Nå er vi mange som gleder oss til høstferie! Selv gleder jeg meg til å arrangere aktivitetsuke for barn og unge i Namdalseid! Sammen med meg har jeg mange gode hjelpere som får disse dagene i havn!
Det var i høstferien 2015 at vi arrangerte aktivitetsuke for første gang, og etter det har vi hatt det hver høst- og vinterferie. Vi opplever at det er knyttet forventninger til disse ukene; Det er moro! Det startet med at vi organiserte aktivitetene med frivillig innsats, men etterhvert har dette vokst så mye at vi nå leier inn instruktører med god hjelp fra foreldre og frivillige.
Varierte aktiviteter i uka som kommer
Vi har 52 barn som er påmeldt en eller flere aktiviteter denne uka, men dessverre er det nok noen som har blitt skuffet også fordi aktivitetene har blitt fulltegnet. Vi skulle ønske at alle fikk være med, men det er praktiske begrensninger på antall deltakere per aktivitet.
Vi er så heldige at Trøndelag fylkeskommune støtter aktivitetsukene i høst- og vinterferie med folkehelsemidler! For oss er det et mål å ha slike aktiviteter uten deltakeravgift fordi vi synes det er viktig at barn og unge kan delta uavhengig av størrelsen på lommeboken. Uten eksterne tilskudd hadde vi ikke fått til dette.
Vi får også støtte fra andre aktører. Blant annet fikk vi støtte fra Sparebank 1 SMN til vinterferien tidligere i år. Vi har også samarbeid med lokale lag som finansierer de aktivitetene de selv tilbyr. For eksempel så stiller Namdalseid Røde Kors opp med et samarbeid med Bjørøya Akvasenter og Coop Namdalseid for en utfluktsdag til Flatanger med opplevelser og omvisning på Bjørøya.
Usikker økonomisk fremtid for frivilligsentralene
Det er ikke til å komme fra at frivilligsentralenes økonomiske situasjon er usikker, og dette er noe som opptar veldig mange. Dagens regjering har lagt om den statlige finansieringen slik at tilskuddet som tidligere var per frivilligsentral nå skal baseres på antall innbyggere. Enkel hoderegning tilsier at dette er dårlig nytt for alle små steder med frivilligsentral. Vi som bor på mindre steder har minst like mye bruk for frivilligsentral som i byene! Vi krysser fingrene for at dette ordner seg på en eller annen måte!
I dag fungerer det veldig bra for Namdalseid frivilligsentral. Namdalseid kommune betaler lønn til daglig leder, husleie og andre driftskostnader, hvor en andel er tilskudd fra staten. For å finansiere aktivitetene våre søker vi eksterne tilskudd. Det er også verdt å merke seg at overskuddet fra kafédriften vår går til andre aktiviteter. Det betyr altså at de som besøker bygdakaféene på Namdalseid og Statland nyter godt av et velsmakende måltid, og indirekte støtter andre gode tiltak som frivilligsentralen gjennomfører!
Frivilligsentraler, et gode for lokalmiljøene
Frivilligsentralen er en viktig aktør for bolyst i bygda vår, og jeg vil si at frivilligsentraler generelt er et gode for lokalmiljøene.
Vi er alltid lydhøre for ønsker fra folk i bygda om hva vi bør holde på med. Vi har våre faste aktiviteter som bygdakafé på Namdalseid og Statland, kaffe og underholding på Raustu, seniorsurf, besøkstjeneste. Vi er positive til å prøve ut nye ting. Strikkekafé er et godt eksempel på en relativt nyoppstartet aktivitet som har blitt veldig populær.
Vi skal fortsette å lage trivelige møteplasser for folk i bygda. Det er de vi er til for! Vi kan heller ikke skryte nok av våre flotte frivillige som gjør alle våre aktiviteter mulig! Ingen frivillige, ingen frivilligsentral!
God høst til alle!
Hilsen Monica Sotberg, Daglig leder i Namdalseid frivilligsentral