NAMDALSEID
Prisendringen på plastposer har gitt rask effekt. I løpet av tre uker har kundene hos Prix Namdalseid redusert plastposeforbruket med hele 32 prosent. Samtidig er salget av gjenbruksnett mangedoblet.
Prisen på plastposer ble justert til 4,25 kroner fra 31. juli, etter at kontingenten til Handelens Miljøfond ble doblet. Handelens Miljøfond ble etablert som Norges svar på EUs plastposedirektiv, og har som mål å redusere plastposesalget med 50 prosent innen 2025.
Rask endring i vaner
På kort tid har kundene endret vanene sine. Hos Prix Namdalseid er plastposesalget redusert med hele 32 prosent siden prisen ble økt. Utviklingen er den samme i hele Trøndelag.
I Coop er de overrasket over hvor raskt kundene har endret vanene sine.
-Vanligvis tar det tid å endre vaner, og vi forventet at det ville ta litt tid før vi så de helt store utslagene. En så rask endring i forbrukeratferd er sjelden vare, sier viseadministrerende direktør i Coop Midt-Norge Bjørn Vik-Mo.
I fjor ble det solgt 722 millioner plastposer i Norge, som tilsvarer 132 poser per nordmann. Målet til Handelens Miljøfond er at dette skal reduseres til 40 plastposer per innbygger innen utgangen av 2025.
Eksplosjon i salget av gjenbruksnett
Samtidig med at forbruket av plastposer har stupt, har det vært en eksplosjon i salget av gjenbruksnett. Hos Coop Midt-Norge er det solgt 450 prosent flere gjenbruksnett den siste tiden.
-Det er viktig å gi folk et godt alternativ til plastposen, og det blir stadig mer populært å bruke gjenbruksnettene våre. De koster 10 kroner, og hver gang du bruker nettet, gir vi deg 1 krone tilbake i gjenbruksbonus som utbetales sammen med kjøpeutbyttet i januar. Med gjenbruksbonus sparer man dermed 5,25 kroner på å bruke handlenett i stedet for å kjøpe plastpose, sier Vik-Mo.
De populære handlenettene er både holdbare og laget av fornybare råvarer.
– Plasten er laget av sukkerrør, og er det mest miljøvennlige alternativet på markedet i dag. Gjenbruksnettene kan brukes mange hundre ganger, og gjenvinnes som vanlig plast når de er utslitt, sier Bjørn Vik-Mo.