
NAMDALSEID
Ansatte på både Hundseth Mølle på Storåsen og krossemottaket til Herbjørn Kolstad på Jamtsve har hatt en lang sesong. Mye korn har kommet inn på begge mottakene, men regn og morgendugg har forlenga innhøstinga.
– I år har det vært en lang sesong. Vi fikk inn første kornet allerede 17.august, men det har gått jevnt selv om regnvær har ført til noe opphold i leveranser. Det har til tider vært hektisk og lange dager, men det er artig med mye arbeid og mye korn, smiler John Harald Aas i mottaket på Mølla.

– Har det vært kø i mottaket, tenke på bønder som leverer i tilhengere?
– Nei, det har gått bra. Det er kontainerne som har stått i kø for vi har prioritert tilhengerleveranser. Antydning til kø et par ganger, men det har gått veldig bra. Det er fullt kjør når det står på og plutselig er det stilt. Det virker som det har vært gode avlinger med stort og fint korn, sier John Harald.
Mye korn til produksjonen
Hundseth Mølle har behov for store mengder korn til sin produksjon av kraftfor i mange varianter. I fjor fikk de korn levert fra Østlandsområdet.

– Vi har et forbruk på 11.-12.000 tonn i løpet av året til produksjon av kraftfor. Vi håper å få inn 6.000 tonn fra lokale leverandører og så er det noen bønder som har lager på gården og vil levere jevnt utover vinteren. Til fjorårets produksjon fikk vi 6.000 tonn korn fra Hadeland, men vi er nå litt spente på avlingene sørpå i år når det har regna så mye. I området her har det vært en bra sesong med mye bra korn, til tider litt bløtt, men vi er godt fornøyd, sier daglig leder Bård Jørgen Elden.

Krossing
Korn til krossing er stort sett økologisk dyrket og det er både hvete, bygg, havre og noe erter/byggblanding som krosses. Krossingen er fra i år flyttet til et stort nytt anlegg på Jamtsve hvor det også er mulig å krosse innendørs i en svær ny garasje. Det er ansatte hos Herbjørn Kolstad Landbrukstjeneste som har jobben med krossing.
– Det har vært travelt og en lang sesong, men slik skal det være når man jobber med innhøsting. Vi tar for det meste imot økologisk korn så det kan nok bli cirka 60% økologiske og 40% konvensjonelle kornprodukter. Det har vært noe åker med flergenerasjonskorn og det er jo fint å krosse. Vi har vel krosset rundt 1.200 tonn og det er cirka 1.300 rundballer, sier Frank Westerhus og Helge Sverkmo.



