NAMDALSEID SKOLE
UKM er ikke bare flotte scenenummer med sang, musikk, dans og kunstutstillinger. Nå presenteres mange forskjellige workshops og lørdag var det UKM-workshop med mat, i Namdalseid skole.
– Mat er i aller høyeste grad kultur og jeg ble veldig glad når jeg fikk spørsmål om å lage en workshop for UKM. Her bruker vi lokale råvarer og grønnsaker med friske farger. Er det fargerikt er det også næringsrikt, sier kokk Grete Oddrun Ekker.
Pannebiff av elg
Dette var første gang at workshop-mat var med i UKM og det var ikke hvilken som helst mat de fire elevene fikk i oppgave å jobbe med. Når man hørte menyen på forhand, var det klart man tok turen til skolekjøkkenet på lørdag. Her var fire blide elever i full gang med å forberede hovedretten i samarbeid med kokk Grete. Forretten som var «Laksetartar med mango og avokadosalat» var allerede klar. Etter hvert fylte den herlige steiklukta av elgbiff og steikte tomater rommet og det var ikke et nei da Grete spurte om man ville være deres gjest. Så hovedrett var «Pannebiff av elg med bakte tomater, kryddersmør, brokkoli og fylte tomater».
Det var som å sette seg til bords på en flott restaurant, bli servert med dagens retter som smakte helt nydelig. Ikke nok med forrett og hovedrett, nei da, elevene hadde også laget egen is som ble servert med varme skogsbær.
– Dette er nok den «beste» workshopen som har vært, smilte UKM-koordinator i Namdalseid Jan Åge Kolstad. Han hadde også hørt menyen og tok turen til skolekjøkkenet.
Matkultur
Kokk Grete Oddrun Ekker er opptatt av at matkulturen skal komme ut til elevene i skolen, det er viktig å ta vare på den og det var også med i lørdagens opplæring.
– Matkulturen er i høysetet og vi startet dagen med mat før i tida og fram til i dag. Norsk matkultur er basert på laging av mat frå bunnen av med norske råvarer som kjøtt, fisk, frukt, grønsaker, meierivarer, skaldyr, nøtter, krydder og urter. Bruker vi råvarer som er produsert og dyrket i Norge, ikke minst i nærområdet, har vi kontroll over innholdet i maten. Råvarene vi har brukt her i dag kommer fra nærområdet der laksen og elgen er fra Namdalen. Egg er frå Brumoen og grønsakene er fra trønderske produsenter. Bruker vi lokal mat blir det mindre transport og vi tar samtidig vare på miljøet, sier Grete.
Flinke kokker
De fire elevene, tre jenter fra Bangsund og en gutt fra Namdalseid, syntes dette var artig og de hadde lyst til å lære om mat og å lage god mat.
– Hvorfor meldte dere på matlagingskurs?
– Det er artig å lage mat og jeg liker godt å lage et måltid. Artig dette, sier Amalie Gjekthammer.
– Jeg har ikke laget så mye mat tidligere, men jeg har lyst til å lære det. Det var fint å være her i dag, ble mye jobbing, men også kjekt å høre om matskikker, smiler en blid Sindre Myrseth.
– Jeg må skryte av elevene i dag. De var bare fire så de hadde det til tider travelt med å skjære opp råvarer og å røre i panner for steiking. Dette var en fin og trivelig dag, smiler kokk Grete.
Hun ser fram til å «kokkelere» på to dager med diverse matlaging under årets «Vinteridyll» i vinterferieuka!