STATLAND
I forbindelse med et større sjømatprosjekt til høsten var elevene på småtinnet og mellomtrinnet ved Statland skole torsdag ut på kilnotfiske på fjorden. Til høsten involveres alle elevene ved skolen ut for å fiske og vise mangfoldet i fjorden, for her er det mange arter å vise fram. Etterpå blir det invitert til stor festmiddag der profesjonell kokk vil være behjelpelig med et stort havets festbord.
Dette er et opplegg med biolog Kari Helene Bachke Andresen og med støtte fra Den kulturelle skolesekken.
– Jeg skrev ei bok «Velkommen av havet – mer enn en kokebok» i 2013 og ut fra denne ble det et undervisningsopplegg sammen med grunnskoler langs Trøndelagskysten. Vi har vært innom 22 kystnære skoler med dette og på alle opplegg er det unike tradisjoner. Viktig at skolen og ivrige ildsjeler kan bidra, og det er viktig for kystkulturen å ta vare på og ta tak i forskjellige tradisjoner. Her er det mye kunnskap som må deles og videreføres og her på Statland jobbes det skikkelig bra. Viktig med levende kystkultur og å få oppleve denne, sier biolog Kari Helene Bachke Andresen.
Laks
Torsdagens fisketur med elever, lærere og proffe kilnotfiskere var innledende runde til høstens store opplegg. På Statland er det flere som driver med kilnotfiske etter laks, og Svenn Kaldahl er en av de. Han har seks nøter stående i fjorden og Svenn forklarte systemet med både landgarn og hvordan laksen blir tvunget til å svømme inn i nota. Noen av elevene hadde ikke vært med på slikt fiske tidligere, det hadde heller ikke biolog Kari vært.
– Må si jeg er imponert av denne jobben og jeg skjønner at dette er en tung jobb. Jeg må si at kilnotfiske er eksklusivt å få være med på, imponert, sier hun.
Nå skal det sies at denne dagen var værgudene i godlune, det er ikke hver dag at havet er så stille.
– Jeg har egen kilnot på andre året. Det er foreløpig som en god hobby, men det blir nå noen tunge tak. Artig er det og jeg er også med pappa Leif når han er på sine nøter. Verst er det når det blåser og det er mye sjøgang, ikke hver dag det er flatt hav, sier Ingeborg Skorstad.
Om det ikke ble så mye laks på denne turen så var fiskerne og alle fornøyde med fangsten. Den største laksen veide 12 kilo og noen fra fem og oppover. – De skal sendes til Frankrike til eksklusive restauranter kanskje i Paris, forklarer Svenn. Statland skole reserverte to firekilos lakser til høstens arrangement.
Da det nærmet seg lunsjtid var det ingen tvil om annet enn at det skulle grilles nyfisket laks. Svenn og Bjørn Flore fyra opp grillen og fileterte laks. Det ble den beste lunsj/middag man kan tenke seg. Både de voksne og elevene var enige; – dette var skikkelig godt!
Fra fjord til bord
Etter lunsjen var det tid for litt læring og Svenn viste og forklarte sløying av laks og hvordan den skal behandles. Til høsten blir det for Statland skole å flytte «klasserommet» ute for da skal det fiskes med garn, teiner, fiskestang og annet fiskeutstyr for å vise mangfoldet i fjorden.
– Dette blir noe annet enn å sitte i klasserommet og ha teori om fiskearter, her må elevene selv være aktive og lære på en annen måte. Kilnotfiske er en tradisjon her, men nå skal vi vise mangfoldet i området og finne ut hvorfor den arten oppholder seg akkurat her og andre arter på helt andre områder. Dette blir bra, og vi må involvere både foreldre og fiskere for å få hjelp med opplegget. Etterpå blir det invitert til festmiddag laget med hjelp av profesjonell kokk, sier lærer Tove Strøm Ottesen.