NAMSOS
Rådgiver Innbyggertorg og frivillighet Ole Morten Melgård:
ØVELSE-ØVELSE-ØVELSE: En ildrød dataskjerm og et krav om løsepenger for å få tilgang møter alle ansatte i kommunen når de kommer på jobb. Betales ikke kravet innen 48 timer går kommunens datasystemer tapt.
Dette var scenarioet da Namsos kommune tirsdag deltok med 16 ansatte fra kriseledelse og krisestab på SODD24. Vi snakker ikke her om trøndersk festmat, men en stor beredskapsøvelse for trønderske kommuner.
Dataen er nede
Temaet for årets beredskapsøvelse var et storstilt dataangrep som rammer kommunen. Dette betydde at mange ansatte ikke kunne bruke datamaskinene sine og vante og nødvendige datasystemer.
For å skru til dramatikken i at datasystemer var nede kommer det fram at hackere står bak. Og ikke nok med det – personopplysninger er på avveie og hackerne krever løsepenger.
Hva gjør kommunen for å opprettholde tjenesteproduksjonen og for å gjenopprette låste datasystemer? Og hva med personopplysningene man ikke lenger har kontroll på? Og skal man betale løsepenger? Spørsmålene var mange gjennom øvelsesdagen.
Viktig tema å øve på
Hensikten med årets beredskapsøvelse var å øke kompetansen og oppmerksomhet om konsekvenser knyttet til såkalte cyberhendelser og dataangrep mot kommunene.
– Vi er avhengige av data og IKT-systemer i stort sett alt vi leverer av kommunale tjenester. Data er et uvurderlig verktøy, men gjør oss også sårbare om hackere klarer å bryte seg inn i kommunens systemer. Og dataangrep er i dag dessverre ikke lenger science-fiction, men en del av hverdagen for store organisasjoner som vår. Hvordan klarer vi å opprettholde kommunal tjenesteproduksjon ved dataangrep, og hvordan omstiller vi driften vår om vi utsettes for angrep? Årets øvelse ga oss en flott anledning til å øve og forberede oss på disse utfordringene, sier leder av kriseledelsen i Namsos kommune, kommunedirektør Jostein Grimstad.