SOLHAUG
Namdalseid Bygdekvinnelag inviterte torsdag kveld til mimrekveld og en skikkelig «bondekveldsmat». 16 interesserte bygdekvinner møtte, derav var det 7 «seniorer» som gjerne hadde noen gamle minner å dele.
– En slik mimrekveld har vært etterspurt så styret tok tak og fikk til denne kvelden nå. Skikkelig artig at så mange eldre medlemmer møtte opp, sier leder i bygdekvinnelaget Gudny Sverkmo.
Kveldsmaten ble servert og det var skikkelig kost; heimbaka brød og rundstykker, islandsk leverpostei av saulever, islandsk rugbrød, røykalaks fra Ledang, eggsalat, syltetøy, vaffel og egg. Til kaffen hadde de banankake og nydelig sjokoladerullekake med smørkrem. Kan man ha det bedre sammen med flotte bygdekvinner rundt kveldsbordet.
Mimring
Det var på bakgrunn av et konkret ønske om å kunne delta på ulike typer husflidskurs at ni kvinner kom sammen og dannet Namdalseid Bondekvinnelag 19. mars i 1933. Olga Silset var første leder. Disse var effektive kvinner og allerede samme året var to kurs på planen. Et plantefargingskurs av garn og på høsten et vevkurs der eget garn ble brukt.
– Etter å ha farget garn og hatt vevkurs hadde de utstilling og inviterte bondelagets medlemmer til fest. Det var 13 medlemmer fra bondekvinnelaget som var på disse kursene. Medlemskontingenten var 3 kroner helt fram til 1960, da ble den forhøyet til 5 kroner, forteller tidligere leder Solfrid Derås.
Rømmegrøt
Ellers nevner både Solfrid og Åshild Anzjøn om slåttedager med hesjing, turer til Liaseter, Langvassheimen, Øyenskavelstu og Heitømte. Da ble både rømmegrøt og svartkjelkaffe servert. Ofte var det også underholdning med musikk og sang. Salg av kaffe og noe attåt på plantedager både på Ås og Elda kirkegård har de aktive kvinnene hatt siden rundt 1985. Skolefrokost har de servert siden 1996.
– Har vært en fin tradisjon med kaffe på kirkegårdene. Her er det alltid mye folk, det er sosialt og det er godt med kaffe etter en økt med planting. Namdalseid Bygdekvinnelag ble det nye navnet i 1985, forteller de tidligere lederne.
Samarbeid og kurs
Bygdekvinnelaget har gjennom tidene hatt mye samarbeid med Bondelaget, men de har også hatt samarbeid med Beitstad og Malm bygdekvinnelag.
– Vi hadde mye flott samarbeid med de og sammen var vi et godt idèlag, forteller Solfrid
Diverse kurs har de arrangert og det nevnes treskjæring, lappeteknikk, tørking av blomster og slaktekurs. Det var jo kvinnene som skulle findele slakt for de hadde kunnskap om hva som kunne brukes til forskjellige matretter.
– Slakting på gårdene var vanlig «før i tida». Det kunne være både lam og gris der grisen ble mest brukt. «Julegrisen skulle slaktes», var det mye snakk om. Slakteren grovdelte og da var det kvinnearbeid å dele opp i riktige biter. Da var det kjekt å lære hvordan vi skulle gjøre dette og det var ei spennende tid, men mye arbeid. Man kunne jo bruke det meste av dyret i matlaging, minnes Ingeborg Kolstad.
Dette var litt om mimrekvelden, men dersom man ønsker å lese mer om Bygdekvinnelaget, anbefales 80-årsberetningen: Et glimt av historien til Namdalseid bygdekvinnelag 1933-2013. Den kan man kjøpe hos bygdekvinnelaget.
– Namdalseid Bygdekvinnelag er ivrige på mange fronter der Loppemarked annet hvert år er den store inntektskilden. Forskjellige kurs har vi hatt og flere er på trappene. Skolefrokosten står enda ved lag og den har vi hatt hvert år siden starten. Vi føler oss både sosiale og samfunnsnyttige og hører jo at folk setter pris på det vi gjør. Per i dag er vi 18 medlemmer så vi ønsker oss så inderlig flere med i laget, sier dagens leder Gudny Sverkmo.
Vær den første til å kommentere