NAMDALSEID
De meldte seg på kurs i småskala grønnsaksproduksjon, Markedshage, på Voll gård i Trondheim. Jord har de mye av på Årgård så litt grønnsakdyrking lå til rette for å prøve det ut.
– Det var et kurs med Norsk landbruksrådgivning og Statsforvalteren i Trøndelag og flere samarbeidspartnere som ga deltakerne praktisk veiledning i «startbrukmodell» med intensiv dyrking på små arealer. Kjøp og salg og ikke minst markedsføring, det kan jo etter hvert bli ei attåtnæring. Fylket ønsker flere små bedrifter, sier Ida Torsdatter Kristiansen og Kristian Anzjøn.
Det har i de senere årene blitt stor interesse for dyrkningskonseptet Markedshage. Her handler det om å dyrke et bredt utvalg av grønnsaker på mest mulig effektiv og bærekraftig måte, og å selge direkte til kundene.
– Det var flinke folk med mye erfaring på området og da gir det mer kjøtt på beinet. Du skal høre på de, skjønner man, smiler Kristian.
Enkle redskap
Årgårdshagen driver økologisk og jorda på gården er steinfri og lett, men det var mye jobb for å anlegge grønnsakhagen.
– En markedshage skal ha liten kostnad angående nødvendig utstyr. Jobben skal gjøres med enkle redskap og handarbeid. Det er klart det blir en del ugras, men det er bare å luke og hakke så blir det bra. Det var ekstra motiverende i starten da mengde grønnsaker ble mer enn mengde ugress i bedene, smiler de to på Årgård og ser på alle de fine grønnsakene som straks er høsteklare.
I drivhuset har de prøvd med tomater, agurk, paprika og chili.
– Vi må vel si vi var for sein med å plante ut i drivhuset, men vi ser jo antydning til hvordan det kunne blitt, sier Ida.
– Hva finnes i hagen?
– Her har vi forskjellige kål både grønnkål, knutekål, blomkål, grønnkål, neper reddiker, brokkoli, løk, salat, kvitløk og rødbeter. Gulrot, stangselleri, sellerirot, polkabete, fennikel, rosenkål, sukkererter og poteter. Alt er økologiske gode grønnsaker, sier Ida og Kristian.
– Utsalget er planlagt?
– Ja, det er i orden. Vi har pusset opp den gamle skogabrakka etter farfar, satt inn hyller og nå er det klart for salg nedenfor huset og ved Fv17. Det er selvbetjening og betaling med Vipps, det er det enkleste. Vi har også prøvd oss på markeder da med stand sammen med Brattlia Økogård, spennende å være med på, sier Kristian Anzjøn.
– Planer om utvidelse av grønnsakhagen?
– Å ja, vi har planer om å utvide neste år. Vi har jo ledig jord og må vokse noe, smiler Ida Torsdatter Kristiansen.