Utendørs matglede, det er Grete Ekkers lidenskap!

Grete og datteren Lina.

Når bålet knitrer og røyklukten brer seg, da koser Grete Ekker seg! Hennes store interesse og lidenskap er naturlig mat som spises ute i det fri. I hverdagen jobber hun som lærervikar og assistent i barne- og ungdomsskole, og på fritiden dyrker hun hobbyen sin. Hun tar ofte med familien ut på tur året rundt, og hun tar på seg oppdrag med matlaging og matkurs når hun har tid og kapasitet.

Tidlig matinteressert

Grete minnes at hun helt siden i 8-årsalderen drømte om å lage mat ute. –Jeg husker det var en bok på biblioteket om dette, og det hadde vært moro å se igjen det gamle lånekortet for der stod navnet mitt veldig mange ganger, ler hun.

Grete er oppvokst på Statland, nærmere bestemt mellom Statland og Utvorda. Nå bor hun på Brumoen sammen med samboer Tore Sæther og deres fem år gamle datter Lina.

Hun er utdannet kokk og kostøkonom, samt kurset i ernæringsterapi og antistressterapi. Etter hvert ble hun interessert i naturlig mat som følge av de helsefordelene hun kjente det ga henne selv. Likevel ble sannsynligvis grunnlaget for lidenskapen lagt allerede i oppveksten.

–Den kunnskapen jeg fikk ved å være en del av en familie med naturhushold er veldig verdifull for meg. Familien drev med jakt, fiske, sanking, slakting og partering. Nå ønsker jeg at flere skal få ta del i dette og at kunnskapen og interessen skal gå videre til nye generasjoner.

Tar vi godt nok vare på oss selv?

Grete mener at naturlig mat er viktig for både det fysiske og det mentale. –Kanskje er vi mer robuste vi som har vokst opp med naturhushold basert på lokal forvaltning, sier hun samtidig som hun stiller spørsmålstegn ved det moderne kostholdet vi har i dag. Er det optimalt for god helse og et langt liv? Sammen med travle hverdager og stress kan det føre til noen utfordringer. – Jeg har merket hva stress kan gjøre med mennesket. Selvopplevd stress kan være ødeleggende for helsa, sier hun ettertenksomt.

-Jeg tror noen mennesker har større sjanse til å bli sterkere og robuste til å møte hverdagens utfordringer hvis de har en oppvekst med mest mulig naturlige elementer. Dette gjelder spesielt å lære å lage mat fra bunnen av og kunnskap om råvarenes opprinnelse.

Selv sier hun at hun ”ikke gidder” å være inne. Mest mulig ute er hennes mantra! Det gir ro i kropp og sjel! – Det å spise ute kan minske stress, oppfordrer hun. – Spis i lag og kjenn på roen i lag! Og samtidig vit at maten du spiser er bra for deg!

Kortreist mat med næringsstoffene i behold!

Grete ønsker å jobbe mer med mat og matkurs om naturlig mat tilberedt på bål. Nå jobber hun med å skaffe en base for prosjektet. Hun har også deltatt på utviklingsprosjekt på Næringshagen.

Selv om hun oppfordrer til lokal forvaltning og kortreist mat, så poengterer hun at ikke alle trenger å føle seg forpliktet til å sanke sin egen mat for å leve bedre. –Trøndelag har så mange gode råvarer som man kan kjøpe, og så kan man heller bare spise ute som en bonus!

– Men ta noen fisketurer, bærturer, soppturer eller besøke gårdsbruk. En ting er at det skaffer mat med næringsstoffene i behold, men det skaper også ro og glede!

For å inspirere flere kommer Grete til å dele noen av sine tips i Lokalavisa #fjordtilfjord. -Jeg tror at mange trenger inspirasjon for å gjøre mer av dette, sier hun. –Jeg vil selv tilbake til naturen for å ta meg igjen og få energi. I naturen er jeg tilstede i øyeblikket.

Matglede er viktig for mange, så oppfordringen er å gjøre mer av det Grete forfekter. Spis mat på naturlig vis og spis det ute sammen med familien! Helt ukomplisert!

En liten delikatesse på et flatbrødstykke! Dette er et eksempel på naturlig mat med god sammensetning i forhold til karbohydrater, fett og proteiner.

 

Heldig er du som har multer i fryseren! Tilbered en deilig multesuppe på bålet og server den lunken.

 

Lammelår forstekt i ovnen og ferdigstekt i friluft på bålet!

 

Spis på naturlig vis, er Gretes oppfordring!

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse