Hilde Gystad har vært sauebonde siden 2004 da hun tok over Vengstad gård etter foreldrene sine. I 2010 sa hun opp jobben som fysioterapeut for å bli bonde på heltid, og hun har økt besetningen fra 30 vinterforede sauer til 200. Nå får flere og flere øynene opp for de fine ullproduktene hun lager.
Hilde har alltid vært glad i dyr og hun trives veldig godt med å jobbe ute. I tillegg til sauene har hun og mannen Tom Kenneth Bratberg 4 hunder, 1 katt, 2 hester og 5 frittgående høner. Akkurat nå har de også 4 border collie-valper, men disse skal etterhvert selges til nye eiere.
Ureiste ullprodukter
Hos Hilde kan du få kjøpt fine saueskinn av gammelnorsk og gråtrøndersau, og hun selger også ren ull, enten uvasket eller vasket og kardet.
I den senere tid har det dukket opp noen veldig forseggjorte sitteunderlag som har blitt både populære og omtalte.
Hilde forteller at hun for noen år siden fikk et sitteunderlag i gave som var laget på denne måten, og siden da har hun hatt lyst til å lage noe av egen ull. Hun prøvde det med handkarding og fikk det til, men det ble tungt arbeid.
-Jeg ønsket meg lenge en elektrisk kardemaskin, og dette ønsket fikk jeg oppfylt som 50-årsgave i fjor. Dette gjorde det mye lettere å karde mer ull.
Når produksjonen av sitteunderlag kom igang tenkte Hilde først å produsere opp et lager. -Hittil har jeg ikke rukket annet enn å ta unna bestillingene, smiler hun. -Og nå som lammingen står for døren blir det ikke så mye tid til overs på en stund.
Sitteunderlagene er laget av tovet ull og med nydelige motiver som er laget med nålefilting. De er så forseggjorte at vi skjønner at Hilde har et spesielt talent. -Jeg har alltid vært glad i tegning og maling, så jeg får utfoldet meg med dette, smiler hun fornøyd, men legger ikke skjul på at hvert enkelt sitteunderlag tar litt tid.
Når hun lager sitteunderlag på bestilling så blir motivene også spesialbestilt. Hun viser frem forskjellige hunder, hester og elg. Og detaljene er utrolig vakre.
Gammelnorsk spælsau og Grå trøndersau
Hilde har tre saueraser på gården. I tillegg til at hun har Kvit spælsau har hun valgt å satse på Gammelnorsk spælsau og Grå trøndersau. Begge rasene har vært utrydningstruet, men nå er det flere som har fått øynene opp for disse rasene og bestandene er i vekst.
-Det er flere grunner til at jeg har satset på disse to rasene, forteller hun. –En ting er den fine kvaliteten på ulla og de fine fargene sauene har. I tillegg har de gode morsegenskaper og godt flokkinstinkt. Dette er viktig for meg.
Når Hilde lager ullprodukter kan hun blande ulla fra sauerasene eller bruke de hver for seg. –Det er forskjellige ulltyper med ulike egenskaper, så det varierer jeg alt etter hva det skal brukes til, forteller hun.
Hele verdikjeden
Hilde er opptatt av å utnytte lokale ressurser og at folk skal få øynene opp for norsk ull. Hun er glad for at hun kan utnytte ressursene på gården på en slik måte at hun har sauene og ulla, og at hun kan ta det videre steget med vasking og karding, og så lage et sluttprodukt. Det er ikke bare korteist, det blir faktisk ureist.
Hilde forteller at frem til nå har ikke norsk ull blitt brukt så mye i klær, men at det holder på å komme seg. Mye ull blir importert, spesielt merinoull. I tillegg kommer blant annet mohair og alpakka. –Mohair og alpakka er ikke ull, men fiber, forteller Hilde. – De har ikke de samme egenskapene som ull.
Hildes oppfordring er å bli mer bevisst på å bruke norsk ull. -Norsk ull har bra kvalitet, og med større etterspørsel så blir sauebøndene også opptatt av å avle på god ullkvalitet!