NAMDALSEID
Til uka, 2. til 8. september, er det duket for et spennende program med kulturfestuka «Kultur på blå resept» i Namdalseid. Alle dagene er fulle med underholdning av mange slag. Det blir mye sang, og onsdag er det allsang på Dagsenteret klokka 18. Torsdag har Namdalseid Pensjonistforening medlemsmøte med mannekengoppvisning. De stiller med egne mannekenger. Det blir spennende.
Fredag kommer elever ved Namdalseid skole og danser «Bli-med-dansen» på Helsetunet og på ettermiddagen blir det Storlygarkveld med skotthyll. Lørdag er det festdag og Kulturfestuka avsluttes i stua på Sykeheimen søndag med «gudstjeneste på gammelmåten». (Dette er bare litt av programmet).
Edit Piaf
I 1915 ble den store Edith Giovanna Gassion født i Paris. Edith Piaf, som var hennes artistnavn, ble en av 1900-tallets store sangerinner, og hun skulle bevege en hel verden med sine dramatiske og lidenskapelige sanger. Torsdag tolker Siv Trine Haldaas og Per Olaf Green Edit Piafs musikk og liv.
Dette kan man oppleve på Statland Pensjonat torsdag klokka 12.00. og på Dagsenteret klokka 18.00.
På tvers av
– Bakgrunnen for «Kultur på blå resept» er å skape noe på tvers av flere etater der frivillige er en god ressurs i gjennomføringen av flere arrangementer. Målgruppe er alle som er interesserte i hva som skjer av aktiviteter på Helsetunet og aktiviteter i regi av Frivilligsentralen i Namdalseid kommune, sier kulturdriver i Namdalseid kommune Ragnhild Glad.
Kultur og Helse gir bedre livskvalitet
Mye av det som blir presentert denne uka er innarbeidet med daglige, ukentlige og månedlige aktiviteter. Blant annet opplegget med «Rustent kor».
Nasjonalt Kompetansesenter for kultur, helse og omsorg bidrar til at det utvikles og benyttes kulturelle virkemidler i helsesektoren i Norge og har kontorsted i Levanger.
– Nyere hjerneforskning viser at sang, dans, musikk og andre kulturuttrykk kan virke direkte på kroppens fysiologi. Bruk av kunst og kultur kan styrke immunforsvaret og redusere stress. For eksempel vet vi at å synge sammen kan påvirke pulsen og øke produksjonen av «lykkehormonet» oxytocin. Det betyr at man kan kjenne seg oppstemt og lettere til sinns etterpå, sier kommunikasjonsrådgiver Marthe Haugdal ved Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg.
Tema kommunikasjon med Klokkeklovnene
Tirsdag 3. september klokka 1830-2100 er det åpent møte i Namdalseid Samfunnshus der klokkeklovnene vil gi alle som er opptatt av kommunikasjon mulighet til å lære av klovnene!
– Klokkeklovnene er eksperter på empatisk kommunikasjon (verbal og non-verbal), hvor fokus er på det friske, det gode og på gleden. De «renser» på en måte rommet de går inn i, fra noe som kan være trist, tungt eller aggressivt ved å ta tak den minste gnist av glede, for så å holde fokus her. De jobber primært med kommunikasjon mot personer med demens. Vi kan alle lære av denne kommunikasjonsformen! I løpet av uka dukker Klokkeklovnene opp på avdelinger på Helsetunet både for personalet og beboere.
– Det er mange aktiviteter som er åpne for publikum og alle er hjertelig velkommen til å delta, sier kulturdriver i Namdalseid kommune Ragnhild Glad.