STATLAND
Etter oppstarten med Bygdakafè på Statland i august 2016 er denne blitt en populær møteplass. Dette tilbudet er blitt den suksessen man håpet på og den er for alle i bygda.
– Torsdagskaféen er et kjempetiltak for oss. Her møter mellom 20-25 personer til trivelig lag, mye prating, god mat og ofte en runde med Bingo, forteller Bjørnar Aasbø.
Bygdakaféen er et tiltak gjennom Frivilligsentralen, og på torsdag serverte Synnøve Kaldahl og Edna Finnanger karbonade og nydelige vafler.
– Det er kjekt å hjelpe til på kafeen, håper også at noen yngre frivillige ønsker å hjelpe til etter hvert, smiler de to blide damene på kjøkkenet.
Underholdning med flott sang og musikk har de hver gang.
Torsdag hadde ordfører Steinar Lyngstad tatt turen utover til Statland, og han hadde med svar på stilte spørsmål og måtte også svare på noen nye.
Vatn
Vatnet på Statland har i en tid vært et «problem» og mange spørsmål i forbindelse med det nye anlegget var stilt.
– Kommunens folk tar stadig prøver av vatnet, men det er noen stoffer i det som tilsier at det må tilsettes litt klor. Utstyret som er montert i det nye anlegget er det mest moderne man kan tenke seg, men vatnet blir ikke tilfredsstillende. Inntil videre kommer vatnet nå fra den gamle brønnen i Gjelldalen noe som kan føre til redusert trykk. Vi må jobbe med det nye anlegget for å unngå kloring slik at alle blir fornøyd, informerer ordføreren.
Småbåthavna
Statland Småbåthavn er nå nesten ferdigstilt, men det mangler tilgang på vatn og strøm.
– El-anlegget vil komme på plass i løpet av juni også med lys på bølgedemperne. Åpningen av havna avventer vi med til alt er i orden, sier Steinar Lyngstad.
Dersom alt går i orden med kommunen og grunneierne er bygging av nytt bensin og diesel anlegg i båthavna også like rundt hjørnet.
Sjøtrøa
Ordføreren informerte om arbeidet med det nye anlegget i Sjøtrøa der det er totalrenovering av vegen og det legges ny kloakk, vannledning og rør for å ta unna overvatn. Dette er et arbeid som har pågått siden november 2017 og har etter hvert ført til frustrasjon for innbyggerne. Vegen skulle etter sigende aldri bli helt stengt, men det holdt ikke stikk. Her er det sprengt, gravd og kjørt på grus og det er nesten ikke å komme fram til fots. Nå er det nesten slutt på tålmodet og de er spente på om anlegget blir ferdig til avtalt tid. De ønsker seg asfalt så fort som bare det, nå er de lei av støv og skitt både i og utenpå husene.
– Etter avtalen med entreprenøren skal vegen være ferdigstilt med rekkverk og asfalt til 16.juni, men om det er mulig får man vente å se. Det er mye arbeid igjen med vegen og jeg skjønner at dere er lei av både støv og støy og ikke minst at vegen er uframkommelig. Det er jo nesten ikke mulig å kjøre på den nye gang og sykkelvegen heller. Når det gjelder støv så kan jeg ikke skjønne annet enn at det skal være mulig å bruke kalsium. Trasig at man nesten ikke kommer fram til butikken og sine fritidsboliger, svarer ordfører Steinar på mange spørsmål om vegen og anlegget.
Kystfiber og gatelys
I løpet av høsten er det planlagt å legge fiberkabel, Kystfiber, fra Otterøy til Statland. Når fiberkabelen kommer til Statland blir det å få til et bygdefiberlag og kartlegge hvem som er interesserte i fiber i veggen. Private aktører til gravearbeider og valg av leverandør.
Gatelys på Statland er som mange andre steder et opplegg som både kommunen og fylkeskommunen har ansvar for. Nå har det i lengre tid vært mørke lyskastere på vegene på Statland, men nå ser man lyset komme.
– Det er ei politisk målsetting om å få til lyset fra brua og til Langvika. Håper også på lys på den nye gang og sykkelvegen. Lyset er planen å få på plass i løpet av 2018 og litt ut i 2019 og sluttføre dette før vi blir ny kommune. Argument til økonomisk støtte fra fylkeskommunen er jo trafikksikkerhet og vi fikk 150.000 kroner i støtte til lys i Sjøtrøa, sier ordfører Steinar Lyngstad.
Det ble mange saker for ordføreren å svare på, men alle fikk de svarene de håpet på. Det er nok Sjøtrøa og den nye gangvegen som akkurat nå er det største problemet.