Mange gikk pilegrimsvandring etter historisk veg

Alder er ingen hindring for å delta på pilegrimsvandring. Jorunn og Martin Buvarp gikk også den nesten fire kilometer lange turen

GRYTA/SJØÅSEN

Søndag var den årlige pilegrimsvandringen i regi av Namdalseid menighetsråd. Tjueen personer møtte ved Grytheimen og gikk «Den gamle Kongevei» fram til Rødhammer.

Mot hellig sted
Pilegrimsmålet kan være alt fra et enkelt trekk i naturen eller en bygning, til en by eller et helt land. Enkelte pilegrimsferder går tilbake til førhistorisk tid, men kan ha fått nytt innhold i historiens løp.
– Pilegrimsvandring kan gå mot et hellig sted, for eksempel et kirkebygg. Pilegrimer fra mange europeiske land har i mange år gått til Nidarosdomen, fortalte sokneprest Gunnar Einar Steingrimsson.

Andre vandringer er innstiftet av en profet, en hellig person eller en kirke, eller ved at en helgen eller profet har vist seg på et bestemt sted.
Nå vites ikke om noen har vist seg langs denne vegen fra Gryta til Rødhammer, men det er en veg i fin natur, noen bakker og flott utsikt.

Fin turveg
Den første bygde kjerreveg mellom Innherred og Namdalen, Andskardvegen, er omtalt i skriftlige kilder så tidlig som i 1597. Vegen var en viktig gang/rideveg, kløvveg, postveg og til militære formål.
Nå ligger vegen mellom Gryta og Rødhammer godt til rette for ferdafolk, både med og uten hest. Den fire kilometer lange strekningen blir mye brukt av turfolk, både fra nærområdet og andre. Namdalseid menighetsråd har årlig sin pilegrimsvandring her, og søndag var det 21

pilegrimer som gikk turen «over fjellet». Med innlagte pauser underveis, og man kunne nyte flott natur med både skogstjerner og skogfioler langs vegkanten, og den fine utsikten mot Løgnin.

God form
Sokneprest Gunnar og diakon Astrid delte flere refleksjoner over temaer med pilegrimene, og i et passe godt turvær ble det en fin vandring «over fjellet».
Solfrid Skevik var guide på turen og fortalte om vegens historie, de svære steinmurene, nyrestaurerte steinhvelvbruer og den bratte bakken ved Andskaret.
Om vegen på enkelte steder er bratt og litt tung å gå, så setter tydeligvis ikke alderen stopper for å være med.
– Dette var en fin tur. Vi holder oss i form ved å gå en del i fjellet. Da vi var yngre gikk vi mye og hadde mange fine fjellturer, sier Jorunn (89) og Martin Buvarp (90).

Søndagen ble avsluttet med pilegrimsgudstjeneste på Tusenårsstedet i Sjøåsen. Sokneprest Gunnar, diakon Astrid og organist Gudmund gjorde pilegrimsdagen komplett. Menighetsrådet serverte kaffe og kaker.
– Denne pilegrimsvandringen er en fin tradisjon og vi har hatt den i cirka tjue år, sier leder Solfrid Skevik.

Solfrid Skevik, t.h. i blå jakke, var guide på turen.

 

Det er en fin tur i flott natur etter «Gamle Kongeveg».

 

Hele gjengen samlet på Andskardklompen.

 

Diakon Astrid Gustad Angelus hadde lesning blant annet på den ene brua.

 

Sokneprest Gunnar Einar Steingrimsson hadde flere lesninger, her ved gården på Rødhammer.

 

Pilegrimsgudstjeneste på tusenårsstedet i Sjøåsen, kaffe servering.

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

Annonse



Annonse