Oppfriskningskurs i førstehjelp og bruk av hjertestarter

Kursholder Robert Buarø demonstrerte LHL sin hjertestarter på seg selv

NAMDALSEID

Det er helt på det rene at repetisjon alltid er viktig, samme hva man jobber med og ikke minst når det gjelder førstehjelp og bruk av hjertestarter. For en tid tilbake hadde LHL-Namdalseid et oppfriskningskurs for sine medlemmer og andre. Ambulansearbeider Robert Buarø var kursholder og det var 15 deltakere.

– Det er for sent å lære seg livredning når ulykka er ute. De første minuttene etter en ulykke er kritiske, og alle kan gjøre noe. Det grunnleggende er å sjekke om vedkommende puster, varsle om ulykka, sikre luftvegene og pakke den skadde inn så han ikke fryser. Tid er alltid viktig med det som gjøres de første minuttene, hjernen tåler dårlig å ha lite oksygen, sier Robert.

113
Han minner om at vi har noen hjelpemidler for å hindre at man skal gjøre feil når man skal hjelpe i en nødssituasjon.

– Kjøp deg tid, ring 113 og ha telefonen på høyttaler. Da har man kontroll på råd og veiledning fra nødsentralen og man kan jobbe med begge hender. Hold kontakten med 113 til nødetatene kommer, sier kursholder.

Riktig hjerte- og lungeredning er 30 hjertekompresjoner etterfulgt av to innblåsinger i cirka 100-150 minutter. Unntaket er ved redning av livløse barn, her med 30 kompresjoner og to innblåsinger.

Hjertestarterkurs
Hjertestans kan ramme alle, uansett alder og uten forvarsel. Det kan eksempelvis skje med arbeidskolleger, venner på treningsstudio eller kunder på butikken. Ved å ha en hjertestarter i nærheten kan mulighetene til å overleve økes. Hvis du allerede behersker hjertelungeredning, HLR, vil opplæringen i bruk av hjertestarter være enkel.

– En hjertestarter er enkel i bruk. Fest de to elektrodene slik som vist på starteren. Slå på hjertestarteren og denne forteller med god forklaring hva som skal gjøres. Bare å følge instruksjonen, sier Robert.

På grunn av koronatiden kunne ikke Robert demonstrere på dukken de vanligvis bruker til slike kurs, så han koblet hjertestarteren på seg selv.

– Dette vil ikke gi riktig bruken, men vi hører tydelig hva som bli sagt og hvordan den fungerer. Jeg har jo puls og puster så da kan man ikke fortsette programmet fullt ut, ler han.

Kursholder hadde med seg ei dokke så de oppmøtte fikk prøve seg med hjertekompresjoner og innblåsing ved bruk av «bælgen».

– Dette er tungt, og det er kjekt dersom man er to. Ha godt med plass rundt pasienten enten det er ulykke eller en som har hjertestans hjemme eller andre steder. Det beste er at man gjør noe; gjør æ det æ har kunnskap om og lykkes, da søv æ godt om natta, sier Robert Buarø.

– Det er kjekt å ha oppfriskningskurs med bruk av hjertestarter og førstehjelp. Man glemmer fort og man skulle sikkert ha en årlig «dose» med repetisjon, sier leder LHL-Namdalseid Jostein Moe.

Essensen er: Ring fort 113 og ha telefonen på høyttaler, hjertekompresjon til hjelp kommer. Hjelpen er ofte ikke så langt unna som det føles, den kommer og der er det dyktige folk.

Hjertestartere finnes på LHL-Trimmen, Brannvesenet, legevakten og Røde Kors har en som etter alle solemerker blir plassert på coop marked Namdalseid. (Kommer tilbake med det).

– Hjertestarteren er enkel å bruke, bare følg instruksjonen den gir undervegs, instruerte Robert. Til høyre leder i LHL-Namdalseid Jostein Moe.

 

– Det er tungt å utføre hjertekompresjon, sier Sigmund Lie.

 

Munn til munn kunne ikke utføres, men Robert hjalp Kari Anne Elden med å bruke «bælgen».

 

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

Annonse



Annonse