27 meter lang og 11 meter bred; det er åkeren til potetsamdrifta i Fosslia

Riktignok var potetgraset langt, men det er lov å lage litt skøy, mye potet blir det, sier naboene Gunnar Staven, Roger Kolstad og Trond Fossli

FOSSLIA

Samdrift er ikke noe nytt fenomen på Namdalseid, men samdrift med potet er det langt imellom i bygda. Naboene Gunnar Staven og Trond Fossli har funnet «tonen» med potetåkeren sin, det blir kortreist mat her.

Mandel og Jøssing
– Det var Gunnar som spurte om jeg var interessert til felles potetsetting. Han hadde settepoteter og vi «lånte» ei bøtte til en nabo så her har vi både mandel, jøssing og noe rød potet. Som naboer så er vi vel ikke så flinke til å prates, men en liten sak som noen poteter så har vi kommet «nærmere» hverandre. Det sosiale er i høysete. Dette er et fint tiltak og det blir selvsagt mye potetprat. Gunnar har ordnet med åkeren og vi har god tro på at det blir ei god avling, smiler Trond.

Brukt plengras
Gunnar er flink med mat og her er det snakk om mye kortreist mat.
– Her har han potet utenfor døra, fisker i nærheten, han jakter og lager veldig god mat. Til og med rabarbra finnes så det blir dessert også, sier nabo Trond.
– Jeg satte både mandel- og rød potet i samme hull, så Gunnar er vel spent på om det blir blandingspoteter i ene rada, ler en hjelpsom nabo Roger Kolstad.

– Jeg har prøvd etter beste evne å holde ugresset i sjakk. I år har det i tillegg vært tørt og jeg har brukt plengraset mellom radene for å holde på fuktigheten i jorda. Det har helt tydelig gjort godt, sier Gunnar.

Småprater
På de fleste gårder var poteten et stort matauke tidligere. I Fosslia var det også slik, men en gang på 1980-tallet ble det potetstopp. I år er det annerledes så det er bare å vente til barnebarn får høstferie, eller potetferie som det hette for noen, mange, år siden, da blir det opptaking.
– Poteten var viktig på gårdene og det ble brukt mye potet til diverse matlaging. Nå gjør vi jo dette for artighet og ikke minst den sosiale delen er viktig. Ser jo Gunnar går og prater med potetblomstene i sene kveldsstunder, men det må til det, smiler de glade karene i potetsamdrifta i Fosslia.

Gunnar Staven har hatt ansvar med å holde åkeren fri for ugras, – har brukt plengras for å holde på fukten i åkeren.

 

De måtte jo se om det var noe under alt potetgraset, – mandelpoteten ser kjempebra ut, smiler naboene Trond Fossli og Gunnar Staven.

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse