ELDA
Noen synes det er artig å gå på museum og se på gamle landbruksting. På gården Elda Midtre har de eget «museum» med gamle traktorer og mange forskjellige landbruksredskaper, fra gammel tid og litt gammel tid.
Jernhjul
– Det største klenodiet vi har er vel den gamle traktoren med jernhjul. Det er en Case modell C med 18 hestekrefter. Det er en 1938 modell som visstnok kom til Norge via Marshallhjelpen etter andre verdenskrig. Den kom hit til Elda i 1954 og ble kjøpt fra en gård ved Asphaugen, forteller Oddvar Opdahl.
Han sier at den gamle Case traktoren var i daglig bruk i onnene på gården fram til 1962.
– Traktoren var en spreking, trass i liten motor, og den ble brukt både til å pløye med og veldig kjapp var den med den seks fot brede slåmaskina. I 1962 ble det kjøpt en Massey Ferguson 35, men den gamle traktoren ble brukt litt den også, sier Oddvar.
Slepehjelp
Den gamle Case måtte ha slepehjelp for å starte, ikke det at den trengte det, men for sikkerhets skyld.
– Det er jo med denne som med mange gamle motorer så er det sveivestart her også. Faren for tilbakeslag og forslåtte armer gjør at vi tar sikkerheten på alvor og sleper med kjetting, smiler kårkaill Oddvar.
Traktoren starter på første «neppet», det er en nostalgisk lyd og lukt av bensineksos, det må bare oppleves.
Klokkelyden
Det er ikke bare de to traktorene han og sønnen Svein Åge viser fram. Et par Volvo BM 430 står ved garasjen og vil gjerne vise seg fram.
– Den ene Volvo er fra 1981 og denne bruker vi en god del, har den for eksempel på ei lita grøftemaskin også. Den andre er fra 1976, det er en jeg kjøpte og pusset opp. Den går som ei klokke den også, sier Oddvar.
Og klokkelyden av en Volvo 430 med Perkins motor er bare helt fantastisk, og dobbelt så herlig når de startet opp begge to. Ei fantastisk samling av historie sto samlet på gårdstunet til Elda Midtre denne mandag ettermiddagen.
Historie
Oddvar Opdahl har ikke bare traktorer i sin historiske samling. Han nevnte slåmaskin og pløying med den spreke 80-årige traktoren, og jammen kunne han vise fram både disse redskapene og mange flere. I hans «museumslager» var det historiske landbruksutstyr fra langt tilbake i tid.
– Ei stasjonær treske fra rundt 1946 som ble mye brukt rundt på gårdene her. En kunstgjødselspreder for hestebruk, senere omgjort til bruk på traktor. Denne brukte de også til kalkspredning, forteller Oddvar.
Ei såmaskin for hest, den seks fot brede slåmaskina, en plog og mye, ja veldig mye historiske redskaper kunne han vise fram. Dette må du få fram i dagen Oddvar. Du vil få mye besøk av landbruksinteresserte ungdom og eldre som vil beskue disse historiske redskapene.
Takk for trivelig prat og kaffe på tunet!