SJØÅSEN/DALAVIKA
Midtre Namdal Avfallsselskap IKS (MNA) er et interkommunalt selskap som eies av 13 kommuner og selskapets visjon er Tenk miljø – skap verdier. MNA har, med sine datterselskaper, 25 årsverk og en årlig omsetning på cirka 80 millioner kroner. Kontorsted er Barlia kompetansesenter i Overhalla kommune.
Gjenvinningsstasjoner
MNA har mange gjenvinningsstasjoner fordelt fra Osen/Roan og nord til Bindal. En av disse stasjonene ligger i Dalavika like nord for Sjøåsen i Namdalseid. Et besøk der viser at det er full vårrydding både i garasjer, hager og boder, de har travle onsdager på mottaket.
– Fra 1.april og ut oktober har vi åpent hver onsdag fra klokka 14-18. Våren er storsesong for rydding, det er mye som kommer fram når snøen forsvinner, sier sjefen på anlegget Lars Østring.
Her er mottak for store hvitevarer, brennbart materiell, metall, elektrisk og trevirke, papp og malingsrester, som Lars sier: – det er ingen grunn til ikke å oppsøke gjenvinningsstasjonen.
Har man mye «smårask» som man gjerne samler i en plastsekk så må denne være av blank plast.
– Det vil spare tid på anlegget, er det svart sekk og vi ikke ser innholdet må denne åpnes og tømmes for hand av den som leverer. Vi må være sikker på at det ikke er glass, metall eller annet «ikkebrennbart» i sekken. Slikt avfall presses her, blir hentet og kjørt videre til fjernvarmeanlegg, sier Lars.
Lærling
Privatpersoner leverer avfall fritt på gjenvinningsstasjonene, men bedrifter må betale per tilhengerlass alt etter størrelse. Har man farlig avfall som for eksempel asbest må dette leveres i spesialsekk.
– Dersom man har avfall som inneholder asbest må dette pakkes i spesialsekker som vi selger her. Sekken rommer 1m³ avfall og leveres her i Dalavika, sier Østring.
Med seg på laget har Lars lærling Vegard Hegle som skal ta fagbrev i gjenvinning.
– Fagbrev i gjenvinning, hva er det?
– Det er læring om gjenvinning fra mottak, sortering, opplasting til stasjonene og ikke minst veiledning. Fra gjenvinningsstasjonene går alt innsamlet materialer til hovedbasen på Stormyra, Overhalla, hvor det pakkes i kontainere og kjøres ut til forskjellige mottak. For eksempel gips transporteres til Svelvik i Vestfold og alt brennbart kjøres til Trondheim, sier lærling Vegard.
Det er tydelig at vårryddingen i gang, for onsdag var det tendenser til kø i mottaket til Lars og Vegard i Dalavika. Gjenvinningsstasjonen er skiltet ved Fv17 så det er enkelt å finne fram.