JØA
Dun Andelslandbruk på Jøa har drevet andelslandbruk i fire sesonger, første året var det rundt 40 andelshavere, i dag er de 97. Blir ei bra matauke og en fin måte å integrere nye familier.
– Vi har fått med mange familier fra flere land og Gjensidigestiftelsen og Røde Kors støtter opp om prosjektet vårt. Det er personer som har sagt seg villige til å være sammen med nyinnflyttede familier mot «gratisandeler» når de inviterer med familier til dugnad i andelslandbruket, sier bonde Ola Kai Faksdal.
Matauke
Antall andelslandbruk er i sterk vekst både i Norge og ellers verden. Mer enn 2.500 nordmenn er andelshavere i et økologisk andelslandbruk. I 2017 var det 74 slike bruk i Norge, ifølge tall fra Økologisk Norge. Antallet vokser raskt, og de fleste andelslandbruk har lange ventelister.
På Dun Andelslandbruk har de lyktes med prosjektet og det er med familier/andelshavere både fra Namdalen og Innherred.
Lørdag la vi turen til Jøa for å se hva dette med andelslandbruk er. Det er også med innvandrerfamilier fra Namdalseid, men de hadde ikke anledning denne helga. Rundt 40 andelshavere var denne lørdagen samlet til dugnad i åkrene. Flere sorter kål skulle høstes, poteten ble tatt opp, knutekål og brokkoli var også å se i de tilmålte haugene som hver enkelt skulle ha med seg hjem.
– Dette er et flott matprosjekt og en god matauke av økologiske grønnsaker i trivelig samarbeid. Hver lørdag har vi hatt ei gruppe i åkeren med luking og det som skal til for å få gode avlinger. Ei anna gruppe lager mat fra flere land og det har vært mange slag smaker. «Vennskap og kunnskap i åkeren» og matlaging med felleslunsjen er dugnadenes høydepunkt, forteller en fornøyd bonde Sissel Thorsen.
Vennskap og kunnskap
Gjensidigestiftelsen støtter prosjektene «Vennskap og kunnskap i åkeren», og «Lørdagsgrill i andelslandbruket» og Røde Kors er samarbeidspartner. Her møtte vi Ida Westerhus som var ledsager for flere familier fra Steinkjer.
– Jeg jobber i Nord-Trøndelag Røde Kors og det er akkurat slikt arbeid jeg brenner for, stortrives med jobben min, sier Ida.
Dun gård produserer over tretti forskjellige økologiske grønnsaker, korn og kalvekjøtt fra gressfora storfe.
– Vi har flere planer for Dun gård, noe som etterhvert kan være med på lage enda mer spennende rammer rundt andelslandbruket. Gårdsbutikk på nett med flere økologiske produkter vil bli ett av satsingsområdene for gården, kan man lese på deres hjemmeside.