Bjørn jager sau igjen; er det bare en?

Dette er bjørnen som antas å herje i sauebesetninger på sommerbeite. Er den alene?

NAMDALSEID/OSEN/FOSEN/VERRAN

Det er de siste dagene funnet flere kadaver av sau som er bekreftet tatt av bjørn. Nå spekulerer sauebøndene på om det muligens er flere bjørner i fjellene i Namdalseid/Verran/Osen/Fosen.

Røyner på
Første observasjon av bjørn i fjellet på Namdalseid/Osen ble gjort 25.mai i Fagerlikleiva i området Langvassheimen. Etter funn av sau tatt av bjørn, fulgte et gjeterlag fra Osen bjørnen i tre døgn. Bjørnen ble fotografert ved kadaveret 27.mai av et viltkamera tilhørende Namdalseid/Osen Beitelag for så å fortsette vestover. Nå er det igjen funnet kadaver av sau tatt av bjørn, og nå er det flere og ikke på samme området.

– Siste sikre observasjonen vi hadde av bjørnen før den forlot Fagerlikleiva er at den gikk vestover. Fredag ettermiddag fant jeg et kadaver ved Austvatnet, og i tillegg er det tatt en i Verrabotn, en i Sela og en i Rissa som er dokumentert tatt av bjørn. Dette stemmer med retningen bjørnen vandret. Man kan jo lure på om det er mer enn en bjørn som herjer blant sauene våre. Nå er det i tillegg kommet inn varsel om enda to sauer som er tatt i Rissaområdet. Det er tøft å være sauebønder for tiden, det røyner på hos flere nå. Hva kan vi gjøre, dette er virkelig vanskelig, sier en oppgitt leder i Namdalseid og Osen Beitelag Hans Petter Hestmo.

(Fra Fosna-Folket) Søker om fellingstillatelse
Det var onsdag denne uka at den første døde sauen ble funnet ikke langt fra setra i Grønlia på grensa mellom Verran og Åfjord kommune. Regionalt rovviltansvarlig Tore Solstad nord i Trøndelag sier at de er svært sikre på at det er en bjørn som har tatt livet av sauen.
Fredag ble en ny sau funnet drept. Denne ble funnet ved Krokvatnet lenger vest i Indre Fosen kommune. Saueeier Eivind Myklebust har fredag kveld søkt Fylkesmannen om skadefelling på bjørn.

– Vi venter svar på søknaden på lørdag. Det skal ikke være bjørn i dette området, påpeker han.
Dersom Fylkesmannen innvilger skadefelling på bjørnen, er det et kommunalt skadefellingslag som skal i aksjon, skriver Fosna-Folket fredag kveld.

Kjør forsiktig
Fredag ble to sauer påkjørt og drept på Osenfjellet. Det er mye sau som holder til langs Osenvegen og de reagerer ikke mye på trafikken.

– Det var to sauer som måtte bøte med livet på Osenfjellet fredag. Jeg oppfordrer alle til å kjøre forsiktig og ta hensyn til dyr langs vegene, uansett hvor. Sauer er uforutsigbare for plutselig så ombestemmer de seg og tar motsatt retning. Å kjøre på et dyr er en ekkel opplevelse for trafikantene og gir store skader på biler. For oss bønder som lever av sauehold er det selvfølgelig et stort tap, sier Hans Petter Hestmo.

Ikke noe flott syn å finne sauene slik, denne er ved Austvatnet. SNO er på saken lørdag. Foto: Hans Petter Hestmo.

 

– Det røyner på for mange nå, men hva kan vi gjøre, sier leder i Namdalseid og Osen Beitelag Hans Petter Hestmo. Foto: Privat

 

To sauer måtte fredag bøte med livet etter påkjørsel på Osenfjellet. – Kjør forsiktig, vis hensyn, oppfordrer Hans Petter. Foto Hans Petter Hestmo.

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse