NAMDALSEID
Bankene og politi tar opp kampen mot svindel på nett og medlemmer i Namdalseid pensjonistlag fikk torsdag ettermiddag tips fra politiet i Namsos. Her var politikontakt Bertil Ovesen invitert til å informere og hva man kan se etter og hva man kan gjøre for ikke å bli lurt/svindlet.
– Får du en mistenkelig melding enten SMS eller på e-post, stopp, tenk og sjekk før du åpner denne. Alt kan virke troverdig og det er fort gjort å gå i fella, sier Ovesen.
Svindel på nettet er økende, og det er en ny trend, organisert kriminalitet fra narkotikahandel til økonomisk svindel. Det er ikke bare de eldre som blir utsatt for svindelforsøk.
– Trenden er at folk i alderen 25-55 år ofte blir rammet og det kan være folk med høy utdannelse og god inntekt. Bare fra 2023 til 2024 har antall bedrageri økt med over 42 prosent. Ser man fire år tilbake, fra 2020 fram til 2024, er det en økning i bedrageri på nærmere 100 prosent, åpnet leder i pensjonistlaget Jostein Tørring.
– Alle kan bli lurt uansett alder og jeg har snakket med flere av dere her i dag og de fleste er på FB, har e-post og smarttelefon. Mitt råd til dere er at aldri åpne/svare på e-post, SMS, FB som du ikke er sikker på hva er. På en e-post ser man fort om den er reell eller ikke, det kan være skrivemåte og adressen det er sendt fra. Får du en telefon for eksempel fra banken eller politiet så oppgi aldri sensitive opplysninger over telefon. Bank og politi spør aldri etter dette på telefon eller på nettet. Via telefon kan det fort gå galt og plutselig er alle pengene dine forsvunnet. Vær oppmerksom på hva du åpner og er du usikker så ring banken din eller ta kontakt med politiet for råd, sier Bertil Ovesen.
I dagens mediebilde har det blitt vanskeligere og vanskeligere å vite hva som er sant og hva som er usant. Tallene viser at det er stor økning i bedragerisaker de siste årene og politiet oppfordrer publikum til å anmelde forhold.
– Har du først blitt svindlet så bør du anmelde forholdet til politiet. Selv om det er snakk om bagatellmessig sum så er det greit å få synliggjort og registrert forholdet. Det er ingen skam å snakke om at man er blitt svindlet, vi er til for å hjelpe og her blir du tatt godt imot. Ved å melde ifra om små og store hendelser, gird det bankene større mulighet til å stanse slike angrep. Det er viktig å huske på at alle kan gjøre feil. Lytt til magefølelsen; ikke svar på ukjente nummer, ikke oppgi koder og personlige opplysninger, aldri trykk på en e-post der det står logg inn, åpne her eller gå videre.
– Agnar Moe, en kort kommentar om dagens tema svindel på nett!
– Dette var en nyttig kveld med politiet som så ærlig kunne fortelle om risikoen for å bli svindlet på data. Det er ikke alltid så lett for oss «gamlingan» å følge med på alt det de nye kjeltringan finner på hele tiden. Så jeg tror at det var en godt anvendt time med politiet og håper at de som er usikker tar kontakt med politiet eller de som holder på med data på Namdalseid. Det var en fin og nyttig ettermiddag, mente Agnar og sikkert flere med han.
Gode råd
- Stopp – Det haster ikke,
- Tenk – Kan det være svindel?
- Sjekk – Snakk med noen du stoler på.
God hjelp og gode råd finner man på nettsidene: svindel.no og politiet.no