Landbruksnæringa, reindrifta, servering, dyr, mye folk; et flott Åpen Gård-arrangement

De var i førersetet med Åpen Gård-arrangementet, f.v. Sol Hege Elden Urtegård, Anette Liseter, Gro Warmbo Brørs, Silje Finvik og Carl Andrew Sæther med Jakob og Alma, Tore Kaldahl med Lea og Ola og Lavrans Staven. Foran ei smilende vertinne Kristin Staven

STAVEN

Hest, sau, kalvemønstring, grilling og mye folk da Namdalseid Bondelag søndag arrangerte «Åpen Gård» på Staven.
– Har jobbet siden april for å få alt ferdig til i dag, dette var skikkelig artig, smilte bonde Kristin Staven etter søndagens Åpen Gård.

For 30 år siden startet Norges Bondelag opp sitt landsomfattende arrangementet Åpen Gård. Siden da har dette vokst fram til å bli Bondelagets største nasjonale arrangement.
Norges Bondelag vil gjennom Åpen Gård spre kunnskap om norsk landbruk samtidig som de gir publikum gode opplevelser og et innblikk i hvordan en gård drives. Slike arrangementer har det vært mange steder i hele landet, og søndag var det Namdalseid Bondelag sammen med bonde Kristin Staven som var arrangør.

Suksess

Det er to år siden forrige Åpen Gård i Namdalseid da på Brørsbakken til Ina Moe Egenes og Marius Brørs. Det var et godt besøkt arrangement og i år spurte Namdalseid bondelag Kristin Staven om å være vertskap.
– Jeg måtte jo først avklare dette med mine nærmeste, og der fikk jeg ja, bare stå på. Vi har her restaurert gamle hus på tunet og andre store gjøremål, så siden april har vi jobba hardt for å få til Åpen Gård. Det var jo artig å få dette arrangementet i år da Åpen Gård er 30 år. Og så mye folk som er her, rundt 300 møter opp, skikkelig bra, sier bonde Kristin.

– Vi i Namdalseid bondelag er veldig glade for at Kristin og hennes «gjeng» tok på seg dette arrangementet. Det ble en skikkelig braksuksess, vi har vært et bra team og utfylla hverandre flott, sier fungerende leder i Namdalseid bondelag Anette Liseter.

Positive bønder

Speaker Tore Kaldahl orienterte om ståa i landbruket og at det er mange positive bønder i kommunen er det ingen tvil om.

– Det er 60 gårder som driver med melkeproduksjon noe som gir rundt 10 millioner liter melk i året. Det er 10 besetninger med ammeku, 3 har eggproduksjon, 3 har kylling og en med gris. Ti besetninger holder sau med forskjellige saueraser og varierende besetningstørrelser. Det dyrkes mye korn og det er stor drift i skogen, det er god stemning i jordbruket. Bøndene er positive noe man ser på aktiviteten med mange nybygg av fjøs og mye nydyrking. Dette lover godt for framtida, sa Tore.

Mange aktiviteter

Da var «festen» i gang med hesteridning, se på sauer og kalver, kaniner som gjerne tok imot et løvetannblad. En av de unge hjelperne ville gjerne vise fram de litt større kalvene på gården.
– Jeg jobber her hver tredje helg og trives med både kalver og kyr. Jeg har også en kalv med i kalvemønstringa, den heter «Karoline», sier Ola Thorsen.

Fem kalver ble vist fram og alle fikk de grønn sløyfe og «eierne» fikk T-skjorte og diplom. En flott seanse som viser at også unge bondespirer gjør en god jobb med dyrene.
Quiz fra Norgesfor, melkespannholding, lassokasting, grill av nydelige reinburgere, kaffe og kaker, natursti og ikke minst uttrekkspremier fra oppmøteboka. Vinner av en kurv med spekemat ble Eli Røthe og 5 år gamle Gard Finstad stakk av med en trøtraktor sponset av Felleskjøpet.

– Takk for samarbeidet, vi har vært litt av et team, sier Kristin Staven og Anette Liseter.

 

Mye folk på tunet på Staven hele dagen.
Trivelig prat rundt bordet, t.v. Ludvik Kaldahl, Ingvild Borge, Oddveig Ressem, Fredrik Bratberg, Lars Østring, Magnus Åsegg og Sondre Jerpstad.

 

Lavrans Staven var vikar for Brattlia økogård og spanderte gjerne smaksprøver, t.v. Erling Staven og Odin Staven.

 

Malin Kaldal prøver seg på melkespannholding, guttene bak heiet på t.v. Harald Urtegård, Ola Thorsen og Ørjan Solum.

 

Ola Thorsen trives godt som avløser på Staven.

 

Hest er alltid populært og fra Flatanger Hestesenter stilte Nina Beate Williksen og Lillebjørn Frisendal. På hesteryggen bakerst sitter Silje Benedikte Bønå Herring og fremst Eira Hansen Sundfør.

 

Kamilla Ringseth og Trine Rennan fra Norgesfor Hundseth mølle fristet med quiz.

 

Terje Haugen stekte nydelige reinburgere.

 

Populær kalvemønstring, t.v. Ola Thorsen, Hermann Liseter, Malin Kaldal, Eline Brattreit Helland, Johanne og Ruth Liseter.

 

5 år gamle Gard Finstad kunne kjøre til besteforeldrene med ny traktor.

 

Flere bilder fra Åpen Gård på Staven:

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse