NAMSOS
I dagens møte i Utvalg for folk ble det besluttet at dagsturhytta i Namsos kommune skal bygges ved Kalnestjønna, på vei opp mot Øyenskavlen i Namdalseid. Dagsturhytta blir et flott tilskudd til kommunens utendørsfasiliteter.
Dette er en del av av Trøndelag fylkeskommunes prosjekt «Dagsturhytta Trøndelag», som tar sikte på å øke tilgjengeligheten for friluftsliv og motivere flere til å ta turen ut i naturen.
Namsos er pilotkommune
Namsos kommune er blant pilotkommunene i dette spennende prosjektet, og derfor blant de som er først ute med hyttebyggingen.
Fylkeskommunen håper at den første hytta i Trøndelag skal komme opp til sommeren. Dette vil være en testhytte, og settes opp hos en av pilotkommunene. Hvor det blir er ikke bestemt ennå. Etter at testhytta er satt opp vil resten av hyttene gå i produksjon.
Så lenge at alle omstendigheter rundt tomt og dispensasjoner er helt avklart så er det realistisk at vi får opp hytta vår i løpet av høsten.
Om valget av Kalnestjønna
Lag og foreninger i Namsos kommune ble invitert til å sende inn forslag til plassering av dagsturhytta og samtidig påta seg ansvaret for drift og vedlikehold.
Det er frivilligsentralen på Namdalseid som står bak søknaden om å sette hytta ved Kalnestjønna. Frivilligsentralen har inngått avtale med Namdalseid fjellstyre om drift og vedlikehold. Dette samarbeidet er et viktig grep for å sikre at hytta forblir et velfungerende og attraktivt turmål.
Kalnestjønna, med sin høyfjellsfølelse og varierte terreng, tilbyr en perfekt ramme for dagsturhytta. Utsikten til Øyenskavlen, fiskevann, skogkledde områder og fjell gir besøkende en idyllisk opplevelse uansett årstid.
Frivilligsentralen og fjellstyret har sammen planer om utvidelser med bålplass, gapahuk, utedo, benker, brygge, og etterhvert informasjonstavler om området.
Det er også andre utbedringer som skjer i området. Veien opp til Øyenskavlen er nylig rustet opp av Forsvarsbygg og tilrettelagt med fire rasteplasser bygget av stein. Et annet tiltak er at trimgruppa i Namdalseid idrettslag har søkt spillemidler for å merke flere turstier, blant annet til Øyenskavlen i 2024.
Det blir 2,2 km fra parkeringsplassen på Myrmoen ved Osenvegen, opp til den nye dagsturhytta. Turen vil være universelt utformet ettersom det er grusvei helt opp. Det er imidlertid jevn stigning hele veien, slik at man bør være i en viss fysisk form for å komme seg dit. Det er mulig å søke om dispensasjon for å kjøre opp. Dette gjør at enda flere kan komme seg til̊ hytta ved spesielle behov.
Gapahuken som nå står ved Kalenstjønna i dag er i dårlig forfatning og vil bli revet. Den nye dagsturhytta vil bli bygd litt lenger fra vannet for å unngå flomfare.
Om Dagsturhytta
Da Trøndelag fylkeskommune vedtok å starte prosjektet Dagsturhytta Trøndelag var det etter modell fra tilsvarende prosjekter i Vestland-, Rogaland, Innlandet- og Agder fylke.
Dagsturhyttene i Trøndelag er en videreutvikling av hyttene i Vestland og Rogaland. Utseendemessig ser de like ut, men har noen detaljer som er videreutviklet. Grunnflaten på hytta er ca. 15 kvadratmeter, og samlet fotavtrykk på ca. 50 kvadratmeter. Det er Rojo Arkitekter som har tegnet den.
Alle kommuner i Trøndelag får tilbud om en hytte på en verdi av 1,5 millioner kroner ferdig montert. Dette finansieres med spillemidler, fylkeskommunale midler og kommunale midler. I tillegg har fylkeskommunen fått med seg Sparebank 1 SMN som ekstern sponsor.
Hovedmålet er å stimulere til turglede og få flere ut på tur. Hytta skal være gratis å bruke og tilgjengelig året rundt. Den er selvbetjent og uten overnattingsmuligheter.
Byggingen av dagsturhytta ved Kalnestjønna vil ikke bare øke tilgjengeligheten til naturen, men også gi et betydelig løft til folkehelse og turglede i Namsos kommune. En spennende utvikling som vil berike lokalsamfunnet og invitere flere til å oppleve den fantastiske naturen Trøndelag har å by på.