NAMDALSEID
Hjertestans kan ramme alle, uansett alder og uten forvarsel, det kan eksempelvis skje med arbeidskolleger, venner på treningsstudio eller kunder på butikken. Man vet aldri når man kommer til en ulykke eller noen plutselig faller om og har behov for hjelp. Torsdag kveld inviterte LHL-Namdalseid til et oppfriskningskurs i Hjertelungeredning, HLR, for sine medlemmer og andre. Hjertesykepleier Trine Skulstad var kursholder og det var 18 deltakere til stede.
– Det er for sent å lære seg livredning når ulykka er ute. De første minuttene etter en ulykke er kritiske, og alle kan gjøre noe. Det grunnleggende er å sjekke om vedkommende puster, varsle om ulykka, sikre luftvegene og starte HLR. Tid er alltid viktig med det som gjøres de første minuttene, sier Trine.
113
– Tid er gull, ring 113 og koble telefonen på høyttaler. Da har man kontroll på råd og veiledning fra nødsentralen og man kan jobbe med begge hender. Hold kontakten med 113 til nødetatene kommer, ikke stopp om et par ribbein knekkes, det går bra og vedkommende blir glad for å være i livet, sier kursholder.
Riktig hjerte- og lungeredning er 30 hjertekompresjoner etterfulgt av to innblåsinger. Ikke stopp, få skikkelig pust, kjenn at det blir puls og at pusten går.
– Det er tungt å jobbe med hjertekompresjon. Er man for eksempel på fjellet og alene om å drive HLR så for all del, hold ut, hjelpen kommer. Spørsmålet er hvor lenge man orker å holde ut, men man vil jo redde vedkommende. Det å starte gjenoppliving av en person er alltid ei heftig opplevelse, man har jo liv og død i sine hender. Det er psykisk vanskelig og det anbefales å prate med noen, gjerne fastlegen sin, etter slike hendelser, sier Trine.
Hjertestarterkurs
Hjertestans kan ramme alle, uansett alder og uten forvarsel. Det kan eksempelvis skje med arbeidskolleger, venner på treningsstudio eller kunder på butikken. Ved å ha en hjertestarter i nærheten kan mulighetene til å overleve økes. Hvis du allerede behersker HLR, vil opplæringen i bruk av hjertestarter være enkel. LHL-Trimmen har en hjertestarter i sitt treningsstudio og den er enkel å bruke. Det er bare å følge veiledningen som starteren gir.
– En hjertestarter er enkel i bruk. Fest de to elektrodene slik som vist på starteren. Slå på hjertestarteren og denne gir god forklaring hva som skal gjøres. Bare å følge instruksjonen, men man må fortsette med HLR mens hjertestarteren monteres. (Forutsetter at man er flere hjelpere). Hjertestarteren analyserer tilstanden til pasienten hele tiden og varsler når den kan aktiveres, forteller Trine.
Kursholder hadde med seg ei dukke så kursdeltakerne fikk prøve seg med hjertekompresjoner og innblåsing ved bruk av «bælgen» og med ansiktsmaske.
– Dette er tungt, og det er kjekt dersom man er to. Ha godt med plass rundt pasienten enten det er ulykke eller en som har hjertestans hjemme eller andre steder. Det beste er at man gjør noe, sier Trine Skulstad.
Essensen er: Ring fort til 113 og ha telefonen på høyttaler, start hjertekompresjon til hjelp kommer. Hjelpen er ofte ikke så langt unna som det føles, den kommer og der er det dyktige folk.
Sjekk huskelista BLÅS:
- Bevissthet–sjekk om personen er ved bevissthet
- Luftveier–sjekk om personen har frie luftveier
- Åndedrett–sjekk om personen puster
- Sirkulasjon–sjekk om personen har større pågående blødninger
Hvis noen av disse funksjonene er truet, må du ringe medisinsk nødnummer 113 med en gang. Det kan du enten gjøre ved å ringe 113 på vanlig måte eller benytte Hjelp 113- appen (norskluftambulanse.no) som viser 113-operatøren hvor du befinner deg.