Trøndersk Matfestival – Et sted nær deg!

De var aktive med sine produkter under Trøndersk Matfestival - Et sted nær deg! på Holstad Gård, fra venstre, Bonhaug - Islandsk gårdsbakeri Gudny Sverkmo, Vengstad Gård Hilde Gystad, Holstad Gård Carl og Silje Sæther, Hallåsen Gård Kristin Modell, «Sørensen fisk og skalldyr»Vidar Sørensen og Mari Petersen

HOLSTAD/NAMDALSEID

Fra torsdag til lørdag var det opplevelser og matopplevelser på rundt 200 gårder i Trøndelag.

«Trøndelag byr på matopplevelser i verdensklasse. Vi tar med oss Trøndersk Matfestival til store og små steder over hele fylket, for å feire opplevelser og matglede sammen».
Det var Trøndersk Matfestival – Et sted nær deg!

Silje og Carl Sæther som er drivere av Holstad Gård inviterte disse dagene til åpen gård. De driver med korn og gammelnorsk spælsau og gjennom Visit Namdalen meldte de seg på Trøndersk Matfestival – Et sted nær deg!

– Det var mye jobbing før vi kom i mål og det er veldig artig at det kommer så mange og besøker oss. I løpet av de tre dagene har det vært rundt 90 besøkende og det synes vi er skikkelig bra, sier Silje.

Hva skjer her gjennom en slik festival?

– Vi er tre brukere som driver med sau og vi bruker alt av sauen. Det være seg ull, fell og kjøtt. Her demonstrerer vi hvordan vi jobber med vasking av ull, bearbeiding, karding og spinning. Artige med dette er at flere unge synes at det er spennende å prøve. Nabo Hilde Gystad har spesialisert seg på tovede sitteunderlag hvor hun «broderer», nålefilting, inn bilder av dyr og annet etter ønske fra kunder. Ellers spinner vi garn, og vi viser fram flotte skinnfeller i flere farger og størrelser og det er mulig å handle kjøtt og annet i «Gårdsbua». «Sørensen fisk og skalldyr» stiller med fersk kreps. Gudny Sverkmo er her med forskjellige bakverk med smak av Island. Så har vi en flott Natursti med historiske opplysninger undervegs, sier fornøyde arrangører Silje og Carl.

Holstad Gård hadde et samarbeid med Lensmannsgården der man kunne kjøpe middag av lokale produkter, kaffe og is.

Kreps
I sommer startet fisker Vidar Sørensen med krepsefiske. Han er på Lofotfiske på vinteren og har vært på krabbefiske ved Stokkøya, men det ble til tider lite tid til familien. Så krepsefiske i nærområdet på sommeren fristet å prøve. (Lofotfiske vil han fortsette med).

– Jeg fisker med 450 teiner fra Løgnin mot Hoddøya. Vi, Mari og jeg, har salg fra kaia ved Storsenteret i Namsos hver fredag. Der har vi nå vært fire fredager og salget har gått bra, spesielt de første tre fredagene. Det er vel noe med å venne folket på kreps, det er jo nytt for oss også så vi må prøve oss fram. Har fast leveranse til Mo Gård på Salsnes og vi ønsker oss flere faste kunder, sier Vidar Sørensen.

Er det bra med kreps i fjorden?

– Ja, jeg synes det. Teinene står tre/fire døgn før vi tar de opp og da er det cirka 70 kilo på ett drag. Vi har kjøpt oss kjøletilhenger slik at vi etter hvert kan kjøre rundt og markedsføre oss med våre produkter. Krepsefisket er hele året og det er ingen kvoter. Er jo litt usikker nå i starten for man vet ikke hvordan dette er, men det har vært en grei start på noe som er ukjent for oss. Håper jo på mer fritid så jeg kan være mere med familien, smiler fisker Vidar.

Trivsel
På Holstad møtte man kjentfolk, naboer og fremmende så det ble en variert dag på alle måter. «Sørensen fisk og skalldyr» med Vidar Sørensen og Mari Petersen hadde det travelt med å forberede smaksprøver, og salg av nyfisket kreps. Gudny fortalte om islandsk brød og delte smilende ut smaksprøver av Lagkake, Rugabrød og annet bakverk. Hilde, Kristin og Silje viste fram diverse arbeid med ull. Noen handlet i Gårdsbua og andre gikk den tøffe og flotte Naturstien. For ikke å glemme kopplammene Flisa og Fiona som også fikk besøk. En flott dag med stor trivselsfaktor.

– Dette er et tilbud for nærområdet og vi har gjort det beste vi kan få til. Det er nytt med slike tilstelninger så vi må prøve oss fram, viktig at man får til noe og at det er noe som foregår. Så er det skikkelig trivelig at folk møter opp, artig, smiler vertene Silje og Carl Sæther.

Produkter av sau, Hilde Gystad med tovet sitteunderlag, Silje Sæther og Kristin Modell med hver sin skinnfell.

 

Olav Brevik og Kari Mackie lot seg friste av Vidar Sørensen og Mari Petersen sine kreps.

 

Kjersti Vannebo og datter Tuva var kunder hos Gudny Sverkmo- Islandsk gårdsbakeri.

 

Silje Sæther vasker ull.

 

Hilde Gystad med ferdig kardet ull.

 

«Rokken som spinner», Kristin Modell trår til og spinner garn.

 

Jakob lærer fort å spinne. Mor Silje er god læremester.

 

Hilde viser hvordan hun «broderer» bilder på sine flotte sitteunderlag.

 

– Den kan ikke bli ferskere, smiler Vidar og viser fram nyfisket kreps.

 

Vidar og Mari demonstrerer hvordan man tilbereder kreps.

 

Søskena Synna og Samuel Petersen Sørensen hilste på kopplammene «Flisa» og «Fiona».

 

En flott natursti med god utsikt.

 

En pust i hagen gjorde godt, til venstre Bodil Staven, Tore og Anne Grete Petersen.

 

 

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse