Namdalseid LHL holdt HLR-kurs; hjertestans kan ramme alle

Hjertesykepleier Trine Skulstad holdt et godt og informativt kurs i HLR og bruk av hjertestarter, - kjekt med repetisjoner!

NAMDALSEID

Hjertestans kan ramme alle, uansett alder og uten forvarsel, man vet aldri når man kommer til en ulykke eller noen plutselig faller om og har behov for hjelp. Tirsdag kveld inviterte LHL-Namdalseid til et oppfriskningskurs i Hjertelungeredning, HLR, og bruk av hjertestarter for sine medlemmer og andre. Hjertesykepleier Trine Skulstad var kursholder og det var 16 deltakere til stede.

– Vi synes det er greit og ha oppfriskningskurs i hjertelungeredning annet hvert år slik at vi kan føle oss tryggere dersom vi kommer opp i situasjoner. Man vet aldri, sier leder i Namdalseid LHL Berit Buvarp Aardal.

– De første minuttene etter en hjertestopp er kritiske, og alle kan gjøre noe. Det grunnleggende er å sjekke om vedkommende puster, varsle om hendelsen, sikre luftvegene og starte HLR. Det er viktig å komme i gang fort, de første minuttene er kritiske, sier kursholder og hjertesykepleier Trine Skulstad.

Trine informerte også om symptomer på hjerteinfarkt, – de små symptomene er også viktig å ta hensyn til. Er man engstelig så ta kontakt gjerne med 113, bedre en gang for mye enn ikke å ringe!

113

Skulle man komme i en situasjon der man må stille opp for å hjelpe til, så ring 113 og sett telefonen på høyttaler. Tid er gull! Da har man kontroll på rådene nødsentralen gir og man har hendene frie for å hjelpe. Hold kontakten med 113 til nødetatene kommer, ikke stopp om et par ribbein knekkes, det går bra og vedkommende blir helt sikkert glad for å være i livet. Er man usikker på om man gjør livreddende arbeid riktig, så husk at alt er bedre enn ingen hjelp.

– Det å starte gjenoppliving av en person er alltid ei heftig opplevelse, man har jo liv og død i sine hender. Ikke gi opp, for husk; har man prøvd så har man gjort sitt beste. En slik hendelse vil være psykisk vanskelig og det anbefales å prate med noen, gjerne fastlegen sin, etter slike hendelser, sier Trine.

Riktig hjerte- og lungeredning er 30 hjertekompresjoner etterfulgt av to innblåsinger. Ikke stopp, få skikkelig pust fra pasienten, kjenn at det blir puls og at pusten går.

Hjertestarter

Hjertestans kan skje med arbeidskolleger, venner på treningsstudio eller kunder på butikken. Skulle man komme i en situasjon som krever hjelp så start HLR med en gang og få noen til å hente hjertestarteren som er i nærheten. Den kan øke mulighetene til å overleve, men det kreves at man er flere som kan hjelpe vedkommende. Behersker man HLR vil opplæringen i bruk av hjertestarter være enkel. LHL-Trimmen har en hjertestarter i sitt treningsstudio og det er bare å følge veiledningen som starteren gir.

– Hjertestarteren er enkel å bruke og det er bare å feste de to elektrodene på pasienten slik som vist på starteren. Slå på hjertestarteren og denne forklarer hva som skal gjøres og det er bare å følge instruksjonen, men man må fortsette med HLR mens hjertestarteren monteres. (Forutsetter at man er flere hjelpere). Hjertestarteren analyserer tilstanden til pasienten hele tiden og varsler når den kan aktiveres, forteller Trine.

– 30 hjertekompresjoner og to forsiktige innblåsinger, forklarte Trine.

Er uhellet ute og man må ha hjelp:

Ring straks 113 på vanlig måte eller benytte «Hjelp 113- appen» (norskluftambulanse.no) som viser 113-operatøren hvor du befinner deg. Ha telefonen på høyttaler, start HLR og stå på til hjelpen kommer. Hjelpen er ofte ikke så langt unna som det føles og der er det dyktige folk.

Sjekk huskelista BLÅS:

  • Bevissthet–sjekk om personen er ved bevissthet
  • Luftveier–sjekk om personen har frie luftveier
  • Åndedrett–sjekk om personen puster
  • Sirkulasjon–sjekk om personen har større pågående blødninger

 

 

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

Annonse



Annonse