HATLINGSETRA/STOD
Velkommen til seters!
– Vi tilbyr god mat, senkede skuldre, seterdrøm, svartkjelkaffe, latter og underholdning, leser man på Hatlingsetra sin hjemmeside.
Seterliv
– For mange år siden da jeg var liten, slik starter mange fortellinger fra tidligere tider.
Seterdrift var en selvfølge for mange gårder enten det var kyr og melk eller geitedrift. Da skulle buskapen til fjells, ikke bare for å gjøre seg feite, men det var også for å spare på avlinger på gårdene. Gress og korn skulle jo brukes til vinterfôr. På fjellet var det alltid godt med friskt fjellbeite til både storfe, sau og geit. Seterdrift ga mange arbeidsplasser for budeier og gjetergutter.
Om ikke alle setrene er lagt ned så er det ikke mange igjen. De fleste som driver nå i dag gjør det for å ta vare på denne kulturen og for å vise fram seterlivets hverdag. Her på Namdalseid var det også mange seterdrifter, men nå er det ingen som driver for turisme eller for seg selv. Den nærmeste er nok Hatlingsetra i Stod, denne er den eneste setra i Steinkjer kommune som er i drift.
Lett tilgjengelig
Søndag 17.juni var det første dagen med åpen seter i Stodfjellet, og da var det folksomt på setervollen. Steinkjer Handikaplag var der på besøk og i tillegg var det mange familier som lot seg friste av både heimelaget rømmegrøt, svartkjelkaffe og nydelige franske crepes med sjokolade.
Leder i Steinkjer Handikaplag er Eidbygg Roy Staven.
– Det er radig å komme seg hit. Vi er 20 medlemmer som tok turen opp hit for å spise middag, dessert og kaffe i fjøset. Noen av oss kjører selv, men de fleste er med buss. En fin plass og lett tilgjengelig også med rullestol, sier Roy.
– Vi har seterdrift i juni, men tar imot gjester på bestilling fra midten av mai og ut september.
Som besøksseter kan vi tilby god stemning med spannmelking av kyr, separering av melk på gammelmåten, nærkontakt med katt, kyr, hest og høner. Vi har egen barnekrok på setervollen med sandkasse, huske, miniseterhus og egen spesiallaget melkeku i tre. Når det er åpen seter har vi natursti, skattejakt, setras dyr, hopp i høyet og masse moro, sier driver Lars Hatling.
Lars, kona Grete Volan og døtrene Ane og Siri tar imot gjester, underholder, lager og serverer mat.
Mye besøk
Bygningsmessig er Hatlingsetra en ny seter bygget opp med laftet tømmer slik den opprinnelig var. Her er det fjøs som i dag er forvandlet til serveringsrom for rundt 50 personer. Lars Hatling forteller at setra kom i gang med den nye driftsformen i 2004.
– Det er veldig bra med besøk og når vi har åpen seterdag er det mellom 150-250 besøkende på den mer enn 300 år gamle setervollen. I løpet av sommeren har vi besøk av 20-25 busser her med diverse pensjonistforeninger, historielag og andre foreninger fra langt sør i Trøndelag. Setra er tilrettelagt for rullestolbrukere så alle kommer inn overalt, forteller Lars. Han var opptatt med servering i fjøset, men tok seg tid til litt prat undervegs.
På hjemmesiden www.hatlingsetra.no finner man opplysninger om både mat og kontakter.
Neste åpen seter er søndag 12.august:
– Da er det åpen seter med underholdningsinnslag, salg av middag og kaffe. Gratis inngang, alle er velkommen til seters, sier Lars Hatling.
Å jo da, Lars kom med trekkspillet og spilte noen melodier både inne i fjøset og ved seterhuset, det var stemning på Hatlingsetra denne seterdagen også.