Nye kvoteflyktninger kommer til kommunen; støtt de opp, bli en venn

Bli en venn: Solveig og Kåre Heggdal har gode erfaringer med å være vennefamilie, i midten leder i Namdalseid Frivilligsentral Monica Sotberg

NAMDALSEID

To nye syriske familier kommer onsdag kveld til Namdalseid for å bosette seg i kommunen. De er kvoteflyktninger og kommer rett fra en flyktningeleir i Libanon. Hver familie har tre barn og etter hvert skal tre av de i skolen og tre i barnehagen.

– Vi må tenke på at de er medmennesker som har opplevd mye tragisk, men at de har forhåpninger til sin nye tilværelse. De flytter inn i bolighuset i Gløttvegen 4, og vi håper at folk i bygda ønsker å møte de, ønsker å bli kjent med de og bli en støttespiller. For eksempel at noen damer kan treffe syriske damer, menn kan ta med syriske menn på sine hverdagslige gjøremål og syriske barn kan bli tatt med på diverse aktiviteter og leker. Det handler om å våge å være en venn, sier daglig leder i Namdalseid Frivilligsentral Monica Sotberg.

Deler på

Tanken med å være vennefamilie/støttespiller er ikke at dette skal bli en oppgave som tar tid, men at det etter hvert blir naturlig å be de med seg på noe man uansett gjør. Man kan ta en kopp kaffe, gå eller kjøre en tur, vi har mye å vise fram i bygda vår.

Den tidligere flyktningekonsulentjobben er det nå sektorleder oppvekst Bodil Lie, sekretær i kultur/service Arnfinn Helland og daglig leder i Namdalseid Frivilligsentral Monica Sotberg som deler på.

– Vennefamilieopplegget er det frivilligsentralen som har hatt helt siden de første flyktningen kom til kommunen i fjor høst. Det er lett for de å bli stående utenfor når man ikke kan språk og kommer til en helt ny tilværelse. Det er viktig å få de nye innbyggerne med på noe av det som skjer rundt oss. Frivilligsentralen ønsker å koble nye bekjentskaper og man må selv finne ut hva man kan trives med, sier Monica.

Gode venner

Det er flere som har vært vennefamilie/støttespillere siden de første flyktningene kom til Namdalseid. Solveig og Kåre Heggdal er blant de.
– Jeg var litt skeptisk i starten, men etter hvert ble det et utrolig meningsfylt oppdrag. Vi har lært blant annet om deres kultur og mattradisjoner som er helt fantastisk. Slik er det jo begge veger, sier Kåre.
– Det har vært veldig inspirerende å følge med deres framskritt i språkopplæring og å se hvor glade både voksne og barn blir når vi kommer på besøk. Det er en glede hver gang vi møtes, vi har blitt reservebesteforeldre for barna. De er med oss på hytta og på noen byturer, de er nesten som våre egne, sier Solveig.

Familien Heggdal oppfordrer til å ta med nye innbyggere i hverdagen, ta de med på det vi selv er med på.
– Vi må tenke på at det er mye, veldig mye som skal læres. Vi må støtte de opp og gjøre det man selv klarer å engasjere seg med. Bonusen er at man får nye venner, og vi har bare gode erfaringer. Det å bli vennefamilie anbefaler vi på det sterkeste. Til uka skal vi på besteforeldrekaffe i skolen, sier Solveig og Kåre Heggdal.

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse