Solrun Holien ny formann i Beitstaden Historielag

«Beitstadbanden» spilte opp på årsmøtet til Beitstaden Historielag på Jadarheim (Foto: Solrun Holien)

Skrevet av: Jan Haraldsen

JADARHEIM

Beitstaden Historielag holdt sitt årsmøte i Jadarheim grendehus den 1. mars. I underkant av 40 personer var til stede.

Møtet ble ledet av formannen, Per Harald Ressem. Årsmeldinga viser at 2017 har vært et aktivt år i historielaget. Laget har deltatt på bygdadagene i de tre bygdene, samt på Steinkjermartnan. 50-60 personer møtte opp til et trivelig arrangement ved Hørdin (Holden) en solblank lørdag midt i juli, der Even Brattsti fortalte om livet rundt Hørdin før i tida.
Laget feiret sitt 50-årsjubileum i Sprova grendehus 28. oktober, der 70-80 mennesker var med og feira lagets jubileum. Medlemsmessig er Beitstaden Historielag det største laget innen Nord-Trøndelag Historielag, med nærmere 700 medlemmer. Jubileumsmiddagen besto av rømmegraut. Og etter en rekke taler ble det servert kaffe og blautkake. Og musikken sørget Steinkjer Trekkspillklubb for med slåtter fra nærområdet. De fleste musikerne er også fra området, og med opp til 3 generasjoner. Bare det er imponerende i et så velspillende orkester.

Det er gitt ut flere skrifter av laget i 2017. Årsskrift 2017, Jubileumsskrift 50 år, og sist, men ikke minst, bygdeboka «Tre bygder mellom to fjorder, bind I», forfattet av Olav Skevik. Den er blitt et praktverk om vår allmenhistorie vår fra tidenes morgen og fram til ca. 1660.
Olsokdagen ble 100-årsdagen for H. K. Foosnæs sin død markert med minnetaler av oldebarn og kranslegging av et barnebarn. Etterpå var det bevertning inne i kirken.

Turmarsjen Stjerna – Størvoll gikk av stabelen også siste år. Ellers har det vært litt forskjellige aktiviteter. Regnskapet understreker også stor aktivitet. Totalt ble det et underskudd på nærmere 155.000 kroner. Og årsaken er lett å se, for under posten trykking ble det brukt nesten 260.000 flere kroner i 2017 enn i 2016. De aller fleste i styret fortsetter. Det var bare Helga Nerdal som takket for seg, og hun ble erstattet av Hallgeir Sæther. Og Solrun Holien fra Namdalseid overtok som formann etter Per Harald Ressem.

Historielaget pleier å ha et underholdningsinnslag på årsmøtene, og i år var det Beitstadbanden som sørget for det. Til tross for sin unge alder var de svært velspillende og høstet stående applaus.

Kåseri med historisk tilsnitt er også fast post på programmet. I år var det Kolbjørn Almlid som utførte den jobben. Han utga seg for å være Kongens mann som skulle kreve inn skatten fra gårdene i Bartnes og Solberg-grenda i 1520. Men det var ikke så enkelt å drive inn så mye skatt, for fortsatt var det mange gårder som lå øde etter den store pesten (eller pestene). Om ikke skatteinngangen var så god, så høstet Kolbjørn velfortjent applaus fra forsamlingen.

Så nært inntil OL er særlig vi nordmenn vant til å snakke om gull, og til vertskapet i Jadarheim grendehus er det bare en ting å si: Både mat og service står til gull!

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse