
NAMDALSEID
Daglig leder/fjelloppsynsmann i Namdalseid Fjellstyre Harald Røthe pensjonerer seg fra jobben etter å ha virket i 40 år og 7 måneder. Ny mann i jobben er ansatt og Per Olav Meosli starter i jobben 1. juni. Fjellstyret hadde siste møte med Harald på onsdag.
– Harald slutter som daglig leder fra 1. juni og da er det Per Olav som blir daglig leder/fjelloppsynsmann i Namdalseid Fjellstyre. Harald vil være med ut juli måned, sier leder i Namdalseid Fjellstyre Knut Inge Westerhus.
Tilrettelegging av eiendommene
Harald Røthe startet i jobben som fjelloppsynsmann 1. januar 1985 i ¾ stilling som ble til hel stilling i 1992. Fjelloppsynsmannen samarbeider med Osen Fjellstyre, Statskog og SNO innen jakt, fiske og veger og fra 1. januar 2025 ble det også samarbeid med Namsos Fjellstyre. Oppgaver som utføres er mye hytteutleie, vedlikehold av hyttene og mye jobbing når det er jakt. Fjelloppsynet har begrenset politimyndighet og skal for eksempel sjekke at jegere har sine papirer i orden før jakta og under jakt. Fjelloppsynet er satt til å ivareta og forvalte eiendommene til fjellstyre likeså jakt, fiske og beite. Tilsyn og tilrettelegging av eiendommene til allmenheten. Namdalseid Fjellstyre har syv hytter fordelt på mange fine plasser ved fjellvatn i området. Langvassheimen er «flaggskipet» og der er mye utleie til større forsamlinger og skoler.

42 søkere
– Da Harald Røthe bestemte seg for å slutte etter over 40 år i jobben, ble stillingen som Fjelloppsyn utlyst i januar. Det var hele 42 søkere og mange gode søkere, men vi landet på Per Olav Meosli, det var han som passet oss best. Han har relevant utdannelse, praktiske ferdigheter og god innsikt og han er omgjengelig og kommer lett i prat med folk. Per Olav kjenner området godt og han har jobb i kommunen, forteller Knut Inge Westerhus.
Glad i friluftsliv
Per Olav Meosli er 53 år og kommer fra Namsos, Spillum. Han har utdannelse innen skogbruk, It, økonomi, administrasjon og ledelse.
– Som Namsos kommunes skogansvarlig har jeg jobbet mye innen skogbruk. Da denne jobben ble utlyst tenkte jeg at her er det bare å søke for jeg liker å være ute i naturen. Jeg har vært med Harald på tur i fjellet her og fant dette interessant. Det er variasjon i oppgaver, får være mye ute i friluft. Jeg er glad i friluftsliv og driver litt med elgjakt og litt fiske. Regner med det blir ei travel tid med mye kjøring og på kontoret under jakta og ellers ut i felten. Med 42 jaktlag vil det bli mange henvendelser, sier nytilsatt daglig leder/Fjelloppsyn i Namdalseid Fjellstyre Per Olav Meosli.
Ut på dato
Harald var ferdig med skogskolen våren 1984 og startet å jobbe i Namdal skogeierforening. Utpå høsten -84 ble det lyst ut en halv stilling som daglig leder/fjelloppsyn i Namdalseid Fjellstyre og han sendte da inn en søknad på denne jobben.
– Æ fekk jobben og startet i januar 1985 og det ble en full stilling i 1992. Det har vært en sånn 24/7 jobb, man er liksom på vakt hele tiden, slik er det bare. Jeg har trivdes veldig godt i jobben og styret i fjellstyret har vært helt fantastisk. Tenker på at det i løpet av mine 40 år som daglig leder/Fjelloppsynsmann har det vært bare tre ledere i styret. Jeg blir 65 år i juni og jeg bestemte meg i januar for at jeg skulle gå av med pensjon nå. Det er selvsagt litt vemodig å slutte etter så mange år, men 40 år er lang tid og æ tru æ hi gått ut på dato. Nye koster er alltid kjekt å få på plass så nå skal jeg nyte pensjonisttilværelsen sammen med kona Eli. Jeg ønsker Per Olav lykke til i en spennende og flott jobb, smiler en litt rørt avtroppende Fjelloppsynsmann Harald Røthe.
Fra hjemmekontor til kontor
Det har skjedd mange og store endringer innen jobben som Fjelloppsyn. I starten hadde Harald hjemmekontor og et flott samarbeid med Sentrum Auto med utleie av hytter og båter. Fjelloppsynet fikk eget kontor på Sentrum for etter 2020 å bli flyttet til tidligere Namdalseid kommunehus.
– Den største utviklinga var da data kom for da ble det også mere kontorarbeid, cirka 50-50 ute/inne. I 2014 ble vi med i I-Natur der folk kan bestille hytter, fiske- og jaktkort og der ser vi at det selges mest på kveldstid mellom klokka 20.00-24.00. Da ser vi at hytter i nærheten av veg utleies først, tilrettelegging må til for å få ut folk. Tidligere kunne vi møte folk langt til fjells, men ikke så mange i dag. Det enkle friluftslivet er blitt enklere, sier Harald.
Som Fjelloppsynsmann vil det også bli noen historier som for eksempel når en hyttelåner ringer seint på kvelden for det mangler dopapir, eller han som ikke fikk fyr på peisen, hadde ikke fyrstikker. (Hadde vel sluttet å røyke).
– Eller da jeg som ganske nyansatt ble spurt av en journalist om det var mye molt i fjellet. -Selvsagt er det molt å finn og spesielt i der området, navn,,,,,,er det mye! Da ble det reaksjon da, enn å si noe slikt om moltplassen der til avisa, det var ikke populært!
Harald Røthe er god til å fortelle og det mangler heller ikke på jaktopplevelser og fjellturer, men da må man bare spørre han, selv om det ikke står på trykk!
