NAMSOS
Pressemelding fra Namsos Kommunale Kulturskole
Kulturskolen i Namsos har etter kommunesammenslåing over 800 elevplasser og 35 ansatte. Som mange andre ble også vi rammet hardt av corona-situasjonen. Tross en ny og totalt ukjent situasjon tok det bare 3 dager før vi hadde en alternativ løsning på plass.
Digital
Mandag 18.mai åpnet Namsos Kulturskole igjen dørene etter å ha vært fysisk stengt i 9 uker. Men kulturskolen har ikke vært uten aktivitet i denne perioden.
Det tok bare 3 dager etter nedstengingen før vi hadde en digital løsning på plass. Den første tida produserte vi oppgaver til elevene, i form av både tekst, bilder og instruksjonsvideoer. Etter påske har vi forsøkt å tilby direkte videoundervisning til så mange elever som mulig. Dette har vært utfordrende, men utrolig lærerikt. Vi har med oss enormt mange og gode erfaringer fra denne perioden som vi skal ta med oss videre.
– Blant annet har vi i lang tid sett etter gode løsninger for å kunne gi et tilbud til de som bor lengst fra våre undervisningssteder og velger å ikke delta i kulturskolen på grunn av dette. Denne utfordringen mener vi nå å ha funnet gode løsninger på, og vi ser nå på muligheten for å etablere et delvis digitalt tilbud som et alternativ til tradisjonell undervisning. Det er ikke sikkert vi har dette klart som et ordinært tilbud til høsten, men vi jobber med saken, skriver rektor i Namsos Kommunale Kulturskole Lars Øivind Meland.
Som en følge av pandemien har kulturskolen måtte avlyse alle sine produksjoner i vår. Vi mistet både dramaforestilling i mars, danseforestilling og Teater NonStop-forestilling i mai, og festforestilling Vi i Namsos i juni. Dette er naturligvis veldig leit for både deltakere, skuespillere, elever og lærere, men noe vi bare må forholde oss til. Den årlige Gromus-konserten i Kulturhuset måtte også avlyses, men denne fikk vi en fin erstatning for med digital-konsert fra NTE-Arena, hvor flere av Gromus-deltakerne bidro.
– Nå krysser vi fingrene for at vi kan ta igjen noe av det tapte til høsten, og flere datoer er allerede booket i kulturhuset, ifølge rektor Meland.
Mange endringer fra høsten
Som en følge av kommunesammenslåingen 01.01.20 blir alle kommunale priser, avgifter og gebyrer harmonisert. Dette gjelder også elevkontingenten i kulturskolen, som frem til nå har vært ganske forskjellig i de 3 tidligere kommunene. Denne vil bli gradvis justert fra høsten 2020, dette vil si at elevkontingenten i Namdalseid og på Jøa justeres noe opp, til kr 2.800.
I Namsos justeres kontingenten for ordinær elevplass ned fra kr 4.000 til kr 3.600. Fra høsten 2021 er elevkontingenten for ordinær elevplass kr 3.200 i hele kommunen. Samtidig endres også moderasjonsordningen fra høst 2020. Det gis da 50% rabatt på 1 fag (rimeligste) for alle søsken fra nummer 2. Dette er en videreføring av ordningen i gamle Namsos.
Selv om elevkontingenten i Namdalseid og Jøa fortsatt er lavere enn i Namsos, vil nok økningen være uheldig for de som har minst å rutte med.
– Vi vet at andelen barn i lavinntektsfamilier er noe høyere her enn i Namsos, og det er viktig for oss at kulturskole skal være for alle. Derfor er det ekstra fint at vi får innført behovsprøvde friplasser fra høsten. Det vil også være en fordel for mange at vi nå kan tilby månedlig fakturering. Dette har vært en ordning som har fungert godt i Namsos de siste årene, og det er hyggelig at vi nå kan tilby dette i resten av kommunen også, skriver rektoren.
Som kjent skal Namsos Kommune innføre Fritidskortet fra kommende høst. Det jobbes nå intenst for å få ordningen med kortet på plass, men det er helt sikkert at alle barn mellom 6-18 år vil få kr 1.000,- pr halvår. Disse pengene kan brukes på kulturskole eller andre organiserte fritidsaktiviteter i kommunen.
Ny hjemmeside og nye tilbud
Vi har akkurat åpnet vår nye hjemmeside på namsoskulturskole.no Siden er integrert med kulturskolens fagsystem, slik at alle funksjoner og informasjon nå er samlet på ett sted. Dette er en løsning vi har jobbet lenge med, og den vil være til fordel for våre elever og foresatte, men også for andre som lurer på hva vi driver med. Det er viktig for oss at vi skal være tilgjengelig, synlig, åpen og inkluderende. En god digital eksponering er viktig i denne sammenhengen.
Vi i Namsos
Inkludering er som nevnt et viktig begrep i kulturskole. «Kulturskole for alle» er et nasjonalt begrep vi jobber hardt for å leve opp til. Dette har også vært en viktig drivkraft i arbeidet med å få innført friplasser i kulturskolen. Men også i fagtilbudet skal vi treffe alle. Vi har fag for barn fra 2 til 20 år, men har manglet noe i bredden for å nå alle. Fra høsten utvider vi fagtilbudet med danseformen HipHop/Girly style, og ikke minst oppretter vi et tilpasset tilbud med musikkterapi.
– Musikkterapi er ikke undervisning, men en behandlingsform med et bredt mulighetsspekter. I tillegg til at dette blir et tilbud i kulturskolen både for enkeltindivider og grupper ved behov, vil vi tilby denne tjenesten til andre offentlige og private instanser, skriver rektor i Namsos Kommunale Kulturskole Lars Øivind Meland.
I lang tid har vi også hatt et ønske om å etablere et multikulturelt tilbud. Kulturskolen har sett til Bergen og deres Fargespill, og ønsket å gjøre noe lignende. Det var derfor en gledens dag da vi våren 2019 ble innvilget midler fra Bufdir for å gjennomføre det vi har kalt Vi i Namsos.
Vi har siden oktober 2019 jobbet med denne multikulturelle forestillingen med over 60 deltakere fra alle verdens hjørner bosatt i Namsos. Det var derfor ekstra leit at vi måtte avlyse denne forestillingen, som skulle være en sentral del av 175-årsmarkeringen for Namsos i juni. Nå har vi imidlertid så smått kommet i gang med øvelsene igjen, og ser nå på en dato i oktober for gjennomføring.
Alt blir bra!
Mvh
Rektor i Namsos Kommunale Kulturskole
Lars Øivind Meland
Vær den første til å kommentere