Mannskap fra Røde Kors Hjelpekorps på kurs, «ulykke» på timeplanen

På kurs, fremste rekke t.v. Leonard Einli Brørs, leder Namdalseid hjelpekorps Stig Andre Dahl, instruktør/sminkør Heidi Beate Stene Duklæt, hovedinstruktør Jan Petter Hågensen, Elin Thunsør, Malm og Pia Martinsen, Malm. Bakerst t.v. Per Stian Karlsen, Malm, Sondre Westrum, Joakim Brørs, Ahmad Ichaled, Espen Bratberg, Tom Arve Hågensen og Anders Skevik

NAMDALSEID

Livreddende førstehjelp var på timeplanen da hjelpekorpset hadde kurs for sine mannskaper. Det oppsto ei «trafikkulykke» under søndagens leksjoner.

Norges Røde Kors Hjelpekorps ble opprettet i 1932 og er den største frivillige aktøren innen den norske redningstjenesten. Primæroppgaven er å bistå ved søk- og redningsaksjoner i Norge, og i 2016 var det cirka 300 lokale hjelpekorps med rundt 15.000 medlemmer. Av disse er 5.000 kvalifiserte medlemmer som er utdannet innen førstehjelp, søk og redning. Hjelpekorpsenes hovedoppgaver er i tillegg til søk og redning å stille sanitetsmannskaper til forskjellige arrangementer i lokalsamfunnet, drive førstehjelpsinstruksjon og enkelte steder også ambulansetjeneste.
All innsats fra medlemmene er frivillig, og utstyret som benyttes betales også med midler samlet inn gjennom frivillig innsats.

Behov for flere
Alle operative medlemmer av hjelpekorps må gjennomføre grunnutdanningen til organisasjonen. Etter å ha «ligget nede» en tid har nå Namdalseid Røde Kors fått sitt hjelpekorps «opp å gå» igjen. I helga arrangerte de førstehjelpskurs for sine mannskaper, der livreddende førstehjelp var på timeplanen.
– Dette er et kursløp der medlemmene blir kvalifiserte hjelpemannskaper i sine hjelpekorps. Denne helga har vi vært gjennom livreddende førstehjelp som for eksempel pasientundersøkelse, bevisstløshet, hjerte- lungeredning, blødninger, behandling av skader og trafikkulykke. Senere blir det kurs i bruk av hjertestarter, samband og søk i snøras før det hele avsluttes med praktisk prøve der sensor er på plass. Denne er veldig omfattende og både instruktører og hjelpemannskaper blir evaluert, sier hovedinstruktør Jan Petter Hågensen.
Han sier også at de på fredag kveld hadde et tre timers kurs innen psykiatrisk førstehjelp. Et kurs som handler om å ta vare på folk i for eksempel en krisesituasjon. Det gjelder da å være et menneske og vise nærhet.
– Vi er nå seks personer som er med fra Namdalseid og som etter hvert blir godkjente hjelpemannskap. Vi håper jo å få med flere, men det er nå en god start. Er det noen som er interesserte i å være med i hjelpekorpset er det bare å ta kontakt, sier leder Stig Andre Dahl.

«Ulykke»
De hadde så vidt spist ferdig middagen og startet på andre økta på søndag, der gikk alarmen; «ei trafikkulykke der to biler og en motorsykkel er involvert. Tre voksne og en baby er i bilene, motorsykkelføreren ligger mellom bilene, uvisst skadeomfang».

Da var det å få med utstyr, ulltepper og gode klær, ulykker inntreffer i all slags vær. En rask oversikt over situasjonen og alle var i gang. Operativ leder ga raskt beskjed om situasjonen til skadestedsleder og både ambulanser og helikopter ble rekvirert. Baby pustet ikke og ble tatt hand om og gitt behandling. Ei hysterisk mor som selvsagt skulle se til barnet ble roet ned av dyktig mannskap. Motorsykkelføreren lå mellom bilene, ingen turte flytte bilene med fare for større skader. Både hjerte- og lungeredning i trange forhold og de to bilførerne ble tatt hånd om til ambulansepersonell var på stedet. Begge hadde slått hodet i rattet, mulig kraniebrudd på den ene og fare for indre blødninger på den andre.

Etter øvelsen var det evaluering, og alle var de stort sett fornøyde med utførte gjerninger.
– Det vi glemte denne gangen husker vi helt sikkert ved neste øvelse, men vi er fornøyde med jobben vi gjorde, ble det sagt blant hjelpemannskapet.
– Dette var bra utført. Dere fikk raskt oversikt over personer og skadeomfang og utførte undersøkelser og behandlinger så godt det lot seg gjøre i slike tilfeller. Husk at det alltid gis god informasjon til AMK, hvem ringer, hva har skjedd/hvor og om skader og situasjonen til de skadde, sa instruktør Jan Petter Hågensen.
Markører var Sondre Westrum og Leonard Einli Brørs.

 

Slik så det ut da kursdeltakerne kom på «ulykkesstedet».

 

Baby pustet ikke, mora var selvsagt hysterisk.

 

Baby får førstehjelp og mora blir også tatt godt vare på.

 

Trangt for hjelpemannskapene, de gjorde en god innsats.

 

Skadestedsleder hadde hele tiden kontakt med AMK og operativ leder.

 

Den ene sjåføren hadde knust nesen, han fikk god hjelp.

 

Gjennomgang av øvelsen, viktige personer var markørene Leonard Einli Brørs, Sondre Westrum her sammen med instruktør/sminkør Heidi Beate Stene Duklæt og hovedinstruktør Jan Petter Hågensen.

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

Annonse



Annonse