NAMDALSEID
Når fastelavnsris ikke kunne lages og selges som tidligere, tok medlemmer i lokal sanitetsforening tak og pyntet utenfor helsetunets lokaliteter.
– Kan vi ikke selge fjærpynta ris så må vi da kan glede de eldre med et par fjærpynta «busker» ved helsetunet. Det er jo her de «gamle» medlemmene bor, sier Laila Berre.
Historie
Norske Kvinners Sanitetsforening (N.K.S.) ble etablert i 1896 og er i dag med sine 40.000 medlemmer fordelt på 600 lokalforeninger Norges største kvinneorganisasjon. NKS ble etablert etter forslag fra leder i Norsk Kvinnesaksforening Randi Blehr, men Fredrikke Marie Qvam ble organisasjonens første leder. Hun ledet NKS fram til 1933.
I 1914 opprettet Norske Kvinners Sanitetsforening «kontrollstasjon for mor og barn», noe som ble forløperen til helsestasjonene som kommunene overtok og har drevet siden 1974.
Sanitetskvinnenes formål er å bidra til et trygt og inkluderende samfunn. Medlemmene yter en betydelig frivillig innsats der hovedfokus er å bidra til å bedre kvinners livsvilkår i alle livets faser, lokalt, nasjonalt og internasjonalt.
N.K.S. er livssynsnøytralt og partipolitisk uavhengig, landsdekkende og demokratisk oppbygd med sterk forankring i lokalmiljøet.
NKS deler ut Fredrikkeprisen, som er oppkalt etter grunnleggeren Fredrikke Marie Qvam.
I 125 år har frivillige bidratt gjennom aktiviteter og fellesskap, og stått i front for kvinneliv og folkehelse. NKS jobber primært i Norge, men i 2011 etablerte de søsterorganisasjonen Women’s Health Association of Ethiopia (WHAE) i Etiopia. (Opplysninger fra Wikipedia og NKS sin hjemmeside).
Fastelavnsris
Sanitetskvinnene har tradisjonelt vært dyktige til å finne forskjellige måter å finansiere sitt frivillige arbeid på. Bjørkeris med fjær har satt farge på mange tusen norske hjem siden sanitetskvinnene hentet ideen med fastelavnsriset fra Sverige til Norge for 75 år siden. Dette har vært en svært viktig inntektskilde og har gitt sanitetsforeningene en inntekt på mellom 10 og 12 millioner kroner.
I år er året som startet litt annerledes og mange sanitetsforeninger har ikke fjærpyntet ris å selge til denne fastelavnhelga. Slik er det også på Namdalseid, men de setter pris på sine eldre medlemmer som bor på Namdalseid helsetun.
– Namdalseid sanitetsforening ble stiftet 28.februar 1911 så vi kunne blitt 110 år i år. Men på grunn av liten oppslutning i foreningen, 5 medlemmer, gikk vi sammen med Klinga Sanitetsforening tidlig på 2020. Vi har felles styre og til sammen er vi der 98 medlemmer. På grunn av koronatilstanden så har vi ikke noe fastelavnsris å selge i år, men vi ønsker å sette pris våre eldre medlemmer på helsetunet så vi har «plantet to fastelaventrær» og hengt opp noen buketter med fjærpyntet ris ute. Dette for at de skal se og vite at vi har de med i tankene selv om det blir dårlig med besøk for tiden. Det får vi ta senere, alt blir bra, sier styremedlem Laila Berre.
De lokale sanitetskvinnene beklager at situasjonen er slik, men ingen kan gjøre noe med den. Det er helt sikkert mange rundt i bygda som gjerne ønsker å støtte saniteten med en gave selv om ikke fastelavnsriset kommer i hus.
– Vi oppfordrer de som ønsker det til å gi et valgfritt beløp og støtte opp om NKS og forskning på kvinnehelsen, sier Laila Berre.
Ønsker man å gi en gave så bruk gjerne VIPPS med nummer 515739, Klinga Sanitetsforening. Har man ikke VIPPS så ta kontakt med Laila Berre på telefon 913 06 558.
Prinsesse Astrid, fru Ferner er Norske Kvinners Sanitetsforenings høye beskytter.
Sanitetskvinnenes motto:
I de små ting frihet
I de store ting enighet
I alle ting kjærlighet