Ivrige trimmere la sin årlige sommertur til Leka

LHL-trimmen på Namdalseid hadde en flott sommertur til Leka forrige lørdag, Foto: guide Maria Strat Thorsen

 

NAMDALSEID

LHL-trimmen på Namdalseid består av et tjuetalls ivrige trimmere og hvert år legger de ut på en liten opplevelsestur sammen med sine respektive. I sommer var det planlagt en tur til Nordøyan sammen med Namsos LHL, men denne turen måtte avlyses grunnet storm til havs. Forrige lørdag la de turen til historiske Leka, ingen dårlig erstatning det.

Cowboyfilm

Lørdag 4.august startet de 32 i reisefølget på busstur til Leka, Eldnes Bussreiser hadde opplegget for denne flotte og begivenhetsrike Lekaturen.
– Vi startet tidlig på lørdag og det ble en kaffepause ved Årsandøya med påfølgende fin fergetur over Lekafjorden. En trivelig og sprudlende guide Maria Strat Thorsen tok imot oss på Leka. Hun guidet oss i to timer og det var spennende å høre om hvorfor landskap og fjellformasjoner er slik som de er. Dette var spennende og alle på turen fikk vel mer som «smaken av Leka». Det var landskap som i en cowboyfilm, bare kaktusen manglet, forteller Vigdis Gystad.
Guiden fortalte historien om både Lekamøya og Ørnerovet.

Lekamøya
Leka er Trøndelags nordligste kommune og en av landets minste. Store deler av øya består av serpentinitt og olivinstein noe som gir den gulrøde fargen og en unik flora. Leka er av NRK og Den Norske Turistforening blitt kåret til «Norges geologiske nasjonalmonument». Et kjent naturattraksjon er fjellformasjonen Lekamøya.

– Lekamøya er en eiendommelig formet fjell i Leka kommune på den sørlige del av øya. Sett fra sørøst tar den seg ut som en kvinneskikkelse på flukt sørover. Navnet stammer fra et nordnorsk sagn der Lekamøya var en av Sulitjelmakongens sju døtre. Hun ble attrådd av Hestmannen og flyktet sørover leia for å unnslippe. På Leka snublet hun og mistet myssmørbutten, herav den karakteristiske røde fargen på fjellene på Leka. I det samme rant sola, og alle kjemper ble til stein, fra Store norske leksikon.

Ørnerovet
Ettermiddagen den 5. juni 1932 ble Svanhild Hartvigsen som da var 3 ½ år borte. Hun lekte utenfor huset og da det ble oppdaget at hun var borte, startet en leteaksjonen som involverte 200 mennesker. Det ble funnet en sko og et lommetørkle som tilhørte Svanhild. Flere i letegruppen reagerte på at en havørn oppførte seg merkelig oppe på fjellet, og tre menn klatret dermed opp for å undersøke området. Oppe på fjellhylla fant Jentoft Svendsen lille Svanhild sovende. Jenta ble vekket og båret ned og det viste seg at hun var uskadd.

Ut fra opplysninger om bortførelsen konkluderte de med at jenta var tatt av en havørn. Svanhild Hartvigsen døde 12.november 2010 i en alder av 81 år.
– Det er et merke i fjellet som viser hvor de fant den tre år gamle jenta. Dit hadde hun ikke gått selv, sier Vigdis.

Laksemiddag
Etter en fantastisk guidet rundtur av student Maria Strat Thorsen på Leka, var det tid for middag på «Lekamøya Spiseri. Her ble de møtt av trivelig vertskap og ønsket velkommen til bords med sang.
– Ovnsbakt laks med tilbehør, fantastisk godt. Vi hadde bestemt fergetid til hjemturen, men vi utsatte til neste ferge, ingen hast med å reise fra vakre Leka på en slik flott dag. Herlig tur med godt lag og god sjåfør Joar Anzjøn, sier Vigdis Gystad og leder Jostein Moe.

De lot seg virkelig imponere over hvor flott Leka er, med sin spennende historie og underlige landskap og fjellformasjoner.
– Minner jo om det man ser på cowboyfilmer. Vi tar gjerne turen dit igjen, sier de reiseglade trimmerne fra Namdalseid.
Det hører med at reisefølget møtte tidligere Eidbygger Karin og Erling Gripp som har flyttet til Leka.

Sjåfør Joar Anzjøn sammen med Eva Aune og Hild Moe på ferga. (Jostein Moe foto).

 

Avslapping på ferga til Leka, t.v. Solveig Heggdal, Gudny Kolstad, Kåre Heggdal, Olav Fuglemo, Audhild Bøgseth og Vigdis Gystad. (Jostein Moe foto).

 

En trimtur i de naturskjønne omgivelsene. (Jostein Moe foto).

 

Det er god utsikt mot storhavet. (Foto Erling Måøy).

 

Alle måtte sikre seg bilder av den flotte naturen, også Kari Anne Elden. (Foto Erling Måøy).

 

Herlig å gå en tur i fjellet på Leka, guide Maria Strat Thorsen i rødt.  (Jostein Moe foto).

 

Man venter ikke for lenge når man venter på noe godt. Her serveres det nydelig ovnsbakt laks med tilbehør. (Jostein Moe foto).

 

Etter en spennende guidet tur vanket det middag på Lekamøya Spiseri. Brynjulf og Vigdis Gystad, Inger og Erling Moen. (Jostein Moe foto).

 

Pause før hjemturen, Jorunn Hansen, Solveig Heggdal og Kari Anne Elden, Erling Moen bak. (Jostein Moe foto).

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse