Barnet får bleier og mor får bind; 8. mars viet fattige kvinner i Burundi

Aisha Bigset var gjest på årets 8.mars feiring på Solhaug, Namdalseid bygdekvinnelag arrangerte, her med leder Gudny Sverkmo og sydame Anna Solum

SOLHAUG

Namdalseid bygdekvinnelag markerte også i år kvinnedagen med hyggekveld på Solhaug grendehus. Her møtte 30 damer, og en hane, til matservering, et flott foredrag ved Aisha Bigset og klessalg ved «7th Heaven moteklær» fra Follafoss.

Her ble det servert nydelige supper, kaffe og kaker før Aisha slapp til med sin historie fra Burundi. Hennes store innsats for å skaffe fattige kvinner tøybind og annet nødvendig utstyr er bare beundringsverdig.
Aisha sitt kvinneprosjekt i Burundi går ut på å hjelpe unge jenter og kvinner til å fullføre utdanningen sin. Dette gjør hun ved å dele ut tøybind slik at de ikke trenger å være borte fra skolen når de får menstruasjonen. Det er også etablert en systue i Burundi.

Hva kan jeg gjøre?
– Jeg kommer fra Burundi som er verdens fattigste land til Norge for 13 år siden. De som har jobb tjener rundt 50 kroner per dag og da skjønner man at å kjøpe mat kommer foran alt annet. Dette fikk jeg se da jeg besøkte familien min i Burundi for seks år siden. Bare noe så enkelt som bind til jenter/damer koster skjorta og det er ikke rart de bruker tøyfiller og må være hjemme fra jobb og skole. Jeg kjøpte bind og en pakke koster 173 kroner. Da tenkte jeg; hva kan jeg gjøre? sier Aisha.

Aisha satte seg ned og tenkte, – hvordan kan jeg hjelpe?
– Jeg skrev på Face-Book; – jeg trenger hjelp! Dette satte fart på saken jeg brenner for, og etter kort tid hadde jeg 400 tøybind hjemme i Beitstad. Disse ble pakka i kofferter og turen gikk til Burundi før jul 2019, smiler Aisha.

Der reiste hun til et område og holdt kurs i hygiene og menstruasjon. Her ble det startet systue der også menn deltar i arbeidet med å sy bind.
– Her snakket vi blant annet om kvinnenes syklus og det var noen menn der som kikket inn da de gikk forbi. – De dør ikke av å høre om menstruasjon og andre kvinnesaker!

– Dette gjør meg så glad, sier Aisha Bigseth. (Foto: Privat).

Takknemlig
Det var liksom ikke nok med bare å stille opp med tøybind, damene hadde jo ikke truser! Det var også det samme med de yngste barna, så truser, bleier og bind måtte til.
– Anna Solum har vært behjelpelig med å sy truser og bleier og det var en stor sydugnad på Jadarheim for å sy bind. Sist jeg var i Burundi hadde jeg reisefølge, og godt var det. Jeg må tilstå at det blir mange inntrykk av å se så mye fattigdom. Vanskelig å sette ord på opplevelsene. Men det var også mye glede og de danset og takket for fem bind og mat. Jeg har lyst til å hjelpe andre for jeg er takknemlig for å ha fått meg jobb og jeg har det veldig godt, smiler Aisha Bigset.

Hun viste bilder fra turen, oppstarten av systua, mange glade jenter og damer, barn med nye truser og bleier. Ønsker noen å vite mer om prosjektet til Aisha så gå inn på FB-siden til AMM supporter.

Sydugnad
Sydame Anna Solum sier at det bli ny dugnadskveld på Jadarheim etter hvert.
– Det må bestilles et spesielt stoff for sying av bind. Dette blir en spleis, men dato er ikke bestemt enda. Det er ikke nødvendig at så mange bruker symaskina, men det er bruk for mange hender til både bretting og annet. Dato kommer, sier Anna.

Loddsalg og auksjon
Namdalseid bygdekvinnelag hadde gjort en stor innsats for å skaffe gevinster til kvelden. Rundt 50 store og små pakker og ting skulle fordeles til heldige vinnere.
– All inntekt her i kveld går til prosjektet til Aisha. Det er bare helt fantastisk hva denne damen får til, sier leder Gudny Sverkmo.
Etter salg av utstilte klær arrangerte Laila Brevik fra «7th Heaven moteklær» opp med å auksjonere bort klær.
– Inntekten av denne auksjonen går også til Aisha sin kvinneaksjon i Burundi, sier Laila.

Mirfat Almustafa forsyner seg med nydelig mat.

 

Laila Brevik fra «7th Heaven moteklær» presenterer vårens moter.

 

– Valgets kvaler, smiler Solveig Heggdal og Ann Jorid Resell.

BILDER FRA KLESPRØVING:

 

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonseVær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*