Sokneprest Aanderaa sin selvbiografi ble til bok

Ei vellykket og flott boklansering lørdag på Yttervika. Boka «År som er gått» om presten Johannes Aanderaa ble godt mottatt. Fra venstre fra boknemda Olav Skevik, redaktører Erik Stenvik og Steinar Ressem. Tre sønner Aanderaa deltok også, Dag, Stål og Nils Kristian.

BEITSTAD/NAMDALSEID/MALM

29. april 1929 kom familien Aanderaa, Johannes, hans kone Margrete og 3 barn, til Beitstad sokn. Soknet besto av hovedkirka i Beitstad og annekssoknene Malm og Namdalseid. Sokneprest Johannes Aanderaa og kona Margrete fikk til sammen 12 barn.

Ni av barna ble født på Solberg prestegard i Beitstad mellom 1929 og 1943. Da var de 15 personer til bords, hushjelpen inkludert. Og hushjelp var det stort behov for og det var to fra Namdalseid som jobbet der. Sofie Einli var der i 2-3 år, mens Anna Lie kom dit våren 1933 og var hushjelp i Aanderaa-familien det meste av sitt liv.

Som pensjonist skrev Aanderaa selvbiografi til sine 12 barn og venner, en selvbiografi som inneholder verdifull lokalhistorie for området fra 1930-åra og fra krigstida. Nå er denne selvbiografien blitt til bok og ble ferdig til «Aanderaahelga» 7.- 9. juni. Boka er utarbeidet i samarbeid med Beitstaden Historielag og familien Aanderaa og har fått tittelen; «År som er gått». Boka er på 333 sider og den har et rikt innehold med bilder og tekster. I helga var flere generasjoner og etterkommere av Aanderaa invitert til opplevelseshelg med turer til Namdalseid, Kviksåssetra, festkveld på Yttervika og gudstjeneste i Beitstad kirke.

I drivhuset på Yttervika var det i tillegg til 28 representanter fra familien folk fra Beitstad, Malm, Namdalseid og fra andre steder for å høre foredrag om sokneprest Johannes Aanderaa, familien og prestetjenesten. Sønnen Dag var god til å fortelle og det ble mye latter blandet med alvor. Det store denne lørdagskvelden var presentasjonen av boka «År som er gått». Boka er laget i samarbeid med familien Aanderaa, og redaktørene Steinar Ressem, Erik Stenvik og Olav Skevik presenterte den flotte selvbiografien med mange bilder fra familiens liv.
De var mange fra Aanderaafamilien til stede og det var også tre sønner; Stål Olav (1931), Nils Kristian (1941) og Dag (1943).

Monrad Kolstad tok en liten prat med Stål Olav Aanderaa om gamle dager.

Minner og historier

Fire av barna hadde to skoleår på Solhaug skole i slutten av krigen og de bodde på gårder i Øverbygda (Namdalseid). Stål bodde blant annet på Jamtsve og han møtte Monrad Kolstad fra Jamtsve denne kvelden.

– Jeg husker godt Stål og Stein fra de bodde hos oss. Stål var jo tvilling, slik som jeg, og vi hadde mye moro sammen. Husker en episode med skyting med pil og bue da Stål traff meg med en pil. Husker du det Stål, smiler Monrad.

– Jeg kan ikke huske akkurat det, trodde det var Stein jeg traff, men husker godt pil og bue ja, svarer Stål (93).

Jorunn Buvarp var også i Yttervika og hun husket fra konfirmasjonstida og da sokneprest Aanderaa ble nektet av okkupasjonsmyndighetene å være prest.

– Da ble konfirmasjonsundervisningen vår flytta til Klinga kirke. Dit måtte vi sykle i all slags vær, snø og slaps var ingen hindring. På konfirmasjonsdagen ble vi kjørt til Klinga på lasteplanet til to lastebiler, sier Jorunn Buvarp (95).

Det var flere i godt voksen alder som hadde minner og historier som de delte med forsamlingen.

En flott opplevelse

Etter en travel lørdag for familien Aanderaa med besøk i Namdalseid kirke, gamle Elda kirkested, hytta på Kviksåsen og besøk på Bøgseth som var en av gardene der Stein og Stål Aanderaa bodde under skolegang på Solhaug. Leder i Beitstaden Historielag Per Arve Lie var vegviser og et besøk på gravstedet til hushjelp Anna Lie sto på programmet. Kvelden ble avsluttet med festkveld på Yttervika. På Yttervik festbord var det rikholdig mat av lokale produsenter, trekkspillmusikk av Magne Feragen og klarinettspill av Carl Petter Opsahl.

Hva synes familien om opplegget til historielaget?

– Dette var jo helt fantastisk. Vi i familien Aanderaa hadde sett for oss et lite arrangement. Men det har bare øka på og samarbeidet med Beitstaden Historielag har gjort dette til et stort arrangement. Det startet med at 3-4 av oss skulle reise hit, men vi ble en hel gjeng på 28 personer. Det ble jo også som et familietreff for oss. Vi har møtt stor velvilje fra historielaget og denne lørdagen med besøk i Namdalseid og Kviksåsen ble akkurat som vi hadde ønsket. På Namdalseid ble vi tatt godt imot og det var stor stas å se kirka der far også jobbet. Så fikk vi besøke gravstedet til Anna Lie som var hushjelp hos familien i cirka 30 år. Vi ble imponert over full sal her på Yttervika under lanseringa av boka «År som er gått» og kåseri om far. Veldig flotte dager her, dette vil vi huske lenge, sa Dag Aanderaa.

Søndag var det gudstjeneste i Beitstad kirke der to av barnebarna av Margrete og Johannes Aanderaa forrettet, til venstre Gjøa Aanderaa og Eva Aanderaa Vassbø! Foran Dag, Stål Olav og Nils Kristian Aanderaa.

Historisk preken

Søndagen var avslutning på denne storflotte «Aanderaahelga» med gudstjeneste i Beitstad kirke. Gudstjenesten ble holdt av to barnebarn av Johannes og Margrete Aanderaa: Gjøa Aanderaa som er sokneprest i Bø i Vesterålen og Eva Aanderaa Vassbø er sokneprest i Riska på Sandnes. Carl Petter Opsahl som er inngifta i familien spilte klarinett.

– Jeg var prestevikar her i Beitstad og Namdalseid sommeren 2003 og hadde en preken i Namdalseid kirke. I dag blir det et historisk preg på gudstjenesten. Dette har vi aldri gjort sammen Gjøa og jeg og vi gleder oss, og Gjøa vil lese prekenteksten vår farfar holdt her i kirka 14. april 1940. Teksten er like aktuell i dag som da, sier Eva.

Gaver ble utvekslet og familien hadde med et maleri av altertavla i Beitstad kirke som har vært i familiens eie siden de reiste i 1946.

– Føler det nå er riktig tid at dette flotte maleriet nå kommer tilbake hit til Beitstad, historien må tas vare på og dette bør henge her, sa Dag Aanderaa.

Leder i Beitstad menighetsråd Trond Jenssen tok imot og takket med noen eksemplarer med boka om Beitstad kirke 150 år.

Leder i Beitstaden Historielag takket alle for ei fantastisk helg.

– Hele denne helga har vært en stor opplevelse. Tusen, tusen takk for at så mange fra familien Aanderaa kom hit og var med på denne festhelga. Dette vil vi huske resten av livet, takket Per Arve.

Leder i Beitstaden Historielag Per Arve Lie takker for godt arbeid med å få boka ferdig og med arbeidet i forkant av denne helga! Dag Aanderaa, Erik Stenvik, Steinar Ressem, Solrun Holien og Olav Skevik.

 

Familien besøkte gravstedet til familiens mangeårige hushjelp Anna Lie, Namdalseid kirkegård. (Foto: Erik Stenvik).

 

Alle tilreisende fra familien Aanderaa og noen andre gjester er her ved hytta på Kviksåsen. (Bilde fra Erik Stenvik).

 

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse