Nasjonal vardetenning på Sjøåsberget

Nasjonal vardetenning på Sjøåsberget torsdag kveld (Foto: Bernt Buvarp)

SJØÅSEN

Leserinnlegg: Hanne Hanssen

For andre året på rad ble motstanden mot vindkraftindustri markert den 8. oktober i form av vardetenning. Fra gammelt av var varde, vete eller våttå, signalbål på fjelltopper, spesielt langs kysten. De ble tent for å varsle om fare eller angrep.

I fjor ble det tent varder 150 steder i Norge, blant dem var Øyenskaveln. Da tok 6 spreke vindkraftmotstandere turen opp på fjellet. Det siste året har motstanden økt, etter hvert som utbyggingen har spredt seg til Sørmarkfjellet, Haramsøya, Øyfjellet, Frøya og Stadt, for å nevne noen kystperler i Norge der vindkraft har blitt eller holder på å bli utbygd. I Namsos kommune er Innvordfjellet truet med utbygging.

Mange varder
Både Namsos og Flatanger kommune, og fylkestinget, har vedtatt at de ikke ønsker forlengelse av konsesjonstiden, mens utbyggeren Zephyr har klaget NVEs avslag videre til Olje- og Energidepartementet. OED vil gjøre et endelig vedtak på om det blir utbygging av Innvordfjellet. I år ble det tent 275 varder, både i Norge og i utlandet. I distriktet ble det tent varder både på Innvordfjellet, Sørmarkfjellet, Spillumsaksla og på Vikna.

Flott markering
I Namdalseid tente vi varde på Sjøåsberget, og rundt 20 personer møtte opp for å vise sin motstand mot vindkraft. Det ble en flott markering med appell av økobonde og SV-politiker Lars Østring, som også hadde med gitaren sin og ledet an til allsang. Vi koste oss med bålkaffe og kake, diskuterte politikk, samfunnsspørsmål og andre tema som engasjerte den flotte gjengen som satt samlet ved varden som brant i mørket, godt synlig både sørfra, nordfra og fra vest. Vi var så heldige å ha med oss flere lokalpolitikere fra Namsos, blant dem varaordfører Kjersti Tommelstad, og mange engasjerte sjøåsbygg.

Ødelegges
Det er tydelig at dette er et tema som skaper engasjement hos folk, etter hvert som vi har fått mer kunnskap om ulempene med vindkrafta. Reindriftssamene fra Namdalseid har beiteområder på Fosenhalvøya. De har opplevd at store deler av beiteområdene nå er industrialisert, og framtidige muligheter for reindrift er usikkert.
Myra, som er et av de største lagrene for CO2, graves opp, skog hogges ned i hekkeperioden, fjellene sprenges og områder der ørn og hubro har tilholdssted ødelegges. Fra Frøya i Sør-Trøndelag til Vikna lengst nord i Trøndelag er det ingen steder du ikke ser vindkraftindustri. Ulemper som støy og visuell forurensing kommer i tillegg.

Varmet og håp
På Sørmarkfjellet og i Nærøysund har Stadtwerke München kjøpt opp konsesjonene og bygger ut. Utbyggingen finansieres av såkalte grønne sertifikater, som strømkundene betaler som en del av nettleia på strømregningen sin.

Kvelden på Sjøåsberget varmet og inngav håp, både med den brennende varden og ved engasjementet hos det store antallet oppmøtte!

Fra venstre Tove Bratli, Merete Arntsen, Morten Olav Åsegg, Hilde Kvaale og Erling Holtan. (Foto: Roar Alte).

 

Mange møtte opp på Sjøåsberget. (Foto: Bernt).

 

Frå venstre Tove Bratli, Merete Arntsen og Morten Olav Åsegg som diskuterer med Erling Holtan og Hilde Kvaale (bak). (Foto: Roar).

 

Lars Østring holt appell. (Foto: Hanne Hanssen).

 

Flott appell av økobonde og SV-politiker Lars Østring (Foto: Roar).

 

Bålet skulle brenne lenge, Lars Østring legger mer ved på bålpanna. (Foto: Roar).

 

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

Annonse



Annonse



Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*