Kristin har spennende planer på Staven gård!

Mastu på Staven gård.

Kristin Staven er bonde på en av de tre Staven-gårdene på Namdalseid. Hun beskriver seg selv som litt over gjennomsnittlig interessert i gamle hus og gamle ting. Nå vil hun invitere folk til gården og satse på gårdsturisme ved siden av den ordinære gårdsdriften.

Historisk verdi

Kristin forteller at hun ønsker å ta vare på de gamle bygningene på gården, og at hun også ønsker at de kan bli brukt til noe.

-Jeg holder på med restaurering av mastu og stabbur på gården, og på setra er det seterhus og stall, forteller Kristin. –Alle disse bygningene har en historisk verdi som jeg ønsker å ta vare på, og så fikk jeg idéen om å bruke de til gårdsturisme.

Kristin har alltid vært veldig interessert i historiske ting. Hun husker selv at hun som 16-åring satt på biblioteket og drev med slektsforskning. Og interessen for planter og natur har ligget der siden barndommen.

Hun har valgt seg en logo for Staven gård som nå skal bli brukt i markedsføringen av gårdsturismen. Logoen er bumerket fra 1700-tallet.

Gårdsturisme som hobby

Kristin er først og fremst bonde. Dette er noe hun trives veldig godt med og hun har ingen planer om å bytte bort kua.

-Gårdsturismen blir hobbyen min, sier Kristin. Hun forklarer at hun kommer til å starte forsiktig for å føle seg litt frem på både sin egen kapasitet og interesse blant besøkende. –Jeg vil spørre publikum om råd og hva de ønsker, og så kan ting bli til underveis. Og så får jeg vurdere om jeg skal ansette noen etterhvert.

-Jeg liker å treffe folk, og får nå sjansen til å treffe besøkende på gården, forteller Kristin, som samtidig innrømmer at det kan være litt ensomt i bondeyrket.

-Når alt blir ferdig kommer jeg til å tilby gårdskafé med servering og en liten gårdsbutikk. Og på sommerstid tilbyr jeg overnatting på stabburet. Det blir ”seng og frokost” med selvbetjent kjøkkenløsning.

Setra skal også leies ut. Dette er en enkel tømmerhytte med vedkomfyr, vann i bekken og parafinlamper. –Her kan besøkende virkelig få oppleve å komme tilbake til naturen, smiler Kristin. Hun ser for seg at overnattingstilbudene vil komme på plass til neste sesong.

–Jeg har redskap og ting som har vært på gården i flere generasjoner, og dette har jeg lyst til å vise frem i et gårdsmuseum. Det dreier seg om respekt for det vi har og det som har blitt gjort før oss.

Gjenbruk har vært en rød tråd gjennom hele prosjektet. Inne på mastua er nesten alt innvendig gamle materialer, blant annet et vekselpanel fra 1700-tallet. Alle møblene er enten fra gården eller kjøpt brukt.

-Det er jo litt å ta av på gården, ler Kristin. Hun tror ikke at det noen gang er kastet noe.

Travel sommer

Sommeren har vært en travel tid. Kristin har vanligvis ferie om sommeren, men i år har det vært fullt kjør fordi hun har prioritert å jobbe med restaureringen.

-Jeg har fått gjort veldig mye i sommer, og det er veldig artig å se at ting kommer på plass! Og jeg er veldig takknemlig for all hjelpen jeg har fått fra familie og venner!

Det er mye å gjøre, og mye som skal bli ferdig. Men noen ganger må man bare kaste seg uti det også, sier Kristin. Så selv om ikke alt er helt ferdig så kommer arrangementet Åpen gård til å bli arrangert hos henne søndag 26. august. Det er Namdalseid bondelag og Namdalseid bonde- og småbrukarlag som samarbeider om dette arrangementet.

-Da tar vi ibruk mastua og stabburet som kafélokaler, og gårsmuseet kan også besøkes, forteller Kristin. –Jeg rekker ikke å få ferdig beskrivelser av ting på museet til 26. august, men om ikke annet så kan besøkende få se tingene.

Bonde i 8. generasjon

Staven gård ble kjøpt av Kristins slekt i 1772. Før den tid var gården et klostergods. Nå er Kristin bonde i 8. generasjon, og også første kvinnelige bonde i arverekken.

Kristin er både glad og positiv, og en liten tanke sta. Det er nok egenskaper som skal til for å være bonde.

-Selv om det er mye jobb å drive gård, så passer jeg på å skape meg fritid med barna, forteller hun. Hun har hele tiden hatt en filosofi at med små barn så er fritid viktigere enn maksimal profitt. Og hun forteller at selv om det er mange forpliktelser knyttet til å være bonde, så liker hun friheten som også ligger i å styre dagene selv.

Kristin innrømmer at hun egentlig er veldig glad i vinteren. For henne er det en årstid med mer fritid enn om sommeren. –Jeg elsker å gå på fjellet og gå på ski, så om vinteren kan jeg gå en skitur mellom fjøsstellene. Og det er jo ikke nødvendig å dra langt for å få fine opplevelser!

Guttene hennes gleder seg også å komme i gang med gårdsturismen. De vil gjerne hjelpe til i kaféen, og de er også til hjelp i det daglige. –Barn som vokser opp på gård blir vant til å hjelpe til, sier Kristin.

-Foreldrene mine er også veldig positive og bidrar med mye hjelp. Uten deres ”velsignelse” kunne jeg ikke startet dette prosjektet!

Vi gleder oss til gårdsbesøk! Følg Kristin og Staven Gård på Facebook og Instagram. Søk opp ”Staven gård”.

Facebook: https://www.facebook.com/Staven-gård-730892507092333/
Instagram: https://www.instagram.com/stavengard/

 

Kristin gleder seg til besøk i mastu!

Kristin i en av sittegruppene på stabburet.

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse