Investerte to millioner kroner i fiskebåt, nå blir de deltidsfiskere

Fisker Bernhard Thorsen og skipper Gudmund Thorsen ser fram til å starte som deltidsfiskere med egen båt

NAMDALSEID

De bor på Namdalseid og har «dragning» mot havet og fiske etter forskjellig typer fisk og med flere typer fiskeredskap. Bernhard og Gudmund Thorsen har nå investert i «ny» båt og er straks startklare til å gi seg ut på fiskeeventyret som «deltidsfiskere». Det er ikke noe som tilsier at de ikke er vant med båt og sjø, Gudmund voks opp ved sjøen og er vant med båt og fiske. For Bernhard startet båteventyret for fullt i fjor høst da han var mannskap hos fisker Vidar Sørensen på krabbefiske.

– Fiske- og båteventyret startet høsten -19 med krabbefiske og jeg så at dette var ok å drive med. Vi startet da å se etter egen båt, en kombibåt registrert for fiske. Det som er planen er deltidsfiske uten kvote og felleskvote i åpen gruppe, sier fisker/reder Bernhard.

Kurs og båt
For å være fisker og ha egen båt kreves selvsagt at man kan alt om sikkerhet om bord og på sjøen.
– Vi måtte til Rørvik og ha et 40 timers sikkerhetskurs for fiskere. Det var bare å hoppe i havet der ja, smiler Gudmund.

– Far blir vel skipper og jeg fisker. Han er kjent i områdene og vet av fiskeplassene. Som fisker er det helt nødvendig at han finner fisk og gjør jobben med å holde båten opp mot vind og strøm. Jeg er uerfaren i så måte og har mye å lære, sier Bernhard.

Etter å ha leita noen måneder etter en båt som de ville bli fornøyde med, dukka det opp en i Meløy i Nordland.
– Det er en kombinert fritids/fiskebåt som er godkjent for jukse-linefiske og for krabbeteiner. En slik båt fikk vi «på kroken» i Meløy og fikk den kjørt til Bodø. Vi reiste dit og tok turen over til Svolvær for godkjenning med mangellapp. 13. mai startet turen fra Svolvær og nå ligger båten på Lauvsnes. Nå driver vi og arbeider for å «fylle opp mangellappen» og vi er straks ferdige til godkjenning av fiskebåten, sier fiskeren og skipperen.

Fiske
Området for fiske vil bli Stokkøy, Roan, Stokksund og flere plasser. Skipper Gudmund Thorsen er godt kjent i områdene der og de har fritidssted etter hans foreldre på Stokkøya. Der vil også hovedplassen deres bli,
– men den beste havna er på Lauvsnes, er litt usikker enda hvordan det blir. Det er ingen begrensninger på hvor vi kan fiske i områdene her. Vi må vel prøve med linefiske etter kveite og å jukse sei, blir vel litt forskjellig. Utsetting av krabbeteiner ser vi også kan bli aktuelt, man har mange tanker om hvordan dette kan bli, sier Bernhard.

For å levere fangsten går de inn til fiskebruket Roan/Vallersund med nytrekt fangst.
– Fisk tatt på line eller juksa er attraktiv, ingen fisk er ferskere enn den. Blir det krabbefiske så er det stor etterspørsel etter krabbe ved Vallersund/Fosen skalldyr. Det er bare å holde fisket i gang, smiler Bernhard.

Bernhard fikk god opplæring på årets Lofotfiske sammen med fisker Vidar Sørensen. Dette ga selvsagt «mersmak» og til vinteren drar Bernhard og Gudmund Thorsen på Lofotfiske med egen båt.

– Vi har jo skreien i bakhand. Jeg vil fortsette å være med Vidar som mannskap, i alle fall på Lofoten, men også ha tid til å bruke egen båt, sier reder Bernhard Thorsen.

Båten
Denne båten til to millioner er en kombibåt med fiskeplass. Den har en motor på 370 HK, to juksemaskiner og en hydraulisk linedrager. Her finnes to doble og en enkel lugar, dusj med varmt vatn, toalett, gasskomfyr, stekeovn, TV og to dieselvarmere.

– Det blir ikke å fryse når man er på Lofoten. Ellers har vi VHS, GPS og ekkolodd av høy standard. Båten blir bra den og det blir spennende å prøve den med fiske når den er godkjent, sier skipper Gudmund og fisker Bernhard Thorsen.

Bernhard viser fram line og linedraget.

 

Fornøyde redere/fiskere Bernhard og Gudmund Thorsen ved nyanskaffelsen, småbåthavna på Lauvsnes.

 

Her ligger båten i Svolvær, snøbyger før heimturen 13.mai. (Foto: Bernhard Thorsen).

 

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonseVær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*