«Historisk kaffeprat» om Namdalseid samvirkelag

Noen av de som har jobbet på Namdalseid samvirkelag møtte opp for å høre på Per Arve Lie, fra venstre Aase Marie Sæther, jobbet i 15 år, Eldri Hallås, 40 år, Per Arve, 10 år, Tore Petersen, 10 år og Anne Grete Petersen 15 år

NAMDALSEID

Torsdag var det historisk kaffeprat der Per Arve Lie fortalte om Namdalseid samvirkelag på 60-tallet da han var butikkbetjent der. Mange gode minner og humoristiske historier ble delt rundt bordet av han og tidligere ansatte.

– Historie og lokalhistorie er alltid spennende, og dette må man gjerne dele med andre. Per Arve har skrevet en artikkel i Beitstaden Historielag sin Årsskrift for 2023 om Namdalseid samvirkelag, åpnet Brit Randi Sæther Pedersen.

Per Arve er god til å fortelle og latteren satt løst da han fortalte om diverse hendelser.

Per Arve Lie var butikkbetjent på Samvirkelaget i 1963-64 og mange historier og minner om samvirkelaget hadde han å fortelle. Samvirkelaget var en viktig institusjon i bygda, og mange eidbygger har jobbet der.

To hengelås på døra

– Som 17-åring ble jeg sommeren 1963 ansatt som butikkbetjent og ble ønsket velkommen av bestyrer Oddleiv Berre. Han hadde vært ansatt siden 1921 og jeg hadde stor respekt til han. Berre gjorde en kjempejobb for Namdalseid samvirkelag. Kolonialavdelingen var en såkalt «snarkjøp» der kundene selv hentet sine varer og det var en av de første coopbutikkene som hadde det. Ellers var det en rikholdig butikk med manufakturavdeling, jernvareavdeling med godt utvalg av det meste og der kunne man også låne diverse småredskaper. Skinnmottak i «saltbua», utsalg av diverse typer dynamitt til bønder og anleggsentreprenører. Den ble oppbevart i ei egen bu med to hengelås på døra. Skulle noen ha dynamitt måtte de få nøye informasjon om bruk og lagring. Men det var en bonde som skulle ha grøftdynamitt, lunter og tennhetter. Han stappa alt i ryggsekken, gikk ut for en røyk og tente pipa. Heldigvis gikk det bra, smiler Per Arve.

Namdalseid samvirkelag var en allsidig butikk for alle og bønder kunne handle nødvendige forbruksvarer der. Det var utsalg for kraftfor, kunstgjødsel, sement, drensrør og varer det ellers var bruk for på gården. På lageret fantes sukker, hvetemel, sirup, kaffebønner og annet i løs vekt, det var bare å forlange det man hadde behov for. Kiosken og den lille kafeteriaen var et populært stoppested for bussene mellom Steinkjer og Namsos og bygdafolket stakk også innom der. Bakeriet var viden kjent for sirupskaker, tekake, wienerbrødene var også supergode.

Dette er bare et lite utdrag fra «Historisk kaffeprat» med Per Arve Lie. Hele hans historie fra samvirkelaget kan leses i historielaget sitt Årsskrift 2023.

– «Historisk kaffeprat» var en suksess så dette må vi gjenta utpå høsten. Er det noen som har lokal historie som man ønsker å dele med andre, så ta gjerne kontakt, sier Brit Randi Sæther Pedersen.

Mange møtte opp til spennende og lattermild lokalhistoriekveld.

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

Annonse



Annonse