Gul påskekake – Silje Kristins mathjørne

Litt ekstra kos i påsken, eller imponere venner og familie med denne flotte marsipankaken?

Hvem liker vel ikke ett stykke av en kraftig sjokoladekake og ett glass melk eller en syrlig ostekake til en sterk kopp kaffe? Ulike kombinasjoner og forfriskende smaker er faktorer som setter smakssansene i vann hos de fleste av oss. Noen ganger er det vanskelig med bare en bit, selv ett stykke kan være en prøvelse, men innimellom er det lov å unne seg noe ekstra godt med god samvittighet. I dagens ”Silje Kristins mathjørne”, skal jeg vise dere hvor enkelt det kan være å lage marsipankake med det lille ekstra. Bunn laget med spelt og ikke hvetemel, og en kake som består av mer enn bare krem og smaken av marsipan.

Personlig er jeg ikke glad i kremkaker eller marsipankaker, jeg vet, jeg er mest sannsynlig gal ;-). Men jeg liker det å sette dem sammen med ulike kremer som vaniljekrem, sjokolademousse, kremer med syltetøy, dekke dem med ett lokk, å pynte dem akkurat slik jeg vil, med min fantasi.

Denne gangen skal jeg vise dere en kake som alle kan få til, pyntet på en tøff måte, uten at man trenger fancy utstyr. Hva sier du til en deilig kake med 3 lag! Ett lag med glaserte valnøtter og to lag med hjemmelaget mangogelé og aprikossyltetøy? Hørtes ikke det godt ut?!

Bunnen i kaken, også kjent som sukkerbrød har jeg tilpasset min oppskrift slik at den passer til en 20cm form, og bunnen er også laget med spelt fremfor hvetemel.

Sukkerbrød:
3 egg
150 gram sukker
1 ss kaldt vann
60 gram spelt
60 gram potetmel
2 ts bakepulver

  • Plasser ei rist i midten av ovnen og sett ovnen på 175 grader.
  • Fin fram kakeformen, selv om du bruker bakepapir, er det viktig at du smører bunnen. TIPS: Ikke smør kantene på formen, det hindrer at sukkerbrødet blir så høyt som det kan bli.
  • Du pisker egg og sukker til en eggedosis. TIPS: Hvis du ønsker en fin og luftig bunn, er det veldig viktig at du pisker til du får en fin og luftig eggedosis, gjerne i 15 minutter.
  • Når eggedosisen er ferdig pisket, skrur du ned hastigheten og tilsetter en ss kaldt vann, pisk så vannet inn i eggedosisen i noen sekunder.
  • Sikt så det tørre over eggedosisen, og vend melblandingen inn med slikkepott, rører du for mye, for kraftig mister du mye luft, og du vil da ikke få en bra kakebunn.
  • Hell så røren i den smurte formen, plasser midt i ovnen i 30-40 minutter.
  • Når du tar kaken ut av ovnen, kjøl den ned oppå rista. TIPS: Her er det viktig at du ikke snur kaken eller tar av formen. La kaken bli kald i formen, rett vei med formen på. Ved å gjøre det på denne måten får du da en veldig fin og høy bunn.
  • TIPS: Når bunnen er avkjølt, bruk en skarp kniv og skjærer rundt kanten, løsne den fra forma, pakk den inn i plastfolie, for å så legg den i fryseren. Grunnen til dette er fordi, når du skal begynne å dele kaken, smuler den mindre, det er lettere å dele bunnen når den er litt frossen, pluss og her er den viktigste grunnen, når du putter kald krem oppå en kald bunn, kan du jobbe lengre med kaken i romtemperatur, uten at kremen forandrer temperatur og form for fort.

Jeg har to lag i kaken, som består av hjemmelaget mangogelé og krem med aprikossyltetøy. Denne kan du servere i barnebursdag eller etter søndagsmiddagen, bare å bytt ut frukten til eget ønske om det er annen frukt eller bær.

Mangogelé:
5 dl vann
200 gram mango frossen
75 gram sukker
4 plater gelatin

  • Legg gelatinplater i vann
  • Kok opp vann, frukt og sukker
  • La det hele trekke under kokepunktet i ca 30 minutter
  • Hell så hele blandingen over ei sil, bruk ei skje for å presse mangoen igjennom eller du kan bruke en stavmikser
  • Tøm så det hele tilbake i kasserollen, til du får ett oppkok, under stadig omrøring
  • Klem vannet ut av gelatin og legg oppi, pisk til gelatinen er oppløst, dette går veldig fort. La geleen kjøles ned i kasserollen
  • Kle to asjetter inn med plastfolie, dette for at det skal bli enklere å få geleen på kaken. Fordel geleen på asjettene og sett dem i kjøleskapet til den er stiv.

Neste steget er å glasere valnøtter.

Glaserte valnøtter:
45 gram sukker
100 gram valnøtter

  • Strø sukkeret over stekepannen, la det smelte på svak varme uten at du rører det.
  • Når sukkeret har smeltet, heller du over valnøtter, bruker en stekespade for å blande nøtter og smeltet sukker. OBS: Sukkeret skal ikke brunes, kun smeltes.
  • Fordel så på ett bakepapir
  • Når de er kalde kan du bryte dem opp med fingrene eller kjøre dem igjennom en blender.

Når disse elementene er på plass, kan du starte med å bygge opp kaken.

Oppbygging:
En kakebunn
Ett glass med aprikossyltetøy
1 stor kartong med fløte
2 ss sukker
To fat med mangogele
Glaserte valnøtter
1 dl vann
3-4 ss juice

  • Pakk opp den frosne kakebunnen, gi den noen minutter, før du bruker brødkniven. For å få fine jevne lag, er det lurt å starte øverst, skjære rundt hele veien, før du skjærer igjennom midten. Til denne kaken må du kutte bunnen i 4 deler. Plasser den øverste delen, nederst på kakefatet, med innsiden opp.
  • Bland vann og juice i en liten bolle, dette er for å dynke kaken. jeg foretrekker tropisk juice, å jeg anbefaler ikke appelsin. Her skal du dynke vær bunn, du legger på kakefatet.
  • Pisk hele pakken med fløte pluss sukker, til det er ordentlig krem. Ikke tynn krem, ikke halvferdig krem, men stivpisket krem. Dette er kremen du trenger for hele kaken.
  • Ta av en liten del av kremen i en bolle, tilsett mesteparten av nøttene, bland sammen med en slikkepott, ha så krem oppå bunnen, fordel det jevnt over, strø resten av nøttene oppå, før du legger ny kakebunn over.
  • Etter dynking henter du ut geleen, legg den over kaken, dra av plastikken
  • Ta av litt mer krem enn du brukte på lag en i en bolle, tilsett aprikossyltetøyet til du er fornøyd med smaken, men ikke rør for mye. Jeg brukte nesten ett helt glass. Legg så ett lag med krem oppå geleen før du legger oppå ny bunn og gjentar prosessen.
  • Når du har lagt det siste laget oppå, bruker du en palett eller stekespaden for å smøre krem jevnt over på utsiden av kaken, så kan du dynke det øverste laget, før du smører krem over. TIPS: Hvis man ser kanten på bunnen på utsiden av kaken, kommer den også til å synes igjennom marsipanen, så vær nøye med tildekningen.
  • Mens kaken står i kjøleskapet, kan man bruke tiden på å forberede pyntingen.

En ting jeg ikke klarer meg foruten når jeg dekorerer kaker er noe som heter Royal Icing, den er genial når det kommer til skriving, feste pynt og til border. Du kan også bruke denne oppskriften til skolebollene eller kanelsnurrer, neste gang du lager dem.

Royal Icing:

1 eggehvite
Melis
3-4 dråper eddik
Sprøytepose
Tyll

  • Pisk eggehviten stiv
  • Tilsett melis, under stadig pisking, til du får en kremete tykk masse, men du skal kunne sprøyte den igjennom en pose.
  • Helt på slutten tilsetter du eddik, pisk det godt inn og du vil oppdage at den blir fluffy.
  • Er blandingen for tykk, tilsett noen dråper vann, er den for løs, tilsett mer melis.
  • Når den er ferdig, har du den i en sprøytepose med eller uten tyll på enden, opp til deg. Har du ikke sprøytepose, kan du bruke brødpose, men da anbefaler jeg ikke tyll ytterst, da dette er litt verre å jobbe med.

Forklaring pynting:

Det siste som gjenstår er å kjevle marsipanen. Til denne kaken vil jeg anbefale ca 700 gram med marsipan, du bruker ikke alt dette for å dekke kaken, men det er bedre å være sikker på at lokket du kjevler er stort nok, enn at du plutselig oppdager at det er for lite.

Når du kjevler ut marsipan, er det viktig at du kjevler den ut med hvetemel og ikke melis. Det er fordi du helst vil ha en kake der marsipanen holder seg i kjøleskapet i mange dager uten at den begynner å sukre seg. Det tynne laget med hvetemel som ligger mot kaken og ut mot kjøleskapet hindrer at denne prosessen skjer superfort, det smaker ingen ting, og du får dermed en finere kake, helt til kaken er oppspist. Genialt?!

Når lokket er kjevlet ut, tar du og ruller det på kjevla, før du ruller den forsiktig over kaken. For å få en flott og jevn kant rundt det hele, og ikke den lille hompen eller bretten på slutten, må du strekke og stryke marsipanen hele veien rundt, marsipanen tåler at man tar tak i den, og glatter ut med fingrene over. Skjær så bort overflødig marsipan, før du setter kaken inn i kjøleskapet igjen.

På min kake, er det flere runde baller i ulike gule nyanser, disse har jeg farget med gult pulver som ikke smaker noen ting. Dette får du kjøpt hos Ciro og Panduro, men på Kitchn har de konditor gele, som gjør samme effekten. Disse ulike fargene kan du bruke i pannekakerøre, sukkerbrød, boller, sauser osv, kun fantasien som setter stopper. Jeg anbefaler ikke fargene som er å få kjøpt hos vanlige matbutikker, da disse ikke har samme effekt, og bruker du for mye, så setter det dessverre smak. Etter blandingen, har jeg rullet dem ut i ulike størrelser.

Den siste tingen jeg gjør før jeg henter ut kaken igjen er å lage marmor marsipanen, det som skal bli borden rundt kaken. Da blander jeg, ikke mye, vanlig hvit marsipan med gul marsipan, kjevler den ut i en lang strimle, bruker pizza skjæreren for å få den i den bredden jeg vil ha den i. Du fester den da på kaken med hjelp av icingen.

Jeg bruker også Royal Icing for å feste ballene på toppen og for å lage borden øverst og nederst på marmor marsipanen.

Da er kaken ferdig, og da gjenstår det bare for meg å si Bon Appétit og God Påske 🙂

Dette trenger du:

Speltmel
4 egg
Bakepulver
Potetmel
Sukker
Gelatinplater
En pose frossen mango
Valnøtter
Ett glass med aprikossyltetøy
En stor kartong med fløte
1 kg hvit marsipan
Juice
En boks med gul fargepulver (eventuelt konditorgele)
Melis
Eddik
Hvetemel (til utkjevling av marsipan)

 

TIPS: Marsipan på dagligvarebutikk er litt gulaktig. Hvis du ønsker den helt kritthvite marsipanen må den kjøpes på spesialbutikk, som for eksempel Ciro eller Panduro hvor du kjøper fargepulver.

Silje Kristin Aunan

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

Annonse



Annonse