NAMDALSEID
26 inviterte gjester møtte fredag kveld på Solhaug Grendehus for å feire Namdalseid Bonde og Småbrukerlag sine 40 år. Inviterte gjester var lagets oppstartere Erik Stenvik og Jon H. Sæther, politisk nestleder i Norsk Bonde- og Småbrukerlag Vegard Vigdenes, fylkesleder i Nord-Trøndelag Bonde- og Småbrukerlag Åse Helene Månsø, leder i Namdalseid Bondelag Jon Oskar Sæther og Ola Berthling Lie- Husby fra Skage.
– Denne feiringa har vi hatt på programmet ei stund, men en travel sommer og høst gjorde at feiringa ble utsatt. Nå slo vi til og må si det er et godt oppmøte til feiringa. Vi er 26 medlemmer i laget. Etter å ha bladd litt i protokollen fra starten kan man se at det var ønske om samarbeid med Bondelaget. Men det var ikke noe enkel tid først på 1980-tallet så et samarbeid kunne man se langt etter. Nå har dette heldigvis endret seg og nå har vi et godt samarbeid med faglagene. Importvern har vært en gjenganger og evig kampsak. Laget har hatt samarbeid med skolen og elever har vært med på både grisslakting og sauesanking, åpnet Iver Martin.
Leder i festkomiteen Lars Østring framførte en prolog om «Småbruker Lars».
Starten
I begynnelsen på 1980 tallet var det ikke alle bøndene I Namdalseid som var helt fornøyd med arbeidet i bondelaget. Dette førte til litt uro i laget og 17. mars 1981 meldte Jon Sæther og Erik Stenvik seg ut og de fikk med seg flere.
– Vi innkalte til et møte og var da en 7-8 bønder som møttes. Et interimsstyre ble valgt og Jon Sæther ble leder for dette. Til sammen var vi vel 15 melkebønder som meldte oss ut, og det var ikke bare bare. Det føltes som at vi hadde bannet i kirka for det var noen som snudde oss ryggen ja, forteller Erik Stenvik. Erik er også forfatter av boka «Bondevett».
Namdalseid Bonde- og Småbrukerlag hadde sin spede start våren 1981 og på landsmøtet i Trondheim møtte Jon og Erik fra Namdalseid.
– Vi kan vel si at vi var skikkelig i gang med Namdalseid Bonde- og Småbrukerlag i løpet av 1982, sier Erik Stenvik. Erik var lagets første leder, men ble senere valgt inn i styret for Nord-Trøndelag Bonde- og Småbrukerlag.
Har trua
– Nå skal vi få te nån teng! Landet er mangfoldig, og politikken må også være det. Jeg er optimist, dette er en kamp vi skal vinne! Det har skjedd saker og ting og mat er alltid et diskusjonstema. Regjeringa må føre oss i ei ny retning. Matproduksjon er viktig, startet politisk nestleder i Norsk Bonde- og Småbrukerlag Vegard Vigdenes.
Han fortsatte med å belyse viktigheten med levende bygder, selvforsyning på norsk jord, solidaritet, miljø og klima.
– Vi skal ha landbruk over hele Norge. Tollvern er vi nødt til å ha og det er helt avgjørende for at vi skal ha matproduksjon her. Bønder skal ha like sosiale og økonomiske muligheter som gjennomsnittsarbeider i landet, men i dag har gjennomsnittsbonden 212 000 kr i inntekt fra matproduksjon. Vi er rundt 6.500 medlemmer, vi skal stå sammen og vi gir oss ikke. Som vi sår skal vi høste og vi skal få til et landbruk som bygger på verdien av det å produsere mat. Vi har trua, sier Vigdenes.
Trenger ingen master
Ola Berthling Lie Husby er svinebonde fra Skage og han er kjent for å ha gode innlegg angående bondens arbeid og fortjeneste, også på riksdekkende TV. Ola var invitert til jubileet og han hadde et godt innlegg både om jobb, kunnskap og ansvar.
– Vi, bøndene, jobber hardt fra morgen til kveld. Det er vi vant med for vi har et stort ansvar for levende dyr 365 dager i året, hver dag. Ingen andre har slike vakter, vi er vårt eget nøkkelkort og ansvaret er stort. Vi er ikke dårligere enn andre, vi trenger ikke en master for å gjøre jobben vår. Samfunnet er interessert i at vi leverer gode produkter, ikke hvor mye melk ei ku melker i løpet av et år. Vi må fornye markedet, 100% nytter ikke, men vi må akseptere at vi ligger litt under og akseptere noe import. Vi må se Norsk jordbruk i sin helhet, tenk pris, tenk jamstilling. Vi må jobbe for alle. Alle skal med, sa Lie-Husby blant annet.
Reinsdyrskav
Når det er jubileum, må det serveres noe godt til middag og dessert. Det var ikke noe unntak på fredagens festbord heller og her var det Sissel Holtan og Stian Furre, Aejrie Sïjte, som ordnet maten. Det var reinsdyrskav med heimelaga potetmos, grønnsaker og tyttebær. Til dessert ble servert trollkrem med heimelaga vaniljesaus og krumkaker. Nydelig!!
Etter bordsetningen og innlegg fra gjester var det landbruksrelatert quiz iblandet kaffe og kake.