SJØÅSEN
En flink og aktiv dugnadsgjeng jobber i disse dager med restaurering av den andre steinhvelvbrua på Andskarvegen. De tar vare på historien.
Gammelvegen mellom Gryta og Røhammeren, Andskarvegen, «Gamle kongeveg», var i gammel tid beryktet som en strabasiøs og tung vegstrekning. Først på 1800 tallet ble det bygd både støttemurer og to steinhvelvbruer som visstnok ble ferdige cirka 1840.
I løpet av 177 år har både naturen og været gjort sitt til at bruene må restaureres. I august i fjor ble den ene av steinhvelvbruene plukket ned og ei ny flott bru i samme stil ble bygd opp igjen. Med skiferstein fra Lierne og mye dugnadsarbeid ble dette et flott byggverk det står respekt av.
Ett år etter starten på restaureringa av den første brua, er dugnadsgjengen på farten igjen. Nå er den nordligste brua tatt under «behandling». Denne var ikke fullt så falleferdig som den første, så arbeidslaget håper å kunne bevare den gamle som et historisk minne ved siden av den nye. Nå er det gravemaskinarbeid med Erik Tørring fra Nils Kaldahl anlegg og transport AS som jobber sammen med flinke bruarbeidere. Dugnadsgjengen denne dagen, Magne Derås, Bjørn Sæther og Hans Ola Tinglum er også aktive i Namdalseid kulturminnelag.
– Vi er jo optimismer, ellers hadde vi ikke vært her. Vi måtte starte nå som gravemaskina var ledig for oppdrag. Uten slik hjelp hadde dette vært umulig. Vi har nå forskalet under gammelbrua og ny forskaling til ny bru skal settes opp. Vi har en del stein igjen fra det første anlegget, men vi må til Lierne og hente mer, sier Magne Derås.
De har ikke noe tidsperspektiv når brua skal stå ferdig, det avhenger av både vær og når de har tid til å jobbe der, og hvor mange som kommer på dugnad.
– Vegen blir ikke stengt under anleggsperioden så det er fullt mulig å bruke vegen som vanlig , sier dugnadssjef Magne.