NAMDALSEID
På Kaldal ble det i 1848 funnet en stor sølvskatt fra vikingetida. Skatten besto av mange ulike gjenstander; beslag til ei sverdslire, sølvtråder til armringer, sølvplater og ringer. Mest kjent ble skatten likevel for det store antallet mynter den inneholdt. Blant sølvet fantes det også arabiske mynter. Med over 250 mynter er skatten en av de store funnene i Norge fra vikingetida.
Ingen vet
Historien til skatten er ikke kjent. Tilhørte den en Eidbygg som kom heim fra reiser rundt i verden? Hadde han samlet seg rikdom gjennom handel og vikingferd til fjerne land som han deretter gravde ned på Kaldal uten å fortelle noen om dette? Eller var det en ferdamann som passerte Eidet på vei nordover eller sørover som hadde med seg skatten? Kanskje var det noe kriminelt som lå bak at skatten ble grav ned, men hvordan kunne den deretter bli glemt i over 800 år? Noe svar får vi trolig ikke på disse spørsmålene, men det er lett å tenke seg at det må ha vært dramatiske hendelser som har ligget bak og som har gjort at skatten ikke ble funnet før.
Fantasi
Med fantasien til hjelp har Birger Mølnå prøvd å lage ei troverdig historie av hva som kan ha hendt den gangen. Historien er blitt til spelet om «Kaldalsølvet».
For mer enn tjue år siden startet Birger Mølnå og Inge Kaldahl så smått med å filosofere over denne skatten som ble funnet på Kaldal i 1848. Inge tok med Birger til stedet der skatten skal ha blitt funnet, og da startet fantasien.
– Inge viste meg stedet der sølvskatten ble funnet og da var det mange tanker som etter hvert dukket opp. Inge døde før vi kom i gang på skikkelig vis så det gikk mange år før jeg ble oppfordret av Aage Westerhus til å ta opp igjen arbeidet om Kaldalsølvet. Nå er vi i gang med å få til et spel og dette blir både interessant og spennende å følge med på. Flinke aktører og ledere som står på for å få dette ferdig. Vi er et bra team som jobber med spelet, sier Birger Mølnå.
Vikinghøvdinger
Birger Mølnå (97) har en livlig fantasi og hadde også i tankene en gang at denne hendelsen kanskje kunne være med i Spelet om Heilag Olav. Man vet ikke hva som har hendt.
– Vi vet ikke noe om denne skatten så alt blir ren fantasi. Det virker vel umulig at en nybegynner hadde ervervet seg så mye verdier. Kanskje det er fra et forlis eller et farlig oppdrag for vikinghøvdingene Tore Hund fra Bjarkøy og Hårek fra Tjøtta hadde begge sine ferdaveger over Eldueid. Men noe svar på hvordan og hvorfor skatten ble gjemt akkurat der forblir fantasi, smiler Birger Mølnå lurt.
I følge Birger har Mariann Gladsø og Åge Westerhus bidratt i arbeidet med manuset.
Spelet om «Kaldalsølvet» er i tre akter og vil bli vist i Namdalseid samfunnshus lørdag 22.september.
Aktører og ansvarlige
Aktørene er kjente revyskuespillere fra Namdalseid og på scenen stiller Kari Anita Dahl Nilsen, Knut Inge og Arne Westerhus, Anita Dahl og Heidi Duklæt.
Personer man møter i stykket er: Ingeborg som er datter i Brattlia, Halldis er tante til Ingeborg, son Gudmund på Kaldal, vikingen Torgrim fra Altin, bjørnejeger Guttorm som er far til Torgrim og Irene ei novise fra et irsk kloster.
Instruktør er Hilde Guddingsmo og sufflør Hildbjørg H. Dahl.
– Gruppen er satt sammen av frittstående personer der Birger Mølnå er kunnskapsrik forfatter, pådriver og optimist Aage Westerhus og Mariann Gladsø har ansvar med økonomi og det administrative. Selv ordner jeg med gjennomføringen og det tekniske, smiler Eva Aune og haster inn på øvelse.
(Les mer om sølvskatten på Kaldal og mange flere hendelser i Olav Skevik sin fantastiske bok: «Tre bygder mellom to fjorder»).