skulle strikkes og to og tre tråds garn ble brukt til strømper. Vi strekka også labba, raggsokker, med vadmel i sålen også øverst på labben. Skulle vi ha tykk legg måtte det til flere lag med vadmel, denne ble klipt av utslitte vadmelbukser, forteller Sigrid Høglo.

– Jeg har også prøvd å spinne garn, men det ble bare til et par strømper. Huske de ble litt klompete, smiler Else Ressem.

Behandling av ull til ferdig garn var ofte vinterarbeid.
– Det var artig å være med på og vi visste jo at det var et viktig arbeid vi utførte. Underklær ble strikket både skjorter og underbukser til skogakaran, strømper til barna og heimlaga garn var jo det eneste vi viste av. Selv om det klødde mye, i alle fall husker vi det slik, så var det de beste og varmeste klærne vi hadde, smiler de nostalgiske damene og herrene som var innom.
Bodil serverte kaffe og nydelige skeibladkaker, det var jo litt nostalgi i de også.

Initiativtaker Bodil Staven hadde laget ei lita utstilling som deltakerne satte pris på, her sammen med Randi Skogheim, Else Ressem og Kari Derås.

«Dekket av støv borti kroken,
Står en rokk alene gjemt.
Et minne fra oldemors barndomstid,
Som nå er ganske glemt».

Denne kvelden var det også åpen for mannfolk, og de viste å sette pris på det, her sitter Jann Sverkmo, Mildrid Elden, Inger og Nils Setter, Aage Westerhus, Svein Anzjøn og Mary Grande. Nils og Aage fant hver sin gammel kobberkaffekjele.

 

– Her var det mange kjente gjenstander, Kirsten Engen med kjevle, Inger Setter med et gammelt strykejern, Mildrid Elden med en fattigmannutstikker og Nils Setter fant ei sukkertang.

AnnonseTegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse